Hlavní obsah

Kdy dítěti svěřit klíče od domu

Právo, Sylva Svobodová

Klíče od domu svěřujeme dítěti na prvním stupni základní školy. Má je mít bezpečně uschované ve školní tašce, nikdy ne na očích všem. Než je začne samo používat, natrénujeme s ním zamykání a odemykání vchodových dveří.

Foto: Fab (3x)

Pětina českých dětí nosí klíče na krku, což je podle odborníků nebezpečné.

Článek

Může se to stát i dospělému - ztratit klíče. Důležité je, aby dítě nemělo strach, nezapíralo, ale okamžitě to rodičům nahlásilo. Ztracený klíč je nebezpečná záležitost, musíme hned vyměnit celý zámek. Nikdy nevíme, v jakých rukách klíč skončil, a vlastní bydlení je třeba chránit.

Foto: Fab

Vyzkoušet lze moderní technologie a dveře odemykat mobilním telefonem.

Pro notorické „ztráceče" existuje zajímavá vychytávka, tzv. zámek dva v jednom, který má v zásobě dvě sady klíčů. Jestliže klíč z první sady ztratíme, zámek se jednoduše přeprogramuje na sadu druhou.

Kukátko je důležité

Může zvonit pošťák s balíčkem a dítě bude vyplašené. Je potřeba ho předem připravit, že někdo zvonit může. Situaci však zvládne s digitálním kukátkem, jehož obrazovku lze umístit kamkoliv a do jakékoliv výšky.

Foto: Fab

Dveřní digitální kukátko s automaticky spuštěnou obrazovkou. Zachytí jakýkoliv pohyb přede dveřmi, a to i v noci.

My máme navíc o jakémkoliv pohybu v prostoru dveří přehled i zpětně. Zařízení je totiž vybavené videem, které se automaticky spustí a začne nahrávat pohyb přede dveřmi, a to i během noci (má infračervenou kameru).

Jejda, já jsem se zamknul

Stačí zvědavě otočit klíčem a cvak. Malé dítě samo zamknuté v pokoji. Nikdo nechce rozbíjet dveře či okna. Co s tím? Nejjednodušší je vyndat klíč ve chvíli, kdy dítě dosáhne na kliku. Řešením může být také zámek s pojistkou, který se využívá např. u koupelen a jde otevřít bez problémů i zvenčí.

Jestliže máme obavy i o zámky vchodových dveří, zvolíme cylindrickou vložku s prostupovou spojkou (Tokoz Pro 300). Tato úprava zajistí, že dveře lze otevřít i v případě, že z druhé strany zůstane klíč v zámku.

Foto: Tokoz

Cylindrická vložka s prostupovou spojkou (vložka Tokoz Pro 300) zajistí, aby vchodové dveře šly otevřít zvenku i v případě, že z druhé strany zůstane klíč v zámku.

Pozor na okna a nábytek

Ventilačky a otevřená okna se bohužel s ohledem na bezpečnost hodně podceňují. I když se okno zdá příliš vysoko, děti jsou velmi vynalézavé. Přistrčí si židli nebo krabici od hraček a jsou na parapetu hned. Pozorují auta, lidi na chodníku a dobře se baví. My však musíme být neustále ve střehu, protože stačí mžik a může vzniknout fatální problém.

Tipem pro klid duše je zakoupení uzamykatelných kliček na okenice. V případě, že máme střešní okna, je řešením použití uzamykatelných rozpěr. Zabrání nežádoucímu otevření a zároveň umožní bez obav v dětském pokoji větrat.

Foto: Tokoz

Uzamykatelná rozpěra zajistí bezpečnost střešních oken. Nelze je plně otevřít, ale účinně větrat ano.

Nebezpeční číhá i doma. Může se zdát, že náš nábytek je stabilní, ale otevření zásuvky, která poslouží jako šplhací žebřík, je prostě nebezpečné. Jestliže máme hyperaktivní dítě, je na čase ukotvit nábytek. Za bezpečnost to stojí.

Bezpečnost hrou

Děti mají vědět, že je třeba chránit sebe i svůj majetek, být zodpovědný, dávat si na svoje věci pozor. Malé samozřejmě těžko poučíme, ale zhruba od pěti let to lze formou hry vyzkoušet.

Svěříme dětem visací zámek (sami si ponecháme záložní) od kufříku s výtvarnými potřebami, hračkami, rodinnými fotkami. Možná nás překvapí, jak zodpovědnými a důležitými se stanou. Příkazy a zákazy k ničemu nevedou, ale až budou starší a přijde doba samostatné cesty do školy, budou se nám tyto výchovné prvky náramně hodit.

Foto: Tokoz

Dopřejme potomkům pocit soukromí v podobě jednoduchého visacího zámku s číselnou kombinací.

Nebudou naším stínem, ale zatouží po klidu a soukromí. Pokoj se stane jejich teritoriem, kde nechtějí být rušeny. A tak určitě ocení jednoduchý designový zámeček na deník, kufr nebo skříň, který zabrání vstupu zejména sourozencům.

Otevřu si mobilem či prstem

Dveře lze bezpečně odemykat i otiskem prstu, pinem nebo mobilem. Hitem pro rodiny s dětmi je nový chytrý zámek Fab Entr. Ten totiž sám automaticky zamyká, takže na to dítě při odchodu nemusí myslet. A zároveň je v bezpečí i odpoledne, když je doma kolem 13. hodiny samo.

Když se zámek odemyká mobilem nebo otiskem prstu, nehrozí ztráta klíče. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám