Hlavní obsah

Pomocníci pro zpracování palivového dřeva

Právo, Gisela Růžičková

Levnější než koupě dřeva daných rozměrů, je nákup kulatiny, kterou si nařežeme a naštípeme sami. Potřebujeme na to dost času, energie i síly. Rozhodně se neobejdeme bez správného náčiní, techniky a ochranných pomůcek.

Foto: Mountfield (3x)

Štípačka dřeva Levita 4t je robustní celokovový stroj, který dokáže vyvinout tlak 4 tuny. To bohatě postačí pro chalupářské účely nebo v domácnostech, kde dřevo není hlavním zdrojem tepla. Cena 4450 Kč.

Článek

Pro nařezání kmenů a kulatiny na požadovanou délku se hodí kvalitní benzinová řetězová pila nebo oblouková pila, tzv. cirkulárka. Protože samotné nařezání nestačí, dostane se ke slovu i elektrická štípačka, díky níž se při štípání nenadřeme.

Kvalitní topivo je základ

Nejlepší výhřevnost mají tvrdá dřeva jako buk, dub nebo habr a obstojně poslouží i ovocná dřeva.

Zhruba čtvrtinu zásob by měla ale tvořit i dřeva měkčí (topol, smrk, borovice), protože jsou vhodnější na roztopení. Dřevo musí být před ztopením perfektně proschlé, v opačném případě vlhkost sníží výhřevnost, a navíc zanese ohniště i komín množstvím dehtu.

Urychlit proces vysychání můžeme naštípáním dřeva na menší polínka nebo špalíky.

Foto: Mountfield

Sekery Patriot s dokonalou ergonomií mají topůrko z lehkých kompozitních plastů, čepel potaženou materiálem Xylan, jenž snižuje tření, usnadňuje průnik do dřeva a chrání před korozí. Cena od 735 Kč.

Další variantou kvalitního topiva jsou dřevěné brikety, které vynikají výbornou výhřevností a hoří až pět hodin. Jejich popel se dá navíc zužitkovat jako hnojivo.

Vybíráme motorovou pilu

Máme představu o tom, jak často a jaký materiál budeme zpracovávat? Budeme mít přístup k elektrickému proudu? Máme s řezáním dřeva zkušenosti, nebo patříme k začátečníkům? To jsou otázky, na které si musíme odpovědět, než si vybereme požadovaný výkon stroje, délku vodicí lišty či samotný pohon pily.

Foto: Mountfield

Oblíbený model lehké a obratné benzinové pily Patriot 4010 je využitelný na rozmanité práce se dřevem u domu i na zahradě. Objem motoru 39,6 cm3, cm 34 cm dlouhá lišta Oregon.

Elektrickou, nebo benzinovou?

Výhodou elektrických pil je jejich tichý chod, snadné ovládání a minimální nároky na údržbu. Hodí se především pro práce na zahradě či u chalupy, protože vyžadují přístup k elektřině. S nimi snadno zkrátíme řezivo o menších průměrech (krácení krajin v balíku či řezání kulatiny do průměru 20-30 cm).

Benzinové motorové pily jsou sice na údržbu náročnější, ale disponují výrazně větším výkonem a člověk není závislý na elektřině.

Foto: Fieldmann

Lehká benzínová pila FZP 4516-B disponující bezpečnostními prvky má motor o objemu 45 cm3. Pila je vybavena lištou optimální délky 40 cm. Kvalitní řetěz světové značky Oregon je mazán automatickou olejovou pumpou. Cena je 2299 Kč.

Foto: Fieldmann

Nová elektrická řetězová pila FZP 2005-E s motorem o příkonu 2000 W a pilovou lištou 16 s optimální délkou 405 mm. Rychloupínací systém lišty a řetězu Quick Tighten umožňuje výměnu a napínání řetězu bez použití nástrojů. Cena 1599 Kč.

Správná štípačka

Při výběru štípačky rozhoduje, jak velká polena budeme zpracovávat a jaký druh dřeva chceme štípat. Štípačky jsou buď horizontální, nebo vertikální.

Skladnější a lehčí horizontální štípačky s tlačnou silou okolo pěti tun se používají na menší polena z měkkého dřeva, do průměru 25 cm a délky 50 cm.

Vertikální štípačky jsou větší a těžší stroje s nastavitelnou výškou pracovní plochy. Zvládnou větší zátěž a díky tlačné síle až 12 tun si hravě poradí s poleny o průměru přes 35 cm a výškou jeden metr. Jestli potřebujeme naštípat několik kubíků dřeva, oceníme sílu poloprofesionální štípačky.

Dobré uskladnění ovlivní výhřevnost

Málokdo má možnost skladovat dřevo uvnitř domu, proto se skládá nejčastěji podél zdi domu nebo do hranice pod přístřešek či igelitovou plachtu. Plachtu je nutné čas od času odkrýt, aby se pod ní dřevo nezapařilo a nezačalo hnít.

Kvalitní pevné plachty mají mít kovová oka, která usnadní jejich uchycení. Dřevo vyschne o to dříve, bude-li hranice na návětrném místě.

Ideální doba schnutí palivového dřeva jsou dva roky, aby vlhkost dosáhla zhruba hodnoty 15 %.

Foto: Husqvarna

Akumulátorová pila H 120i je lehká, snadno ovladatelná řetězová pila na baterii. Je ideální pro kácení malých stromů, prořezávání nebo řezání menších větví. Má intuitivní klávesnici pro bezpečné a pohodlné spouštění.

Ochraňte tělo před úrazem

Při práci se dřevem vždy pracujeme s nebezpečnými ostrými nástroji a výkonnou technikou. Proto používáme ochranný štít, nebo minimálně ochranné brýle. Rukavice či ochrana sluchu jsou samozřejmostí.

Foto: Gardena

Univerzální sekera 1400A. Tato novinka má dvojnásobně broušené ostří, silnou a těžkou kovanou klínovou hlavu s relativně tupým úhlem pro velký a lepší štípací účinek. Cena 1590 Kč.

Pro častější práci s motorovou pilou v lese je vhodné i ochranné oblečení - speciální kalhoty a bunda nás ochrání proti pořezání, což je zajištěno několika vrstvami látek se speciálně dlouhými vlákny, která se namotají na řetěz a ve zlomku sekundy ho zastaví. Obuv má být vždy pevná, nejlépe s ocelovou špičkou.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám