Hlavní obsah

Nejvyšší čas začít izolovat nedosušené zdivo provlhlé při letních povodních

Novinky, nes

Zdi domů zaplavených letošními červnovými povodněmi, které lidé stále ještě nestihli důkladně vysušit, je třeba začít izolovat, a to dřív než nastanou mrazy. Nezaizolované vlhké zdivo se totiž při teplotách pod nulou může nevratně poškodit.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Zdi domů, které se od povodní nepodařilo dosud řádně vysušit, je třeba před zimou zaizolovat.

Článek

„Krátkodobé přízemní mrazíky těsně pod bodem mrazu, které jsme již v několika zářijových dnech zažili, zatím nedosušené domy nemohly výrazně poškodit. Nyní by se však již majitelé poškozených domů měli na zimu začít připravovat,“ řekl předseda Asociace inspektorů nemovitostí Radim Mařík.

Vlhké zdivo je možné izolovat dvěma způsoby. Buď pomocí levnějšího polystyrénu, anebo dražšími deskami z minerální vaty. Při použití polystyrénu přestane zdivo vysychat do okolního prostředí. Vhodnější jsou proto desky z minerálních vláken, neboť jsou prodyšnější.

Druh zdivaMaximální úroveň vlhkosti zdiva před zimou (15 cm hluboko ve zdivu)
z pálených, betonových a vápenopískových cihel a tvarovek nebo smíšené z cihel a kamene8 %
z lehkých betonových tvárnic (škvárobeton, keramzitbeton apod.)9 %
z pórobetonových a křemelinových tvárnic12 %

Tloušťka tepelné izolace závisí na typu chráněného zdiva. Například u cihlové zdi o tloušťce 45 cm bude potřeba dvoucentimetrových desek z minerálních vláken, aby je zaizolovaly i pro případ, že venku bude teplota vzduchu -15°C a uvnitř budovy 20 °C. Ovšem pro zdivo s lepšími tepelně-izolačními vlastnostmi bude potřeba použít zvenčí tlustší vrstvu izolace. Je to proto, že teplo z interiéru nepronikne v takové míře k vnějším vrstvám provlhlé zdi.

Ve většině případů bude nutné izolovat pouze nadzemní části zdí. Protože půjde jen o provizorní izolaci, lze její připevnění tomu přizpůsobit, tj. většina lidí si vystačí s hmoždinkami, anebo desky prostě jen něčím pevně zapřou. Důležité je, aby izolace zakryla všechny části vlhkého zdiva a nedostal se k němu mráz.

V každém případě je třeba počítat s tím, že materiál použitý k provizornímu zateplení zdí bude po zimě znehodnocen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám