Hlavní obsah

Novinka podvodníků - nabízejí lidem nevýhodné smlouvy na kominické služby

Novinky, nes

Pro kominíky je zima dobrodružným ročním obdobím. Podobně jako v předchozích letech řešili čeští „muži v černém“ i během aktuální zimy potíže se zamrzlými střechami, problémy způsobené z nedbalosti či neznalosti majiteli domů, požáry, otravy oxidem uhelnatým a další nehody. Letošní zima však přinesla i jednu nepříjemnou novinku, před níž kominíci obyvatele varují - nevýhodné smlouvy.

Foto: Ivo Havlík

Každý úkon kominíka si žádá svůj čas a znalosti. Tzv. z ulice pracují pouze podvodníci.

Článek

„Naprosto mě omráčila drzost, s jakou různé pochybné firmy po celé republice začaly lidem nabízet dlouhodobé smlouvy na kominické služby s automatickým prodloužením platnosti a poplatkem za předčasné ukončení. V rámci boje za očistu našeho řemesla už jsme narazili na leccos – falešná razítka či průkazy, nevyučené neumětele či naprosté podvodníky bez živnostenského listu. Tohle ale dává kauze úplně nový rozměr. Falešní kominíci začínají zejména na starších lidech vydělávat ve velkém!“ popisuje nové vykutálené praktiky některých společností Jaroslav Schön, soudní znalec a viceprezident pro legislativu Společenstva kominíků České republiky.

Kominíci při rekapitulaci letošní zimy připomínají ledovku, která pokryla Českou republiku na začátku prosince. Ta způsobila potíže nejen v dopravě, ale i na střechách, které se staly pro řemeslníky životu nebezpečnými. Pohyb po komínových lávkách není právě snadný i za příznivého počasí, ovšem, jestliže jsou ze dřeva a pokryje je led, musejí kominíci rušit nasmlouvané zakázky, jinak by zbytečně hazardovali se svými životy.

Letošní zima si bohužel kvůli špatně udržovaným spalinovým cestám vybrala několikrát i daň nejvyšší. K požárům došlo na Vsetínsku, Benešovsku i na Semilsku. Otravy oxidem uhelnatým řešili záchranáři v Satalicích u Prahy, na Plzeňsku a Olomoucku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Tragédie jsou o to smutnější, že většině z nich šlo zabránit. Prevence je prostá a finančně i časově nenáročná – prostě jednou za rok zavolejte kominíka na kontrolu spalinové cesty. Pozor, nepleťte si kontrolu s revizí. Lidé tyto termíny zaměňují v domnění, že jde o synonyma. Revize je přitom úplně jiná služba, která se provádí v mimořádných situacích, například po komínovém požáru či při změně paliva. Lidé běžně mluví o revizi, asi protože jim to zní odborněji, ovšem v drtivé většině případů mají na mysli kontrolu,“ vysvětluje prezident Společenstva kominíků ČR Emil Morávek.

Reklama

Související články

Jak zabránit vzniku plísní v koupelnách

Koupelna je místem s nejvyšším rizikem vzniku plísní. Je zde pravidelně vlhko, při sprchování často teče po stěnách voda a do toho se čas od času stane nějaká...

O byty s předzahrádkami je velký zájem

Ve velké oblibě při prodeji jednotek v bytových domech jsou tzv. předzahrádky. Jde o byty v přízemí, k nimž developeři klientovi přidávají i parcelu před nimi....

Výběr článků

Načítám