Hlavní obsah

Květinové doplňky, které ozvláštní nejen valentýnský večer

Novinky, Pavel Hruška

Jste kreativní? Pak se nechte inspirovat něžnými drobnostmi, kterými můžete ozvláštnit valentýnský večer. Florista Pavel Hruška tentokrát použil naprosto unikátní květiny sušené mrazem (tzv. lyofilizací).

Foto: Petr Horník, Právo

Květinový přípitek pro dva

Článek

Srdce na stolek

Nejprve nařežeme tři různě dlouhá březová polínka, do jednoho vyvrtáme otvor a do něj vlepíme pevnou větev. Všechna polínka k sobě přilepíme tavnou pistolí a vytvoříme tak pevnou základnu. Srdíčko přilepíme na pomyslný stonek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ozdobným drátkem omotáme a postupně polepíme lyofylizovanými květinami. Na závěr dolepíme stužky a je hotovo.

Foto: Petr Horník, Právo

Srdce s orchidejí

Na sádrové srdce nalepíme tavnou pistolí lyofilizovaný květ orchideje a chryzantémy. Pro zjemnění je použita Gypsophylla (nevěstin závoj). Podle libosti do očka přivážeme stužky…

Foto: Petr Horník, Právo

Proutěné dvojsrdce

Z proutí, větviček a vázacího drátku vytvoříme dvě srdíčka - menší a větší. Tavnou pistolí je k sobě přilepíme, lehce postříkáme bílou barvou a pak už zdobíme perličkami a lyofilizovanými květy gerber.

Foto: Petr Horník, Právo

Květinový přípitek pro dva

Do skleniček s citem přilepíme lyofilizované květiny lepidlem na živé květiny - jiným lepidlem to nezkoušejte, protože by vám nedržely pohromadě. Podle fantazie polepíme i vnější stěny sklenic a doplníme perličkami s drátky.

Větvička s dřevěným srdcem položená přes obě číše bude symbolem propojení. Konce větvičky jsou začištěny kousky bavlnky.

Foto: Petr Horník, Právo

Na srdce potřebujeme dva dny

Ze sena nebo suché trávy si vytvoříme srdce, omotáme vázacím drátkem či provázkem. Nezapomeneme uprostřed vytvořit očko k zavěšení. Potom korpus ovineme starým obinadlem nebo proužky bavlněných hadříků. Tuto poslední úpravu provádíme v kombinaci s řídkou sádrou. Rukama dohladíme a necháme vytvrdnout.

Foto: Petr Horník, Právo

Asi po dvou dnech je srdce suché. Postříkáme lepidlem ve spreji nebo natřeme disperzním lepidlem a posypeme drobnými lístky a kvítky, které zůstaly v krabici. Celé můžeme zakonzervovat lakem na sušené květiny nebo lakem na dřevo.

Co je lyofilizace

Květy sušené vakuovým vymrazováním (tzv. lyofilizací) jsou velmi trvanlivé a zachovávají si tvar i barvu. Tento způsob sušení probíhá ve speciálním přístroji - lyofilizátoru při cca -90 °C.

V domácím mrazáku to nezkoušejte! Květiny zčernají a po rozmrazení z nich zůstane bláto. Nahradit je lze klasickými sušenými rostlinami, ale už to přece jenom není ono.

Třeba taková gerbera se vám nikdy nepovede usušit, natož pak tulipán. 

Přivážeme stužku a dárek je hotov. Nic nezkazíte, pokud celé aranžmá pokapete vonnou esencí.

Reklama

Výběr článků

Načítám