Hlavní obsah

I klasický cihlový dům lze postavit za několik týdnů

Dnes se zpravidla předpokládá, že rychlá stavba rovná se montovaná stavba. Dům nedaleko Prahy je však příkladem, že i z klasických cihel může nový dům vyrůst během několika týdnů.

Foto: Robert Virt (8x)

Za domem zbyl prostor na téměř třicetimetrovou terasu s krbem a posezením.

Článek

Po stěhování z jižních do středních Čech kvůli změně zaměstnání hledal pan Vladimír nové bydlení pro sebe i rodinu. Doufal, že v okolí najde vhodný dům a během pár týdnů se přestěhuje. Jenže žádná vyhovující stavba k dispozici nebyla.

Mezinárodní společnost zabývající se vyspělými technologiemi však sama nabízela zaměstnancům ke koupi několik parcel na hezkém místě u lesa a kousek od firmy. To rozhodlo o stavbě domu podle vlastních představ a potřeb.

Osvědčené materiály a nadčasový nábytek majitelé zvolili i do obývací části. Pohled na krb si tak dopřávají ze světlé kožené pohovky, z nábytku místnostem dominuje knihovna a starobylý sekretář.

Pozemek byl k dispozici, architekta i stavební firmu sehnali na doporučení známé.

„Parcelu jsme převzali na počátku dubna a majitelé se mohli stěhovat koncem září na svatého Václava,“ říká Radek Vasserbauer, majitel stavební společnosti A V stav, která stavbu prováděla. Doporučila realizaci z broušeného zdiva Porotherm.

Sázka na kvalitní zdivo

Majitelé se spolehli pouze na zděnou stavbu bez přidané vrstvy tepelné izolace, tu nahrazuje tepelně izolační omítka. Důvodů k absenci izolace měli hned několik:

„Předně nám ji nedoporučovala známá, shodou okolností stavební inženýrka. Její názor ještě podpořila naše zkušenost z předešlého pronájmu. Šlo také o dům zateplený vrstvou polystyrenu a měli jsme pocit, že dům ‚nedýchal‘ a klima uvnitř nebylo ideální. Navíc bydlíme blízko lesa a báli jsme se poškození izolace od ptáků nebo neopatrným zacházením,“ vyjmenovává vlastník.

Foto: Robert Virt (6)

Po dohodě s architektem i stavební firmou dal raději přednost kvalitnímu zdivu a dobrým dřevěným eurooknům. „Už při stavbě jsme počítali s tím, že raději více protopíme, abychom se doma cítili dobře.“

Ačkoli je v domě k dispozici krb, má spíš jen estetickou funkci a slouží maximálně k přitápění během studených večerů mimo sezónu. Dům celý je vytápěn plynovým kotlem.

Schodiště jako ozdoba

Přízemí domu tvoří kromě vstupní haly také propojený obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, pokoj a koupelna pro hosty. Nechybí ani sklad a technická místnost včetně takzvaného špinavého umyvadla, které rodina ocení nejen při úklidu.

Zajímavým a unikátním prvkem interiéru je samonosné schodiště.

První patro, koncipované jako soukromé, tvoří ložnice, pracovna s pohovkou nahrazující pokoj pro hosty a hlavní koupelna. Protože majitelé nemuseli bojovat o každý centimetr místa, dopřáli si zde kromě základního vybavení i pohodlnou rohovou vanu, z níž je krásný výhled ven, a saunu.

Unikátním kouskem je samonosné dřevěné schodiště, které obě patra spojuje. Dodavatele si majitel opět nechal doporučit od známých a jako v předešlých případech, ani tentokrát nelituje. A schodiště je oblíbené u všech členů rodiny, včetně domácího miláčka. „Strategický“ prostor pod schody totiž slouží jako jeho „bouda“.

Přízemí

Patro

I v domě se hodí lodžie

Dům je propojen s přistavěnou garáží, která zachovává stejný styl. Přesahující střecha působí nejen jako zajímavý architektonický prvek, ale zároveň je velmi praktická, u domu tak vzniklo druhé garážové stání a chráněné závětří před vstupními dveřmi. Ačkoli mnozí tvrdí, že balkón u rodinných domů je zbytečný, zde si ho rodina nemůže vynachválit:

Kuchyň, která je součástí obývacího pokoje, se zároveň šikovně skrývá za rohem. Podařilo se tak maximálně využít každý centimetr místa a vytvořit praktický pracovní prostor, kde se člověk při vaření příliš nenaběhá.

„Jde o malou krytou lodžii, kterou využíváme nejen na větrání peřin, ale stala se také útočištěm manželky - kuřačky. A protože nejde o balkón, ale chráněnou lodžii, využíváme ji bez ohledu na počasí.“

Problém s ní neměla ani stavební firma. „Dříve se balkóny a lodžie dělily na ty, které začnou téct hned, a na ty, co potečou později, dnes už máme k dispozici stavební materiály dovolující postavit balkóny a lodžie bez problémů s hydroizolací, a tak není důvod je odmítat,“ dodává Radek Vasserbauer.

Hlavní koupelna v patře je doplněna o saunu.

Zahrada je pojata jako okrasná. Nechybí proto skoro třicetimetrová terasa s venkovním krbem a posezením určená k relaxaci.

Zatímco ze strany do ulice majitelé zvolili vzrostlé keře, které dům chrání, zadní část zahrady naopak zůstává otevřená, s výhledem k lesu.

Článek připravila redakce časopisu MŮJ DŮM.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Tepelná pohoda i bez izolace

Ke stavbě domu majitelé zvolili broušené zdivo Porotherm 44 Eko.

„Stavebníci nechtěli žádné dodatečné zateplení a právě tento materiál má takové tepelně izolační vlastnosti, že nám dovolil postavit energeticky úsporný dům bez přídavné vrstvy izolace,“ dodává stavitel.

Ve prospěch zděného domu mluvilo nejen to, že jde o kvalitní materiál za rozumnou cenu, ale i jeho vlastnosti. Cihelné bloky jsou složené hlavně z přírodních surovin, které vytvářejí přirozené a příjemné klima uvnitř domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavebnicový domek připomíná včelí plástev

Nový typ minimalistického obydlí představuje systém nazvaný Hivehaus. Funguje jako stavebnice, kde základní vzájemně propojitelné jednotky mají šestiúhelníkový...

Výběr článků

Načítám