Hlavní obsah

Sváteční aranžmá z cibulovin a mechu

Právo, Sylva Svobodová

Kreativně tvořit, vnímat co nabízí příroda a využít k vlastní tvorbě dekorace, které už máme doma. To je cesta, která přináší radost. Stačí si udělat čas, zpomalit a přizvat k jarní výzdobě i děti. Společnou zábavu s nadšením uvítají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sváteční aranžmá z cibulovin

Článek

Velikonoční aranžmá připravila floristka Markéta Keclíková. Vybírala běžně dostupný materiál, se kterým se bude dobře pracovat. Základem jsou cibuloviny, jež k jaru zkrátka patří.

Květiny volíme podle obliby, ale rozmyslíme si předem barevnou kombinaci a výškové poměry jednotlivých rostlin. Floristice sice vládne střídmější přírodní styl, ale kdo miluje pastelové barvy, může je kombinovat podle libosti. „Aranž si natáčíme a kontrolujeme ze všech stran. Prvky přidáváme postupně, aby byly rovnoměrně rozmístěné. Nebojíme se použít ani nečekané přírodniny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dvoupatrový stojan (etažér) neslouží jen na cukrovinky, ale krásně rozkvete v přírodních barvách. Rostliny pouze rosíme, zálivka je mírná. Odkvetlé cibuloviny lze postupně vyměnit za jiné.

Velikonoce nejsou jenom o kuřátkách,“ radí Markéta, která spoustu skvělých nápadů uveřejnila ve své knize Můj květinový ateliér.

Použitý materiál

Dvoupatrový kovový retro stojan (etažér) s okrajem, který dobře podrží cibuloviny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rostliny: živý mech (lze koupit ve specializovaném květinářství), tilandsie, bílý modřenec, primule, narcisky

Dekorace: peříčka v přírodní barvě, bílý keramický zajíček, křepelčí vejce, pletená pomlázka s lýkem

Pracovní postup

1. Nastříháme celofán, alobal nebo pečicí papír a rozprostřeme ho na dno patrového stojanu. Květiny tak udrží vláhu, při zalévání nebude protékat voda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

1

2. Připravíme živý mech, který obesteleme kolem okrajů. Mech je časem šedivější, ale barvu oživí, když ho pokropíme horkou vodou. Může přesahovat i přes okraje, působí to živěji.

Foto: Petr Hloušek, Právo

2

3. Rostlinkám opatrně odstraníme zeminu, protože kořínky ji nepotřebují. Usadíme cibulky tak, aby byly vidět.

Foto: Petr Hloušek, Právo

3

4. Počítáme s tím, že květiny porostou a změní svoje proporce.

5. Stojan dotvoříme ještě mechem, vykryjeme prostor mezi cibulovinami. Použijeme tilandsii nebo jakékoli uschlé přírodniny z lesa. Získáme další zajímavou texturu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

5

6. Naaranžujeme velikonoční atributy: peříčka, křepelčí vejce, pomlázku, keramické zajíčky. Na všech pohledových stranách vytvoříme jakási zátiší, která k sobě ladí a mají logiku. Dekoraci lze dozdobit i krajkovou mašlí, lýkem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

6

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám