Hlavní obsah

Morče, křeček, myška. I hlodavci potřebují lásku a péči

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chov malých hlodavců jako domácích mazlíčků je velice rozšířený. Vedle rybiček je to asi nejčastější domácí zvíře, které si hlavně děti na rodičích vynutí. To vše s vidinou, že s malým zvířetem nejsou takové starosti ani náklady při chovu. To je sice pravda, ale jako každý živý tvor i křeček, myška nebo morče potřebují pravidelnou péči.

Foto: Ondřej Výšek, ZO chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců (3x)

Pro chov myši je dobré si pořídit terárium.

Článek

Morče je asi nejznámější a nejrozšířenější hlodavec chovaný v domácnostech. Pochází z Jižní Ameriky, kde se ale chová především na maso.

Morčata jsou zvířata společenská, v přírodě žijí přirozeně v 5 až 10členných skupinách, kde je vždy jeden vůdčí samec a několik samic. Do Evropy se morčata dostala někdy v průběhu 16. století.

Rozkvět chovů v domácnostech přišel ve druhé polovině 20. století. Dnes se chová mnoho různých druhů a barevných variant morčat, která byla postupně vyšlechtěna.

Co je třeba k chovu morčat

1. Terárium by mělo velikostí odpovídat množství morčat, jež v něm budou přebývat. Klece jsou také možné, nevýhodou je, že z nich morčata vyhazují podestýlku ven a dělají tak okolo nepořádek. V otevřené kleci také hrozí nebezpečí průvanu, který je pro morčata velmi nebezpečný.

„Důležité je zvážit i kam zvíře umístíte, je vhodné ho mít na očích, abyste viděli, jak se chová a jestli mu není třeba špatně. Pak si toho všimnete včas a můžete se zařídit podle dané situace,“ upozorňuje chovatelka Michaela Králíčková.

Foto: kreculky.webnode.cz (4x)

Pro chov myši je dobré si představit terárium.

2. Podestýlka. Nejlepší jsou suché a čisté dřevěné hobliny. Dnes jsou v nabídce specializovaných obchodů také speciální steliva-pelety, které účel splní stejně dobře. Není vhodné používat piliny, jež jsou příliš jemné a vytváří tak dráždivé prašné prostředí. Ani sláma není vhodná, protože o ostré hrany stébel se může morče snadno poranit. Podestýlku je třeba pravidelně měnit.

3. Krytý pelíšek. V něm se morče cítí bezpečně, má se kam schovat. Divoká morčata žijí v norách, a tak by tento příbytek měl noru nahrazovat. Dá se snadno vyrobit, nejlépe ze dřeva, ale i v obchodech se prodávají speciální domečky pro morčata všech možných velikostí a tvarů.

Foto: Ondřej Výšek, ZO chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců

Domeček pro hlodavce

4. Miska na potravu. Pro hlodavce jsou nejlepší keramické misky, protože ty nemají snahu je ohlodávat. Na vodu je místo misky vhodnější napáječka, je tak jisté, že zvíře vodu neznečistí.

5. Venkovní výběh. Je to dobrá alternativa na léto, pokud máte výběh kam umístit. Morče ohrožuje mnoho predátorů, a tak by výběh měl být dostatečně chráněn jak před psy a kočkami, tak před dravými ptáky. Nejčastěji se používá dřevěná konstrukce potažená pletivem.

Pobyt venku morčatům svědčí, jen je nutné zajistit ve výběhu stinné místo, kam se mohou morčata schovat před sluncem.

Morče nemusíte očkovat

Zdravotní péče o morče není složitá, ale není radno ji zanedbávat. Morče sice nepotřebuje žádná očkování ani pravidelné veterinární prohlídky, ale musí se pravidelně sledovat stav jeho zubů a drápků, které pořád dorůstají. Pokud si je morče nemá možnost dostatečně obrušovat, musí se zastřihávat.

Mezi nejčastější zdravotní problémy morčat patří nedostatek vitamínu C (projevuje se oteklými klouby a kulháním), močové kameny (krev v moči, nahrbený postoj) a u samiček cysty na vaječnících (letargie, bolestivost v břiše). Za první onemocnění mohou chyby majitele při krmení. Další dva problémy je nutné řešit chirurgicky s veterinářem.

Morče je velice společenské a komunikativní zvíře. Pokud si pořídíte pouze jedno, je dobré ho nenechávat jen samotné v teráriu, ale vyndávat ho, být s ním ve fyzickém kontaktu. Není problém morče vypustit i po bytě, jen dejte pozor např. na elektrické kabely.

Morče bude okamžitě zkoušet, zda se na něm nedají brousit zuby, a to by pro něj mohlo být fatální. Morčata se dorozumívají také širokou škálou zvuků a řečí těla. Je dobré si o tom něco nastudovat, abyste svému kamarádovi lépe rozuměli.

Foto: kreculky.webnode.cz

Morče pochází z Jižní Ameriky, kde ho chovají hlavně kvůli masu.

Morčata je nejlepší pořídit u registrovaných chovatelů. S morčetem s průkazem původu můžete chodit i na výstavy krásy, kde se nejen dají získat vysoká ocenění, ale setkáte se také s dalšími chovateli a můžete si s nimi vyměnit zkušenosti.

Jen nezapomeňte, že morče je živý tvor, který se může dožít až 10 let (výjimečně i více), a tak pořizovat ho jen jako přechodnou hračku a zábavu pro dítě není nejlepší nápad.

Čím krmit morče
Základem stravy pro morče jsou tráva, seno a zelenina. Seno je důležité nejen jako zdroj vlákniny, ale také k obrušování stoliček, které mu stále dorůstají. Nejvhodnější je seno hrubé, tedy ručně sečené, nikoliv motorovou sekačkou. K obrušování poslouží třeba i nějaká větvička, nejlépe z ovocného stromu. Morče musí mít i stálý přístup k pitné vodě.
V žádném případě by morče nemělo dostávat: - cokoliv, co obsahuje mléko - ořechy a jiné olejoviny - luštěniny

Zlatý křeček je samotář

Křečci a křečíci jsou jako domácí mazlíčci také hodně rozšíření. Není jich tolik druhů a variant jako u morčat, nejčastěji se v domácnostech chovají křeček zlatý (syrský) a křečík džungarský. Křečci nejsou náročná zvířata a vyžadují jen minimální péči.

Pro začátečníky je nejvhodnější křeček zlatý. Ze všech chovaných druhů je největší a dá se nejlépe ochočit. Navíc je to samotářské zvíře, takže není problém si pořídit pouze jednoho.

Foto: kreculky.webnode.cz

Pro chovatele začátečníky je nejlepší křeček zlatý, který je největší a lze ho nejsnáz ochočit.

Křečík džungarský je naproti tomu zvíře sociální a je lepší ho chovat ve skupině, nejlépe složené z jedinců stejného pohlaví. I tento křečík je přátelský a dá se snadno ochočit. Ostatní druhy jsou zvířata spíše plachá, těžko si zvykají na člověka, a tak nejsou zcela vhodná pro začátečníka nebo pro toho, kdo chce mít křečka jako mazlíčka.

Co si připravit?

Stejně jako u morčete je důležitá vhodná klec nebo terárium. U klece vybírejte pečlivě a myslete na velikost křečka, protože jsou opravdu malí a dokážou se protáhnout až neuvěřitelně malými otvory.

Pokud jste si už klec koupili a zjistili, že se křeček mřížemi protáhne, nejlepším řešením je proplést mříže ještě napříč drátem. Tento první krok nepodceňujte, pokud totiž křeček z klece uteče, může se jeho chycení v bytě stát takřka nesplnitelným úkolem.

Klec by měla být vybavena napáječkou a nejlépe keramickou miskou na potravu. Křečci jsou velice aktivní zvířata, která v přírodě prolézají a lezou na různé překážky, kde hledají potravu. Proto by v kleci měli mít imitace takového prostředí.

Existuje nepřeberné množství různých kolotočů, prolézaček, tunelů apod. Křečci je milují a jejich prolézáním se zabaví a uspokojí své přirozené potřeby. Poslední důležitou částí obydlí pro křečka je podestýlka. Nejvhodnější je speciální stelivo, ale je možné použít i písek (nikoliv ten stavební, ale speciální s neostrými zrny) nebo hobliny.

Křeček je schopen se naučit vykonávat potřebu na jednom místě, a tak můžete do vhodně velké misky s vyššími okraji nasypat písek a vytvořit tak křeččí záchod. Nebudete muset pak měnit tak často stelivo v celé kleci, ale jen pravidelně písek v tomto záchodě.

Foto: kreculky.webnode.cz

Podobně, jako u ostatních zvířat, je také křečky nejlepší kupovat přímo od chovatele.

Křečka nejlépe nakoupíte u chovatele. Některé obchody s potřebami pro zvířata také křečky nabízejí.

„Doporučila bych chovatele, jenž je ochotný poradit a nemá problém s vámi probrat problematiku chovu, a to jakéhokoliv zvířete,“ říká Michaela Králíčková, „chovatelé se sdružují v organizacích, které jim jsou schopné podávat informace, pořádají výstavy a zrovna i tam lze zvířátko koupit a informace o něm se dozvědět.“

Chovatel také bez problémů zjistí pohlaví křečka a zaručí jeho dobrý zdravotní stav. Také je schopen budoucímu majiteli vybrat povahově vhodného jedince.

Křeček je dobrou volbou pro děti. Není náročný na péči a dožívá se 2 až 3 let. Děti se při péči o něj učí základům péče o zvíře a současně křeček svou hravostí a energií dítě baví.

Čím křečka krmit
Křečci se běžně živí semeny rostlin, tedy zrním a ořechy, dále pak kořínky, zeleninou a částečně i ovocem. Nejvhodnější je krmit už namíchanou směsí, kterou lze zakoupit ve specializovaných obchodech. Zeleninu a ovoce dávejte křečkovi vždy čerstvou, ne uvařenou nebo zmrazenou. Pokud máte dojem, že křeček má přece jen nějaký ten tuk v těle navíc, omezte mu přísun olejnatých semen (např. slunečnice). Nikdy nedávejte křečkovi lepivou potravu nebo potravu s ostrými okraji. Křeček si potravu ukládá primárně do lícních vaků a pro ty by mohla být taková strava závažným problémem. Nezapomeňte, že lepivé jsou i např. ovesné vločky nebo vločky z jakýchkoliv jiných obilovin, obsahující lepek.

Myšky a potkani milují maso

Jejich chov a nároky jsou obdobné, jako u křečků. I pro ně jsou vhodné klece nebo terária.

„Vhodné je zvířata neomezovat v jejich prostoru, ale malá myška bude mít jiný prostor než kilové morče. Potkani rádi šplhají po výškách, tak mohou mít klec vyšší, která ale pro línější morče vhodná moc není,“ upozorňuje Králíčková.

Krmení u myšek je také podobné, u potkanů by měl být větší podíl bílkovin, třeba i živočišných. Takže potkanovi klidně můžete přilepšit masem.

Foto: Ondřej Výšek, ZO chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců

I s drobnými společníky, jako jsou malé myšky lze zažít spoustu legrace a zábavy. Také oni ale mají své potřeby, které je potřeba při chovu respektovat.

Obzvlášť potkani jsou velice sociální zvířata a dají se vycvičit, navíc protože nejsou tak rychlí a malí jako myšky, není problém je pouštět po bytě. Jen je opět třeba dát pozor na elektrické kabely - potkan by měl být mimo svou klec vždy v přítomnosti majitele.

„Určitě je vhodné držet zvířata alespoň po dvou, u morčat a potkanů to platí rozhodně, jsou to skupinová zvířata. Ideální je mít doma zvířata stejného pohlaví, aby mohla žít spolu. Pokud se ale do domácnosti pořídí samec a samička, není to vhodné. Samička je potom stále březí, a to jí moc nepřidá, vyčerpá ji to a přijdete o ni,“ varuje na závěr Michaela Králíčková před vysokou plodností hlodavců.

Reklama

Související články

I alergik si může pořídit psa nebo kočku

Nejrůznější alergie trápí dnes nezanedbatelnou část populace, a tak i výběr domácího mazlíčka může být přítomností alergika v rodině ovlivněn. Bohužel, každý...

Výběr článků

Načítám