Hlavní obsah

S chytrými pomocníky bude parno v bytě minulostí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dá se rychle vyvětrat a zároveň nepustit do interiéru dusné horko? Ano s pomocí techniky, která se postará o přehřátý vzduch, odvede ho a zchladí. Přinášíme tipy na účinná řešení, která nejsou náročná na investice.

Foto: KORADO (2x)

Větrací jednotka s rekuperací má příjemné rozměry (š 490 x v 467 x h 178 mm) a dobře vypadá v každém interiéru. Cena od 34 106 Kč.

Článek

Jednoduché větrací jednotky i přenosné klimatizace rychle změní vnitřní klima v místnosti, která je obvykle směrována na jižní stranu a osvětluje ji nejdéle slunce.

Foto: KORADO

Větrací jednotka je vybavena volitelným systémem filtrů, lze ji naprogramovat i dálkově řídit. Pro její provoz není nutné instalovat rozvody vzduchu.

Chladicí a filtrační technika nám ale pomůže i v bytech a domech, které jsou v průmyslové čtvrti a není dobré zde tak často větrat. Je to skvělý pomocník i pro alergiky, které trápí po celé léto agresivní pyly.

Větráme ještě dnes

Stavebně jednoduché řešení máme s lokální nástěnnou větrací jednotkou, která je vybavena tzv. rekuperací. To znamená, že umožňuje s vysokou účinností zpětně získávat teplo z odváděného vzduchu z místnosti.

Podstatné je, že pro její zprovoznění není nutné instalovat rozvody vzduchu, větrá se jen v místnostech, které to nejvíce potřebují.

Foto: WINIX

Čistička vzduchu zachytí veškeré alergeny a škodlivé látky, svůj výkon přizpůsobí aktuální kvalitě vzduchu. Filtry jsou omyvatelné, snadno udržovatelné. Cena od 5990 Kč.

Montáž je rychlá a snadná, instalaci zvládneme sami. Stačí vyvrtat skrz vnější stěnu otvor, do kterého se vsune trubka, utěsní a z vnější strany se připevní krycí mřížka. Z druhé se pak namontuje vlastní jednotka, která může být na omítce i částečně zapuštěná do zdi.

Foto: WHIRLPOOL

Nástěnná klimatizace chladí, ohřívá i odvádí přebytečnou vlhkost. Má štíhlý, elegantní vzhled, tichý chod. Umí sama regulovat teplotu s co nejnižší spotřebou energie. Cena 33 275 Kč.

Nástěnná větrací jednotka je vybavena jemným pylovým filtrem, na odvodu pak filtrem prachovým, takže ručí za čistý přísun vzduchu. Navíc ji lze naprogramovat na požadovanou teplotu a vlhkost vzduchu v interiéru.

Foto: WHIRLPOOL

Ekologický prachový filtr nás zbaví pylů, roztočů a prachových částic, který vložíme do nástěnné klimatizace. Cena od 94 Kč.

Při výběru čističky je pro nás důležité, aby byla tichá a v domácnosti nerušila. Než zakoupíme jakýkoliv výrobek, zjistíme si i energetickou náročnost a podmínky pro nezbytnou údržbu.

Přenosná klimatizace

Dodatečná klimatizace celého bytu nebo rodinného domu znamená náročnou rekonstrukci spojenou se stavebními úpravami. Ty trvají cca 14 dní, nevyhneme se prachu, bourání a omezení chodu rodiny.

Výsledkem je ale příjemné vnitřní klima, které lze regulovat ovladačem v každé místnosti zvlášť. Chytrá klimatizace umí i topit a nabízí finančně výhodný tarif.

Foto: WHIRLPOOL

Přenosná klimatizace rychle ochladí vzduch, ale také zahřeje, když pociťujeme chlad. Součástí vybavení je dálkový ovladač s ukazatelem teploty, vyjímatelný a omyvatelný antibakteriální filtr. Cena 14 620 Kč.

Přesto mnozí preferují přenosné klimatizace, které rychle zatočí s nesnesitelným horkem a jsou za přijatelnou částku. Ochlazují, ohřívají, ventilují a zároveň odvlhčují vzduch.

Foto: WWW.SVETINOVACI.CZ

Stolní ventilátor Dyson Air Multiplier využívá technologii pohlcování a následného vypuzování vzduchu skrz úzký otvor, vytváří příjemný svěží vánek. Díky vynechání vrtule je větrák bezpečný pro děti, snadno se udržuje, ovládá se dálkově. Cena od 7000 Kč.

Jsou tiché, účinné, hodí se do místností o velikosti 70 m3 i více. Mají v sobě zabudovaný HEPA filtr, který lapí bakterie, prach i pyl ve vzduchu a při pravidelném čištění má životnost 5 až 6 let. Cena se pohybuje podle vybavení cca od 10 000 Kč.

I ventilátor pomůže

Dobrým tipem na léto je jednoduchý stojanový, sloupový nebo nástěnný ventilátor. Na trhu je jich dost, vzájemně se liší výkonem, velikostí a cenou, některé jsou navíc k dostání v kombinaci s čističkou vzduchu.

Snadno se instalují, pracují s konstantní teplotou vzduchu a cenově se pohybují cca od 1000 Kč.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám