Hlavní obsah

Malá koupelna získala díky rekonstrukci moderní nádech

Právo, Gisela Růžičková

Zrekonstruovat malou koupelnu tak, aby byla pohodlná i moderní, není snadné. Zejména v činžovním domě. Kupodivu majitel dal přednost sprchovému koutu před vanou a měl jasnou představu o barevném vyznění místnosti a vůbec celého bytu. O to bylo vše snadnější.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Moderní vzhled získal činžovní byt také výměnou dveří a sjednocením podlah.

Článek

Renovoval se ale celý byt 2+kk o výměře 39 m2 v činžovním domě ze 30. let. Náš hostitel bydlel v menším bytě. A protože mu garsonka již nestačila, přestěhoval se do většího bytu, který byl původně disponován opačně.

Tam, kde je nyní obývací prostor, byla ložnice a naopak. Historicky to tak bylo dáno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mezi koupelnou a předsíní bylo nutné umístit přechodovou lištu.

Zatímco v kuchyni propojené s obývákem - byť chladnější - je více světla i hluku, na druhé straně v nově vzniklé ložnici je větší klid. Proto se majitel rozhodl pro radikální změnu, která bytu prospěla.

Navíc věděl úplně přesně, co chce. Sám si vytvořil na počítači návrh budoucího uspořádání bytu včetně rozvržení koupelny a kuchyňské linky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V celém bytě se měnily původní dveře za bílé laminátové.

Na složité stavební úpravy si netroufal, vyhledal si na internetu firmu Nabastav, která doladila dílčí stavební úpravy včetně rozpočtu. Pro obě strany bylo výhodné, že v bytě nikdo nebydlel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kontrast vinylové podlahy, bílé výmalby a dveří působí trendově a čistě.

Celková rekonstrukce

Rekonstrukcí prošel celý byt včetně koupelny, WC, kuchyně, ložnice i předsíně. Podle vyjádření architekta Jakuba Acsaye ze stavební firmy bývají ve starších cihlových domech velkou bariérou stoupačky.

Ani tady neměla realizační firma přesné informace, kolik je v bytě stoupaček a kudy vedou, které se mohou používat, a jaké nikoli. Nakonec se podařilo vyřešit i tuto překážku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na toaletě nebylo možné instalovat závěsné WC kvůli stoupačkám.

Dělala se také nová elektroinstalace, odpady, do zdi se zasekávaly rozvody plynu, měnily se dveře a podlahy. V bytě se navíc renovovaly zdi a stropy. Ze starého činžovního bytu se stal během dvou měsíců moderní byt, který poskytuje pohodlí hlavně proto, že majitel vsadil na kvalitu ve všech směrech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Půlkruhový sprchový kout je vybavený podomítkovou baterií.

Koupelna bez vany

V původní koupelně byla vana, ale hostitel chtěl sprchový kout, aby ušetřil místo pro pračku. Obklady a zařizovací předměty si vybral z katalogu, který mu nabídla realizační firma.

Do poměrně malých prostor se vešel na jedné straně pohodlný půlkruhový sprchový kout, naproti němu pračka a umyvadlo s úložným prostorem, což je v mini koupelně více než účelné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Umyvadlo s úložným prostorem a integrovaná skříňka se zrcadlem.

Kombinace hnědých a béžových obkladů obdélníkového tvaru, položených na šířku, koupelnu nejen opticky zvětšuje, ale dodává jí elegantní ráz. Podobně jako snížené stropy a podomítkové baterie.

Na příjemném vyznění bytu se podílí i stacionární záchodová mísa na toaletě a trendově působí stejné obklady jako v koupelně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Volba sprchového koutu na úkor vany udělala z koupelny pohodlný prostor.

Nové podlahy a dveře

Už při vstupu do předsíně byt působí moderně, přitom čistě a jednoduše. To vše díky novým dveřím a podlahám.

Výměna podlah byla o trochu složitější. Proč? V každé místnosti byl jiný druh podlahové krytiny a nebyly položeny v jedné rovině. Majitel chtěl podlahy vyrovnat a sjednotit v předsíni i v obou místnostech.

V původní ložnici a dnešním obývacím prostoru byly parkety, které zamýšlel ponechat a zrenovovat.

Foto: Nabastav

Porovnání původního stavu (nahoře) a situace po rekonstrukci (dole).

Na doporučení podlahářů ale od svého záměru ustoupil, protože tmel ve spárách parket by prý mohl časem popraskat a efekt by nebyl tak veliký. V bývalé kuchyni byla původní prkenná podlaha, která se vyrovnávala OSB deskami a předsíň se vylila vyrovnávací samonivelační stěrkou.

V předsíni byla pro změnu teraco podlaha. Majitel chtěl nejdřív laminátovou, ale na konec si vybral do celého bytu vinylovou podlahu v neutrálním dezénu dřeva. Materiál má oproti laminátu spoustu výhod. Kromě toho, že jde o podlahu pocitově teplou, není vůbec hlučná.

Výměna původních dveří za bílé laminátové rozjasnila prostor a vnesla do interiéru švih.

Přehled nákladů
BOURACÍ PRÁCE: odstranění původního obložení, podlah, vestavěných skříní, odstranění zárubní, odstranění maleb, likvidace kuchyně25 064 Kč
STAVEBNÍ PRÁCE: vyzdívky, penetrace, štuky a malby, podhledy, šachta, příprava ostění pro dveře97 630 Kč
VZDUCHOTECHNIKA: ventilátory vč. časových modulů, napojení na stávající stoupačku VZT5952 Kč
VODOINSTALACE: kompletní rozvody a kompletace instalací, výměna stoupačky odpadu, přesuny vodoměrů23 470 Kč
ELEKTROINSTALACE: komplet. nové rozvody v drážkách, nová rozvodnice, kompletní koncové prvky, podlahové topení v koupelně, osvětlení v podhledu25 813 Kč
OBKLADY: montáže spojené s obkládáním a skladbou obkladu11 152 Kč
SANITA: montáže spojené se zařizovacími předměty, zástěny, doplňky atp.3880 Kč
TOPENÍ A PLYN: kompletní rozvody plynu k novým vafkám vč. zasekání, odkouření, kompletace31 360 Kč
OSTATNÍ: revize, úklid, stěhování9500 Kč
DODÁVKA VYBAVENÍ: obklady a dlažba sprch. vanička z lit. mramoru 90x90 cm multisifon ke sprch. vaničce hor. čištění chrom 85-90 mm montážní sada kaskáda sprch. kout rohový čtvrtkruh skříňka s umyvadlem uzavírací vtok clic-clac baterie umyv. stoj. bez výpust. baterie sprchová sprchový set WC kombi klozet spodní WC sedátko duroplast antibakterial11 795 Kč 4158 Kč 248 Kč 229 Kč 7492 Kč 7492 Kč 325 Kč 742 Kč 908 Kč 666 Kč 3286 Kč 503 Kč
akční sleva-27 166 Kč
Režijní položky, doprava, příprava atp.19 560 Kč
CELKEM vč. 14 % DPH301 025 Kč
PODLAHY - TVRZENÉ PVC: podlahová krytina vinyl venkovský dub, vč. kompletní přípravy podkladu85 698 Kč
DVEŘE - INTERIÉR: laminátové bílé, kování47 192 Kč
DVEŘE - VSTUPNÍ: bezpečnostní dveře laminátové bílé/koule na klice8113 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám