Hlavní obsah

Proměna dětského pokoje ve studentský má svá pravidla

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taky vám přes prázdniny vyrostl ze školáka teenager, který se nevejde do kalhot, krčí se u psacího stolu, vyžaduje lepší hi-fi soupravu a skříně má přecpané? Je to jasné - potřebuje svůj původní dětský pokoj vyměnit za studentský.

Foto: DELSO

Studentský pokoj plní více funkcí: je zároveň ložnicí, pracovnou i obývacím koutkem. Vymezit jednotlivé zóny není jednoduché, vyplatí se obrátit na bytového architekta.

Článek

Větší šatní skříň, nový psací stůl s ergonomicky tvarovanou židlí, polohovatelnou lampu na stůl, audio-video koutek, více úložného prostoru a místo na posezení s kamarády. To potřebuje mladý člověk, který stráví studiem mnoho času, ale také se chce bavit.

Je dobré si hned na začátku uvědomit, že studentský pokoj je zároveň pracovnou, ložnicí i obývacím pokojem. Vymezit zřetelné zóny (pomohou odlišně barevné stěny, paraván, posuvné japonské panely) nemusí být jednoduché a zkušenosti bytového architekta jsou často k nezaplacení.

Správný stůl

Když to prostorové podmínky dovolí, pořizujeme hlubší stůl. Student má kolem sebe rozložený blok na poznámky, notebook, knížky, sešity, psací potřeby a hodně místa kolem jenom uvítá. Počítač má mít dále od sebe, na obrazovku se nedívat zblízka, vhodná vzdálenost je 70-90 cm (vzdálenost natažené paže), nejméně však 50-60 cm.

Foto: SAPELI

Pokoj s dveřmi Hanum, které navrhla studentka průmyslového designu. Dveře mají sklopné háčky a slouží zároveň i jako věšáková stěna.

Horní třetina obrazovky je ve výšce očí a prakticky to znamená počítač něčím podložit. Důležitá je i správná výška psacího stolu, protože zabrání bolení zad a krční páteře.

Za příjemnou velikost se považuje stůl o rozměru 85x150 cm. Má mít nastavitelnou výšku i sklon pracovní plochy, šikovné jsou různé kontejnery na kolečkách, které zajíždí pod stůl a lze do nich uložit spoustu věcí.

Kvalitní studentská židle

Volíme židli, která má nastavitelné područky, mechanismus pro plynulou regulaci výšky sedáku, bederní opěrku s regulovatelnou výškou. Hrana sedáku musí být zaoblená, aby netlačila. Příjemná je i opěrka hlavy nebo mechanika záklonu opěráku. Určitě pořizujeme pracovní židli ve specializovaném obchodě a v klidu se na ni posadíme.

Foto: WWW.LDSEATING.COM

Pracovní židle Stream nabízí špičkovou ergonomii a komfort. Charakteristickým prvkem je synchronní mechanika s bočním nastavením tuhosti.

Oblíbené jsou židle s balanční plochou pohyblivého sedáku na pružině, který nás donutí sedět aktivně (svaly jsou díky balancování rovnoměrně zapojeny a posilují. Nesedíme strnule jako pravítka). Materiál potahu, ať už z látky či kůže, vybíráme kvalitní, stálobarevný a odolný proti otěru.

Lampa na stůl

Vycházíme z konkrétních světelných možností. Platí: čím více přirozeného světla, tím lépe. Začíná to správným umístěním stolu, který by měl být poblíž okna, ale slunce nesmí svítit do očí. Umělé osvětlení v podobě pracovní lampy je praktické na kloubech, pak s ním lze natáčet do stran.

Foto: EGLO

Stolní svítidlo Aboli je vyrobené z chromu a plastu v barvě černé a bílé. Výška svítidla 405 mm, zdrojem světla je objímka LED. Cena 2990 Kč.

Plocha stolu je správně osvětlená z výšky 40-50 cm pod úhlem 70°. Pravákovi dopadá světlo z levé strany, levákovi naopak. Světlo nesmí příliš oslňovat ani být šeré, v obou případech bolí oči a dříve přichází únava.

Úložný prostor

Vyplatí se investice do vestavěné šatní skříně, která je vyrobená na míru, dokonale šetří prostor a je nadčasová. Do horních polic se umístí sportovní potřeby, sezónní předměty, na výsuvné tyče pak pověsí oblek z tanečních, sváteční kabát, šaty. Poličky, drátěné koše, zabudovaný botník ručí za pořádek a dokonalý přehled o obsahu skříně.

Povrchová úprava jakákoliv dřevina, barevné sklo, možné jsou i grafické motivy, které si student vybere ve fotoshopu. Zkrátka skříň nemusí být nudná, ale může podtrhnout vkus dospívajícího. Počítáme samozřejmě i s malou knihovnou (převážně na učebnice, protože mladí preferují před tištěnou knihou čtečky a notebooky).

Postel na denní relax i spaní

Postel o velikosti 90x200 cm je základ, nebo pro dlouhány volíme delší - 220 cm. Šikovné jsou i širší postele 100-120 cm, protože částečně slouží jako válecí pohovka. Postel vybavíme polohovacím roštem a kvalitní matrací. Nešetříme ani na lůžkovinách, povlečení.

Foto: TRACHEA

Postel má mít velikost 90x200 cm, polohovatelný rošt a kvalitní matraci. Nábytek vyrobený v jedné kolekci, dvířka frézování, barevné provedení fólie ořech.

Místo pro návštěvy

Větší studentský pokoj se vybavuje snadněji, je tu místo i na stolek, rozkládací sedačku, křeslo. V menším si pomůžeme nábytkem na kolečkách (taburety), stohovatelnými židlemi (barevné v plastu), sedacími pytli s vtipnými vzory i extravagantními barevnými odstíny, které lze snadno přenést.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Barevné sedací pytle jsou oblíbené. Lehce se přenášejí, snadno čistí a sezení je pohodlné. Prima místo pro kamarády.

Dekorace na zeď ať si dospívající vybere sám - třeba celoplošnou fototapetu, předměty z cest, textilie.

Tři otázky pro architekta

Odpovídá architektka Petra Vranová, www.petravranova.cz.

Co podle vašich zkušeností preferují mladí lidé ve svém pokoji, co jim nesmí chybět?

Důležitý je hi-fi koutek, kde je televize a Playstation. Vše je dnes propojené, přes počítač se dá sledovat TV i poslouchat hudba. Určitě je důležité i místo pro posezení s kamarády, ideálně před hi-fi koutkem.

Foto: WWW.PETRAVRANOVA.CZ

Návrh od architektky Petry Vranové pro mladou studentku

Jaké materiály, odstíny a zpracování doporučujete, aby nábytek dlouho vydržel a nestyděl se za něj i vysokoškolák?

Když má studentský pokoj sloužit do dospělosti, doporučuji třeba u vestavěné skříně volit neutrální barvy (bílá, béžová, šedá). Ostatní nábytek, ze kterého časem tzv. vyroste, může více reagovat na aktuální věk, osobní vkus. Styl pokoje lze ladit doplňky: tapety, obrazy, fotografie, textil.

Student potřebuje hodně úložného prostoru a pokoj logicky propojit. Co s tím?

Obecně platí: kdekoliv je kus volné zdi a podlahy, dá se vymyslet nějaký úložný prostor. Jen pozor, aby celek nepůsobil těžce a zastavěně. Když má jedna místnost více funkcí, hlavní je, aby se vzájemně nerušily. To se hezky říká, hůře pak dělá. Je to prostě výzva.

Reklama

Související témata:

Související články

Dětský pokoj má lákat ke hře

Dětský pokoj by měl být přehledný, ale přesto hravý a pestrý. Některé praktické doplňky mohou mít takovou podobu, která rozvíjí dětskou fantazii. Čím vtipněji...

Výběr článků

Načítám