Hlavní obsah

Na co se zaměřit při výběru okapu

Právo, Sylva Svobodová

Svést bezpečně ze střechy dešťovou vodu, to je hlavní úkol okapu. Při výběru se zaměříme na materiál, způsob umístění na střeše a snadnou montovatelnost systému.

Foto: PREFA (2x)

Vyplatí se vybírat žlaby, svody a příslušenství ze stejného materiálu jako střešní krytinu. Hliník (na snímku) má dlouhou životnost, je odolný, plně funkční a estetický.

Článek

Okap je zároveň estetický prvek, bez kterého se žádný dům neobejde. Proto je důležitá i kombinovatelnost jednotlivých prvků a návaznost na samotný dům.

Stejný materiál může být použitý i na okenní parapety, oplechování komínu, třeba i plot.

Při rozhodování preferujeme: bezúdržbovost, odolnost v extrémních podmínkách, dlouhou životnost.

Foto: LINDAB

Ocelový, žárově pozinkovaný plech s ochrannou barevnou vrstvou po obou stranách je jistotou pro všechny střechy. Okap je odolný proti povětrnostním vlivům, nepodléhá korozi.

Takový okap je sice na počátku dražší, ale v horizontu několika desítek let se vyplatí.

Zajímáme se i o dodatečné prvky: odbočky k sudu, prvky, které usnadňují vybírání nečistot, přikoupit lze i lapače listí, sběrače vody s hadicí jako prevenci proti přetečení apod.

Okap, který se nemusí natírat

Každý dům podléhá stárnutí a musí se průběžně udržovat, což je náročné na čas i finance.

Foto: SATJAM

Systém Satjam Niagara dokáže bezpečně pojmout dešťovou vodu i při silných přívalových srážkách.

Proto majitelé vítají okapový systém, který je odolný a ještě dvě generace se nemusí starat o nátěr. Je to možné zejména u okapu vyrobeného z ocelového, žárově pozinkovaného plechu, mědi, hliníku, titanzinku.

Na povrchu lze u mnohých z nich přidat pro vyšší ochranu i barevnou vrstvu, lakovat do jakéhokoliv odstínu.

Foto: SATJAM

Nosné prvky u systému Niagara jsou navrženy tak, aby odolaly i extrémnímu zatížení sněhem v horských oblastech.

Výsledkem jsou okapy, které nekorodují, nevadí jim déšť, slunce ani mráz a mají zajímavou povrchovou úpravu. Oblíbenými materiály jsou zejména ocelový plech a hliník, na které je záruka až 40 let. Oba jsou inertní (netečné), nemají vliv na kvalitu dešťové vody, proto s ní můžeme bez obav zalévat zahrádku.

Foto: SATJAM

Okap z pozinkovaného ocelového plechu je již z výroby ošetřený polyuretanovou povrchovou vrstvou.

A ještě jedna dobrá zpráva: oba materiály jsou vysoce kvalitní a trvanlivé, na rozdíl od mědi jsou pro zloděje naštěstí nezajímavé!

Údržba okapu

Označení „bezúdržbový okap“ znamená, že se nemusí natírat. Ale jeho pravidelná kontrola, ať už je z jakéhokoliv materiálu, je nutná!

Foto: LINDAB

Přesnost komponentů je důležitá pro finální sestavení okapového systému. Materiál – švédský ocelový plech tl. 0,6–0,7 mm opatřený finální povrchovou úpravou.

Žlaby a svody pravidelně prohlížíme, a to dvakrát do roka. Na podzim okap vyčistíme od nečistot a zetlelého listí, na jaře se podíváme, nejsou-li poškozené spoje, zda nedošlo k ohnutí prvků pod tíhou ledu apod. Také si ověříme, jestli nedochází k odrazům dešťové vody o fasádu domu.

Foto: LINDAB

Dlouhá životnost a bezúdržbovost – to jsou hlavní přednosti okapového systému z tenkého ocelového plechu.

Okapy a zima: sundat, nebo ponechat?

Můžeme se zamyslet i nad otázkou, zda okapový systém na zimu ponechat, či demontovat a chránit ho tak před možným poškozením.

Podle odborníků je to věc ryze individuální, záleží na konkrétním okapovém systému a klimatických podmínkách.

Foto: PREFA

Netradiční hranatý svod Prefa Aluminiumprodukte vyniká jednoduchým a elegantním designem, robustním provedením, minimální hlučností a důmyslně skrytým funkčním upevněním.

Když je střecha koncipovaná se sněhovými zábranami, které zamezí posunu spodní masy sněhu, mohou žlaby zůstat na svém místě.

V případě složitějšího tvaru střechy sedlového typu ve tvaru kříže nebo vikýřů v horských oblastech se spíše doporučuje okap na zimu sundat (v tomto případě se vyplatí snadno montovatelný systém).

Okap a materiál

Pozinkovaný plech: levnější materiál, musí se často natírat, investice do údržby je vyšší.

Pozinkovaný plech s povrchovou úpravou: z výroby je navíc opatřený vrstvou polyesteru, PU (=polyuretan) apod. Tím se výrazně zvyšuje jeho odolnost.

Titanzinkový plech: odolný, nemusí se natírat, snese extrémní podmínky. Cenově dostupnější a přitom bezúdržbový materiál. Často se i povrchově upravuje.

Měď: bezúdržbový, ale nejdražší materiál, postupem času černá, až nakonec získá zelenou měděnku. Velmi kvalitní, vysoce estetický, avšak lákadlo pro zloděje.

Plastový okap: nejlevnější, méně estetický prvek na střeše, často s povrchovou úpravou imitující měď, kov. Bezúdržbový, snadná montáž, menší odolnost.

Nerezový plech: praktický, bezúdržbový, na povrchu lesklý.

Hliník: Naprosto bezúdržbový, může být bez povrchové úpravy, ale nabízí se i v pestré škále barev, které lze sladit se střechou a jinými prvky na domě. Cenově dražší materiál, srovnatelný s titanzinkem.

Situaci lze ale také vyřešit vytápěním svodu topnými kabely, které nezamrzají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám