Hlavní obsah

Podle čeho volit zdicí materiály

Právo, Karolina Černá

Někdo nedá dopustit na cihlové zdi, jiný upřednostňuje beton nebo sendvičové panely. Při výběru zdicích materiálů však vždy sledujeme, do jaké míry akumulují a izolují teplo, chrání před hlukem, vlhkostí a zda jsou zdravotně nezávadné.

Foto: KM BETA

Vápenopískové zdicí prvky patří mezi moderní stavební materiály používané jako vnitřní i obvodové zdivo, pro nosné, dělicí i výplňové konstrukce. Jejich vysoká objemová hmotnost zaručuje pevnost cihel v tlaku.

Článek

Stavbu prováděnou stavební firmou i tu svépomocí usnadňují a urychlují tzv. komplexní stavební systémy. Zahrnují cihly, tvárnice nebo bloky včetně omítek, fasády, izolací, pěn a lepidel atd.

Při jejich použití platí, že během stavby přísně dodržujeme technologický postup doporučený výrobcem, který svůj systém garantuje. Při dodržení postupu zůstanou vlastnosti zdicích materiálů zachovány po desetiletí, zároveň minimalizujeme projekční, statické a technické problémy, které vznikají při výstavbě z různých materiálů.

Foto: HELUZ

Heluz 11,5 broušená pro vnitřní příčky. Rozměry: 497 x 115 x 249 mm, pevnost cihly 10 MPa. V ceně cihel je započteno vybrané pojivo: lepidlo nebo zdicí pěna, zakládací malta v tl. 20 mm. Cena 53 Kč/ks, 424 Kč/m2.

Moderní cihly s izolantem

Klasickým plným cihlám zvoní hrana, dnes se používají spíše doplňkově. Na trhu jsou k dostání pro obvodové i vnitřní zdivo moderní cihly s různým druhem izolantu uvnitř, většinou jsou to minerální vata, polystyren. Dům z pálených cihel s izolantem se nemusí dodatečně zateplovat.

Cihly se liší počtem a tvarem otvorů, zejména u akustických typů, dále vylehčením hmoty drobnými póry, velikostí tvarovky, systémem zazubení.

Kromě pálených cihel existují vápenopískové z vápna a přírodního křemičitého písku, tvrdnoucí účinkem páry za vysokého tlaku. Výhodou tohoto materiálu je velmi nízká nasákavost a s tím související mrazuvzdornost.

Foto: HELUZ

Broušený cihelný blok Family 50 2in1 pro pasivní domy. Rozměry: 247 x 500 x 249 mm. V ceně cihel je započteno vybrané pojivo: celoplošné lepidlo nebo zdicí pěna, zakládací malta v tl. 20 mm. Cena 144 Kč/ks, 2298 Kč/m2.

Druhy cihel se liší podle využití – např. věncovka nahrazuje bednění klasickými prkny při zakončení zdi tzv. věncem. Duté cihly mají nejčastěji ve směru nejdelšího rozměru dvě dutiny čtvercového průřezu, používají se na stavbu příček a konstrukcí vyžadujících lehkost.

Drtivá většina známých výrobců cihel splňuje základní stavební požadavky na tepelný odpor, pevnost, zdravé mikroklima, akumulaci tepla, difúzi vodních par, nehořlavost materiálu.

Pórobeton

Pórobeton je z přírodních surovin, jeho základ tvoří křemičitý písek, cement, vápenec a voda. Materiál vylehčuje plynem, který zároveň plní funkci přirozeného tepelného izolantu.

Foto: HELUZ

Nepálená cihla Nature Energy pro vnitřní nenosné akumulační zdivo budov s lehkou obvodovou konstrukcí (dřevostavby). Rozměry: 250 x 120 x 240 mm. Cena 35 Kč/ks, 593 Kč/m2.

Uzavřené póry zaručují také statické vlastnosti a ochranu proti hluku. Čistě minerálním složením patří pórobeton mezi nehořlavé stavební materiály.

Tvárnice pórobetonu mají nízkou hmotnost, lehce se opracovávají, řežou, brousí či frézují, čímž usnadňují a urychlují stavební práce. Materiál uplatníme zejména na příčky, překlady, stropní dílce.

Jejich nižší pevnost v tlaku nevadí u stavby rodinného domku, ovšem u vícepatrových budov se raději spolehneme na pevnější materiály.

Foto: HELUZ

Výhodou pórobetonových tvárnic je dostupný kompletní modulový stavební systém, zahrnující výrobky klasické velikosti, malo- i velkoformátové, využitelné pro celou hrubou stavbu.

Komplexní stavební systém může zahrnovat hladké tvárnice, tvárnice s kapsou, tvárnice s perodrážkou na bocích, které umožňují pokládat sousedící tvárnice i bez lepení, U-profily, nosné a nenosné překlady, stropní nosníky, vložky a lepidla.

Další tvárnice

Základem konstrukce tzv. ztraceného bednění jsou duté tvárnice vyrobené z betonu, pěnového polystyrenu, do něhož lze vrtat bez následného použití hmoždinek.

Foto: XELLA

Tvárnice se spojují na sucho na zámek a vylévají betonovou směsí. Vzniká tak pevná bezespárová konstrukce. Systém se používá pro obvodové a vnitřní stěny, opěrné zdi, příčkovky.

Tvárnice z betonu mohou být také obyčejné, nebo tenkostěnné, oba typy jsou duté.

Základem tvárnice z lehkého keramického betonu jsou pórovité kuličky z pálené hlíny.

Foto: DURISOL CZECH

Hrubostěnné dřevocementové tvárnice pro ztracené bednění jsou vhodné na stavbu svislých konstrukcí, pro obvodové nosné stěny nízkoenergetických staveb. Cena podle typu od 109 Kč/ks, 872 Kč/m2.

Tvárnice z dřevocementu (vnější vrstvu tvoří směs dřevěných štěpků a cementu, uvnitř je polystyrenová izolace) jsou vyplněné litým betonem. Systém výborně akumuluje teplo.

Montované systémy

S montovanými systémy se setkáváme u výstaveb domů na klíč (svépomocí je nezvládneme), zejména u dřevostaveb. Základ systému tvoří sendvičový panel plněný izolací a opláštěný dřevotřískovými deskami.

Výhodou montovaných systémů je odstranění mokrého procesu ze stavby, doba výstavby je kratší o odbedňovací lhůty. Odpadají problémy spojené s bedněním a částečně stavba lešení.

Foto: EUROPANEL

Sendvičové panely v montovaném systému jsou složené z pláště z dřevoštěpkových konstrukčních desek OSB, které jsou celoplošně nalepeny na tuhém izolačním jádru z polystyrenu.

Reklama

Související témata:

Související články

Důkladná izolace sníží výdaje za teplo

Od zateplení rodinného domu očekáváme úsporu financí. Nikomu se nechce platit desítky tisíc navíc, je lepší investovat do zateplení fasádního pláště, vyměnit...

Výběr článků

Načítám