Hlavní obsah

Jak na vodní kámen v pračce a myčce

Novinky, nes

Tvrdá voda prodražuje chod mnoha rodin. Náklady na její úpravu, na opravy spotřebičů atd. jdou za rok někdy i do tisíců. Jaké jsou nejrozumnější způsoby řešení takového problému v souvislosti s praním a mytím nádobí?

Foto: Siko

Změkčovací prostředky a pomůcky pomáhají šetřit mycí přípravky, ale také chrání prádlo, na kterém neulpívají mikronánosy vodního kamene.

Článek

Tvrdost vody se nepříjemně projevuje jak při praní, tak při mytí nádobí v myčce. Vodní kámen má tendenci se usazovat jak na prádle, které potom nehezky šedne a také ztrácí svou pružnost a pevnost, ale i na nádobí, kde zanechává nevzhledné šedé povlaky.

Tam, kde v zařízení protéká voda přímo přes otopné těleso, se zbytečně zvedají i náklady na elektřinu při jeho provozu, protože se kámen usazuje i na něm a topné těleso pak nepředává teplo vodě dostatečně rychle.

Speciálně v případě praní prádla registrují uživatelé i další potíže. Vlákna tkanin se totiž při praní v tvrdé vodě pomalu obalují maličkými vrstvami vodního kamene, prádlo křehne a především, pro obzvláště citlivé jedince je jeho nošení nepříjemné, protože může dráždit pokožku.

Aditiva

Jednou z možností, jak ochránit velké spotřebiče, jako jsou pračky a myčky nádobí, je používání tzv. aditiv, tedy přídavných chemických látek, které složení vody upraví tak, aby neohrožovala jejich vnitřní části.

Do myček se používají především tzv. soli, které chrání ostřikovací ramena a trubky před usazujícími se nánosy. Ty bývají obvykle součástí klasického přípravku na mytí nádobí, například kapslí.

„Jednou za čas - v závislosti na míře tvrdosti vody - je pak vhodné nechat myčku umýt pomocí tzv. čističe. Zatímco některé je třeba vložit do přístroje a nechat proběhnout celý mycí cyklus naprázdno, jiné, novější, stačí přidat při klasickém mytí. Pak se myje nádobí a zároveň s ním i samotná myčka,” radí Petr Bezány ze společnosti Henkel.

Foto: Henkel

S tvrdou vodou v myčkách i pračkách mohou pomoci vhodně zvolené změkčovací prostředky a soli.

Stejným způsobem je možné postupovat i v případě praček. I pro ně výrobci nabízejí spoustu změkčujících prostředků, které chemicky rozkládají vápenaté sloučeniny v lázni, takže se pak neusazují v prádle, ale také na zařízení pračky.

Prací koule

Dalším způsobem, jak se zbavit nepříjemných usazenin v pračce či myčce, je použití tzv. Wash ball. Povrch této koule je vyroben z plastu připomínajícího na pohmat gumu. Je hladký, aby nijak nepoškodil prádlo při praní. Prací kouli stačí vložit do pračky nebo myčky při každém praní či mytí.

„Uvnitř koulí Wash ball je schovaná technologie tvořená dvojicí elektrod, která na fyzikálním principu (ionizační polarizační systém – IPS) mění strukturu uhličitanu vápenatého z tvrdého kalcitu na jemný aragonit, a tím zamezuje tvorbě vodního kamene a koroze,” říká Ondřej Sochor ze společnosti Siko.

Foto: Swiss Aqua Technologies

Koule Wash ball se do pračky i myčky vkládají při každém cyklu. Vodu upravují na fyzikálním principu.

Díky změkčení vody pak není potřeba používat tak velké množství vlastního pracího prostředku, protože ten v měkké vodě daleko více pění. Protože zůstává prádlo přirozeně pružné, není už také tolik potřeba používat aviváž.

Koule je možné použít ale také například v zásobnících vody (WC nádržkách) u toalet. I zde se uplatní, protože zabraňují usazování vodního kamene a voda pak na povrchu toalety nezanechává ony známé nehezké stopy.

Babská rada

Jak na vodní kámen v různých spotřebičích, tedy i například v pračkách, myčkách, anebo rychlovarných konvicích, radí i osvědčené „babské rady”. Ty v drtivé většině případů doporučují použít ocet nebo kyselinu citrónovou.

Foto: Electrolux

Vodní kámen má tendenci se usazovat na všech částech myček i praček. Trubky jím mohou doslova zarůst. Neošetřované spotřebiče mají po čase vyšší spotřebu energie, mycích prostředků a prádlo ani nádobí nevypadá tak, jak by si majitel představoval.

Podle těchto rad stačí do bubnu pračky nalít zhruba půl litru octa či vysypat 250 gramů kyseliny citrónové a nechat projít jeden celý prací cyklus na 90 °C. Tuto proceduru je pak ideální dopřát pračce jednou za měsíc.

Stejným postupem hospodyně nic nezkazí ani v případě myčky na nádobí. Ocet je navíc známý pro své dezinfekční vlastnosti, zbaví tak spotřebič i eventuálních zárodků bakterií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám