Hlavní obsah

Jak zařídit interiér v bohémském stylu

Právo, Gisela Růžičková

Neholdujete příliš severskému minimalismu, ale máte radši útulné barevné bydlení? Takové, které probouzí kreativitu a můžete svobodně vyjádřit své bohémské já? Pak se vám bude hezky bydlet v tzv. boho stylu.

Foto: Bonami (4x)

Dopřejte svému domovu trochu rozevláté bohémské romantiky s doplňky v bohémském stylu!

Článek

Jak si zařídit interiér, aby působil harmonicky? Je na rozdíl od skandinávského barevnější a kombinuje různé etnické prvky.

V boho interiéru se mohou objevit mandaly, kameny, lapače snů, velké indické tapiserie, vánoční světýlka na stěně, velké zelené rostliny, geometrické marocké vzory a turecké koberce. Hlavně aby byl výsledek útulný, nespoutaný a osobitý.

Foto: Bonami

Sada dvou keramických květináčů InArt Leela

Foto: Sanu babu

Stínidlo mantra s potiskem lotosového květu.

Zdánlivý chaos

V bohémském interiéru nám budou oči přecházet ze spousty barev, předmětů a zajímavých solitérů, které vyplňují veškerá volná místa v místnosti včetně podlahy a stěn. Zdánlivý chaos ale působí harmonicky a návštěvy si tu hned připadají jako doma.

Foto: Sanu babu

Originální truhly a krabice mnoha velikostí jsou nepřehlédnutelnou dekorací.

Foto: Sanu babu

Prošívaný přehoz patchwork, blockprint, ruční práce.

Co nejvíc polštářů

Polštářky různých velikostí, vzorů a barev nemají své místo jen na pohovce, ale najdete je i na podlaze, kde spolu s pestrobarevnými koberci vytvářejí útulné místo k sezení na zemi.

Nebojte se používat plédy. Kouzlo je v detailech, jako jsou střapce, uzlíky a bambulky.

Foto: La casa nova

Dekorační polštářky.

Foto: La casa nova
Foto: La casa nova

Vrstvené koberce

Přednost dáme ručně tkanému tureckému kelimu, obvykle v tmavě červeném až vínovém provedení. Ale nic nezkazíme bílými vlněnými koberci s výraznými černými vzory. Koberce můžeme vrstvit přes sebe.

Foto: Donate

Rustikální taburet s masivní podnoží.

Vyjádření osobnosti

Každé místo v bytě může představovat naši osobnost. Stěny zdobí fotografie, obrázky nebo jutové dekorace, na konferenčním stolku je ledabyle odložená rozečtená knížka a na poličkách jsou sbírky oblíbených předmětů.

Foto: Bonami

Dřevěná komoda InArt Boho Colonial.

V barvách je síla

Základem barevné harmonie jsou teplé zemité tóny, které mohou doplňovat akcenty v sytých odstínech, jako jsou fuchsiová, petrolejová, tmavě fialová, rubínová či žlutá.

Foto: Bonami

Černošedý bavlněný puf Ixia Cruz

V boho interiéru najdeme převážně přírodní materiály: dřevo, len, bavlnu, jutu, ratan, kožešiny a peří. Rozhodně sem patří spousta živých rostlin.

Hlavně etno prvky

Bohémský styl kombinuje tradiční prvky různých etnických skupin. Hojně se inspiruje Orientem (zejména Marokem), gipsy stylem, slovanským i mexickým folklorem nebo indiánskými motivy.

Foto: Bonami

Nízké křesílko Sob Caribic.

Působivé retro

Ne náhodou působí boho styl lehce omšele. Patina se cení, a proto v bohémském interiéru najdeme starobylý nábytek, ať už ve viktoriánském, nebo koloniálním stylu.

Foto: Donate

Patinovaná kovová lucerna na žárovku

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám