Hlavní obsah

Jak má vypadat správně zateplený dům

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fasáda na domě má izolovat, chránit a hezky vypadat. Když je dobře zvolená, zvýší životnost vlastní konstrukce, v zimě omezí únik tepla skrze zdivo a v létě naopak zabrání prostupu horka do interiéru.

Foto: WEBER (6x)

Finální provedení povzneslo vzhled domu i komfort bydlení.

Článek

Zateplení není levnou záležitostí a každý chce jasně viditelný výsledek, hlavně při vyúčtování energie. Aby rekonstrukce dobře dopadla, je potřeba předejít věcem, které se někdy stávají.

Foto: WEBER

Obkládání pláště domu izolantem.

Časté chyby při zateplování

Chybuje se v nekompatibilitě materiálu. Objevuje se nevyhovující podklad pro izolaci.

Špatně se zvolí samotný materiál. Pozor dáváme už při přípravě podkladu a dále způsobu lepení a kotvení desek.

Foto: WEBER

Rodinný dům před zateplením

Kdo chce úspěšně rekonstruovat, měl by zainvestovat do technického dozoru, který vychytá včas všechny nešvary a dohlédne na dodržení předepsaných technologií.

Na co myslet nejdříve

Náš příběh se zateplením fasády izolační deskou začíná volbou dodavatele. Na trhu je spousta firem, ale rozhodně oslovíme jen tu, která má dobré reference na trhu a mnohaleté zkušenosti.

U ní si objednáme realizaci od A do Z, nikdy se nesnažíme kombinovat více různorodých prvků, materiálů.

Foto: ROCKWOOL

Na zateplení z kamenné vlny by měla přijít vždy jen silikátová nebo silikonová omítka, která umožní izolaci propouštět vodní páry.

Všechny používané komponenty při kontaktním zateplení mají být navzájem kompatibilní, protože jedině tak si „rozumí“, jsou odzkoušené a lze u nich předpokládat dlouhou životnost.

Dalším krokem je volba správné skladby: jde o tloušťku, hmoždinky, jejich počet, délku a typ omítky (musí izolaci umožnit propouštět vodní páry).

Foto: ROCKWOOL

U desek z kamenné vlny je důležité, aby tmel pokryl minimálně 40 % plochy desky. Desky se lepí k sobě na sráz a na vazbu, obdobně jako když se zdí.

Samotná realizace se provádí vždy, když je teplota okolí i podkladu mezi 5 až 25 °C.

„Mokré procesy, tedy lepení, stěrkování, nanášení omítky se nesmí provádět přímo na osluněných plochách nebo za deště. Stejně tak je nutné po celou dobu realizace chránit fasádu před povětrnostními vlivy,“ vysvětluje Jozef Dírer z firmy ROCKWOOL.

Foto: WEBER

Lepení izolantu z minerálních vláken s příčnou orientací vláken (lamely) se provádí vždy celoplošně.

Dobrá práce se pozná na detailech

Ostění, nadpraží, podpraží (parapetní lůžka) jsou choulostivá místa, kde často vznikají tepelné mosty a vyžadují pečlivou izolaci.

Náročnou etapou je i kotvení desek, které se provádí nejdříve za dva dny po nalepení desek. Druh, počet a rozmístění hmoždinek určí vždy projektant nebo statik na základě svých výpočtů.

Foto: WEBER

Základní vrstva se před prováděním povrchové úpravy penetruje vhodným podkladním nátěrem.

Častým problémem je zateplení soklů. Na ně totiž patří výhradně izolace, které jsou nenasákavé, odolné vůči vodě a mají větší mechanickou odolnost.

„Aby nedocházelo k tepelným mostům, promrzání a tvorbě plísní, je třeba dům izolovat ideálně až 800 mm pod úroveň terénu,“ radí Jozef Dírer.

Foto: WEBER

Tenkovrstvé omítky se nanášejí na zaschlý penetrační nátěr. Při realizaci je třeba napojovat nanášený materiál tzv. „živý do živého“, tedy okraj nanesené plochy před pokračováním nesmí zasychat.

Starší domy, které mají zelený až šedozelený odstín, mají fasádu jednoznačně napadenou mikroorganismy. Co s tím? Řešením je aplikace omítky, která brání růstu řas, mechů a lišejníků.

„Taková omítka umí regulovat vlhkost, po zvlhčení deštěm nebo rosou se rychleji vysouší, a proto v ní nenaleznou řasy ani plísně živnou půdu,“ vysvětluje Monika Ruffová z firmy WEBER.

Foto: MAXITHERM

Termoizolační nátěr má výbornou účinnost, otěruvzdornost, nízkou špinivost a snadno se aplikuje malířskou štětkou nebo válečkem.

Omítka je navíc šetrná k životnímu prostředí, protože neobsahuje biocidní (= látka používaná k hubení škodlivých organismů) konzervační prostředek a nedochází tak k vymývání chemikálií.

Termoizolační nátěr zateplí a má protiplísňový efekt

Ne na každý dům je vhodná kontaktní izolace.

Další možností je zateplení fasády termoizolačním nátěrem. Po aplikaci dojde k výraznému omezení tepelných úniků zdivem, speciální druhy mají kromě termoizolačního účinku i dlouhodobý protiplísňový efekt.

Foto: MAXITHERM

Dům s termoizolačním nátěrem Maxitherm, který zpomaluje uvolňování tepla do okolí, je vodoodpudivý, prodyšný a zamezuje tvorbě řas, mechů a plísní.

Spolu se schopností regulovat vlhkost jsou pro dům zajímavou možností. Jejich další výhodou je cenová dostupnost a rychlá ekonomická návratnost (5–6 let).

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Rady profesionála

Odpovídá Hana Vlková, www.maxitherm.cz

Co umí termoizolační nátěr MAXITHERM?

Po aplikaci na fasádu nátěr omezí úniky tepla zdivem a tím výrazně sníží náklady na vytápění. Rovnoměrně rozvádí teplo po povrchu zdí, omezuje defekty povrchové úpravy a odstraňuje tepelné mosty. Chrání dům před UV zářením a povětrnostními vlivy.

Důležité je, že je prodyšný a umožňuje tak zdivu dýchat, navíc je vodoodpudivý. Zamezuje také tvorbě řas, mechů a plísní, což je důležité nejen pro starší objekty, ale i novostavby utěsněné plastovými okny.

Jak se udržuje nátěr, lze fasádu čistit?

Termoizolační nátěr MAXITHERM má tzv. samočisticí efekt. Díky svému speciálnímu složení je antistatický a odpuzuje usazování prachu, nečistot. Většinu práce s čištěním fasády udělá příroda: déšť a mlha.

Pouze když dojde k většímu znečištění, např. od tlapek domácího mazlíčka nebo bláta z okolo projíždějících aut, jednoduše ji omyjeme.

Je samotné provedení náročné?

Aplikace nátěru MAXITHERMU je snadná a lze ji zvládnout i svépomocí. Materiál nanášíme ve dvou vrstvách na čistý, suchý, penetrací opatřený podklad.

Používáme malířskou štětku nebo váleček. Mezi vrstvami děláme technologickou přestávku 12 až 24 hodin v závislosti na teplotě a vzdušné vlhkosti. Samotná spotřeba nátěru závisí na typu, struktuře a ploše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám