Hlavní obsah

Pomocníci, kteří při úklidu uleví od bolavých zad

Právo, Karolina Černá

Špatný postoj při provádění domácích prací nejednou vede k ústřelu či vyhřezlé ploténce. Jak se můžeme této hodně bolestivé zkušenosti vyvarovat? Důležité je správně se hýbat a používat nástroje, které nám v tom pomohou.

Foto: DYSON

Digitální motor bezkabelového vysavače V6 Absolute vytváří až dvojnásobný sací výkon v porovnání s většinou tyčových vysavačů na trhu. Díky těžišti v horní části vysajeme i strop či jiná vysoko položená místa.

Článek

Při mytí oken ve výšce nad hlavou se vyvarujeme natahování a zaklánění. Buď si přistavíme k oknu stabilní žebřík, nebo použijeme teleskopickou tyč s ohebným nástavcem, který je ve svých různých polohách fixní.

Foto: KÄRCHER

Nepředklánět se ani nezaklánět, mírně nakročit – při čištění oken ve výšce je lepší použít stěrky či mikrovlákna na teleskopických tyčích.

Pracujeme s rovnými zády, s lehce nakročenou nohou. Při stírání okenních tabulí, které máme před sebou ve výšce očí, se vyvarujeme vytahování z pasu a kývání do stran. Raději stírejme tabule seshora dolů nebo zleva doprava, vždy s rovnými zády a lehkým nakročením.

Zvedání těžkých předmětů

Při zvedání těžkých předmětů ze země se neshýbáme s kulatými zády. Jdeme do podřepu s rovnými zády a s koleny lehce od sebe. Uchopíme předmět a vstaneme s ním, držíme ho v úrovni pánve.

Foto: TCHIBO

Těžké věci zvedáme zásadně z podřepu, neskláníme se k nim. Přenášíme je ve vzpřímeném postoji blízko těla a ve výšce pánve.

Čištění koutů

Ohýbání s kulatými zády se vyhneme i při čištění rohů a míst u země – je lepší pracovat z kleku, opět s rovnými zády, nebo použít mopy či vysavače se speciálními nástavci.

Foto: TCHIBO

Výšku mopu nastavíme podle sebe. Mop má kloub otočný o 180°, nemusíme s ním násilně hýbat do stran. Cena 599 Kč.

Mytí vany

Neohýbáme se ani při čištění vany. Můžeme si kleknout a čistit vanu s rovnými zády přes její okraj. Snazší je ale použít nástavec nebo kartáč na teleskopické tyči, díky němuž vyčistíme vanu ze stoje.

Vysávání

Vysávání usnadňují tyčové přístroje. Ani k nim se neohýbáme, stojíme rovně, lehce nakročení. Má-li přístroj těžiště ve své horní části, vysajeme díky němu bez problémů i stropy a stěny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám