Hlavní obsah

Výrobci zámků důrazně radí: Doma se na noc zamykejte

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci zámků po celé republice evidují množící se případy nového způsobu vykrádání domácností. Za neštěstí si přitom často mohou okradení lidé sami - nezamykají se totiž ve svém bytě na noc.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Systém vykradení bytu je stejně drzý, jako ničivý. Zloději se postiženým lidem vloupají do domácnosti hned dvakrát. Nejprve v noci, kdy jim nezamčený zámek u dveří neklade žádný odpor. Tehdy odcizí jen pár drobností a ovšem také klíče majitelů domácnosti.

Mnoho lidí nezamyká své byty v liché naději, že stačí nechat klíč zasunutý v zámku. „Vložka jednak může mít prostupovou spojku, která umožňuje odemčení i v takovém případě, a pak – klíč z jedné strany jen zabraňuje zasunutí klíče z té druhé. Zloděj se ovšem s klíčem neobtěžuje, má jiné nástroje,“ vysvětluje Jan Hrnčíř, bezpečnostní odborník ze společnosti Assa Abloy.

Ráno, když se rodina probudí, dopustí se postižení druhé zásadní chyby. Nezdržují se hledáním pohřešovaných klíčů a odloží vše na odpoledne. Právě s tímto přístupem ale zloději počítají. Počkají, až z bytu všichni odejdou, a dorazí s nákladním vozem. Na případné zvědavé dotazy svědků odpovídají v tom smyslu, že se rodina stěhuje.

Odborníci z řad zámečníků i výrobců zámků proto důrazně doporučují, aby se lidé naučili těmto nechtěným návštěvám předcházet vlastní opatrností. Znamená to především každý večer se ve svém bytě na noc zamykat, a pokud ráno rodina zjistí, že chybí klíče, které s určitostí visely například na věšáčku u dveří, neprodleně informovat policii a u dveří ihned nechat vyměnit zámek.

Nejlepším způsobem, jak podobnému nočnímu vykradení bytu zabránit, je mít dveře vybavené moderním zámkem vyšší bezpečnostní třídy. Zloděj pracující popsanou metodou by u takových dveří musel mnohdy trávit dlouhé hodiny, než by je nenápadně otevřel a nikoho doma neprobudil.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám