Hlavní obsah

Co zatěžuje vzduch v interiéru

Právo, Sylva Svobodová

V interiéru trávíme většinu dne, z toho ve vlastním bytě i 12 hodin. Ale je náš byt opravdu zdravý? Bolest hlavy nás možná trápí jen proto, že používáme škodlivou úklidovou chemii, málo větráme a obklopuje nás nevhodný nábytek.

Foto: WINIX

Čističky vzduchu patří do bytu alergika. Zachycují prach, srst, vlákna, odstraňují ze vzduchu zápach, nebezpečné plyny. Také spolehlivě ničí bakterie, viry, plísně a roztoče.

Článek

Při rekonstrukci si pohlídáme kvalitu stavebního materiálu a sledujeme i dodržování technologických postupů při stavebních úpravách. Vybíráme jen certifikovaný nábytek s testem výrobce. Při úklidu používáme šetrnější úklidové prostředky. Sledujeme, jaký vzduch dýcháme, kontrolujeme pravidelně teplotu a relativní vlhkost ovzduší domova.

V interiérech se množství škodlivin ve vzduchu zvyšuje i při používání otevřeného krbu (nebo při nevhodném používání uzavíratelného krbu).

U alergiků se snažíme z prostoru vyloučit lapače prachu, tapisérie, výrobky z plyše.

Foto: DYSON

Vyhneme se agresivním čisticím prostředkům. Při úklidu je nejlepší mokrý stěr, při luxování používáme kvalitní filtry a sáčky k vysavačům (tzv. HEPA filtry), po vyluxování větráme. Obezřetně přistupujeme i k používání tmelů, barev a lepidel.

Jak na klima v novostavbě

Před nastěhováním se postaráme o dostatečné odvětrání všech látek (i vody), které se ze stavebních materiálů a nátěrů uvolňují: např. čpavek, rozpouštědla, polymerizační látky, plastifikátory, prostředky pro povrchovou úpravu dřeva apod. Samozřejmostí je dokonalý úklid prostoru a odstranění všech prachových částic.

U nového nábytku požadujeme atest výrobce, u staršího opravíme poškozené hrany a plochy, protože se u nich používaly pravděpodobně fenolformaldehydové pryskyřice.

Foto: DYSON

K vysavači lze přikoupit kartáč na srst, který vyčesává chlupy a nasává je dříve, než se stačí rozptýlit do prostoru. Vhodný pro dlouhosrsté rasy.

Jakékoliv bytové textilie a oděvy (záclony, povlaky, povlečení) je nutné hned po zakoupení vyprat, protože i tím se odstraní formaldehyd z výroby.

Nové spotřebiče necháme vypálit a hlavně hodně větráme. Počítáme s tím, že to může trvat i několik měsíců.

S úklidovou chemií opatrně

Úklidové prostředky často obsahují chemikálie, které hodně zatěžují vnitřní prostředí. Soustředíme se na to, jaké mají složení. Co vše doma máme? Čisticí, dezinfekční, prací a ošetřující prostředky (aviváže na textilie, obuv), prostředky na nábytek, spreje, gely. Za problematické látky se považují chlór, čpavek, ale i vonné a antibakteriální složky.

Foto: RIGIPS

Volně položené sádrokartonové desky Activ Air v dětském pokojíčku trvale sníží vysokou koncentraci formaldehydu.

Nový, dražší a „voňavější“ čisticí výrobek nemusí zaručovat nejlepší výsledek. Je kolikrát lepší použít časem prověřené přípravky: ocet, sůl, citronovou vodu, jedlou sodu, mýdlo, které jsou šetrnější.

Jestliže vonné svíčky, tyčinky, vonné esence mají v sobě látky jako formaldehyd, benzen nebo toluen, pryč s nimi! Všechny tyto škodlivé látky se i s vůní dostávají do vzduchu. A ve snaze vykouzlit doma intimní harmonickou atmosféru si můžeme zhoršit klima.

Čím si ještě škodíme

Naprosto špatné je kouření v interiéru, ale i různé hobby aktivity, které má kutil či modelář provádět v garáži či v jiném odděleném prostoru. Důležitá je také kvalitní digestoř, která odvede spolehlivě všechny spaliny plynu a pachy vzniklé při vaření (komínová verze je lepší než recirkulační).

Foto: DYSON

Tento vysavač je ideální pro domácnosti s alergiky a domácími mazlíčky. Lze ho ovládat na rukojeti, aniž bychom se museli ohýbat, sbírá jemný prach a zvládne všechny zvířecí chlupy.

Je jasné, že i domácí zvířata jsou nositeli zvýšené vlhkosti v ovzduší, mikrobiologickou zátěží v podobě roztočů, prachu a chlupů. Pozor dáme i na některé květiny, u nichž jsou problémem pyly, silná vůně, mohou být i zdrojem pesticidů (hnojiva/zálivka).

Interiéru nejvíce pomůžeme pravidelným větráním. Ráno otevřeme okna dokořán na pět minut, v průběhu dne, podle ročního období a v závislosti na vlhkosti vzduchu, ještě alespoň dvakrát. Důležitá je odvětraná koupelna, kuchyň a ložnice.

HEPA filtr udrží čistý vzduch

Průměrný koberec může obsahovat až 1000 roztočů/m2, kteří mají mikroskopickou velikost a vyvolávají mnoho alergických reakcí. Zbavit se mikroskopických částí můžeme HEPA filtry (vysoce účinný filtr vzduchových částic), které se instalují především do vysavačů.

Foto: DYSON

HEPA filtr slouží k intenzivní filtraci vzduchu. Podle toho, jak velké částice umí odfiltrovat, dělíme HEPA filtry podle číselné stupnice od 1 do 20. Nezbytné jsou ve vysavačích, protože díky nim přístroj vyfukuje čistý vzduch.

Jejich úkol je jasný: intenzivní filtrace vzduchu. Podle toho, jak velké částice jsou schopné odfiltrovat, dělíme je podle číselné stupnice od 1 do 20 (čím vyšší, tím lépe).

Vysavače vybavené HEPA filtrem vyfukují na nás do okolí velmi čistý vzduch, odstraňují i jemné prachové částice. Některé HEPA filtry se po určité době mění, jiné jsou omyvatelné nebo dokonce prací (občas je propereme pod čistou tekoucí vodou). Na trhu jsou rovněž bezúdržbové HEPA filtry, které mají životnost i deset let.

Na formaldehyd sádrokartonovou desku

Mladá rodina si pořídila okál ze 70. let a po čase musela řešit problém s mravenci. Oslovili odborníka a spolu s hmyzem se začali zajímat i o výskyt formaldehydu. Po změření koncentrace této látky zjistili, že je velmi vysoká (nejvíce v dětském pokoji). Řešení našli v podobě speciální sádrokartonové desky Activ’Air, která umí rozložit emise formaldehydu obsažené v nátěrech, nábytku, kobercích, osvěžovačích vzduchu, lepidlech.

Foto: RIGIPS

Majitelé okálu ze 70. let si nechali změřit ve dvou obytných místnostech koncentraci formaldehydu. Byla bohužel vysoká. S úspěchem vyzkoušeli speciální sádrokartonové desky, které umí emise formaldehydu trvale rozložit.

Už během několika hodin trvale sníží koncentraci škodliviny o 70 %. Sádrokartonová deska takto funguje díky speciální chemické sloučenině ve formě krystalů, které formaldehyd rozloží na látky, neškodné pro člověka, a následně je naváže na molekulu sádry.

V případě mladé rodiny probíhalo měření s položenými deskami v několika dnech ve dvou místnostech (dětský pokoj, obývací místnost) a formaldehydu se s úspěchem natrvalo zbavili.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Léto je ideální čas pro kontrolu komínů

Léto je v plném proudu, a tak se jen málokomu chce pomýšlet na podzimní plískanice a s nimi související začátek topné sezóny. Teprve tehdy si ale spousta lidí...

Výběr článků

Načítám