Hlavní obsah

Jak se orientovat mezi halogenovými a LED žárovkami a zdroji

Právo, Karolina Černá

Klasické žárovky s wolframovým vláknem se už nevyrábějí. Trh ovládly úsporné LED zdroje a halogeny.

Foto: OSRAM

Na trhu se světelnými zdroji vítězí LED zdroje a halogeny. Klasické žárovce s wolframovým vláknem odzvonilo.

Článek

Při pořízení nových světelných zdrojů do domácnosti promyslíme, jakou intenzitu světla požadujeme. Dále si prohlédneme tvar a typ svítidla, do kterého zdroj vybíráme. Proč? Pro některé kulaté krátké tvary totiž mohou být problémem delší žárovky, širší kulaté světelné zdroje se zase nevejdou do svítidla trubicového tvaru.

Kam dáme jaké světlo

Patrně nejvíce světla v domácnosti potřebujeme v blízkosti pracovní plochy kuchyňské linky. Proto kromě centrálního závěsného svítidla instalujeme bodovky nebo zářivky s intenzivnější svítivostí.

Méně světla postačí v ložnici, v odpočinkovém koutku, k případnému čtení využijeme stolní lampu s vyšší svítivostí.

Foto: OSRAM

Při nákupu žárovky zohledňujeme tvar svítidla.

Pozor! Ne vždy vyhrajeme sázkou na úsporný zdroj. V místnostech, v nichž často rozsvěcujeme a zhasínáme (WC, koupelna, chodba), svítíme raději halogenovým zdrojem než úsporným, který tzv. déle nabíhá.

Pro velkou místnost pořídíme světelné zdroje s vyšší svítivostí než pro menší pokoje. Totéž platí pro interiéry s tmavší výmalbou.

Jak postupovat při nákupu
Sledujeme životnost. Za dlouhou životnost se považuje 15 000 hodin, některé LED žárovky vydrží 25 000 až 30 000 hodin provozu. Pokud máme rozsvíceno tři hodiny denně, je to zhruba 1000 hodin ročně. To znamená, že žárovka v takovém případě vydrží 15 až 30 let. U levnějších neznačkových žárovek se stává, že jejich životnost skončí pár měsíců po termínu možné reklamace. Je lepší zaplatit za světelný zdroj o trochu více a nemuset ho měnit po třech letech za nový.

 Rrozumíte údajům na obalu?

Příkon značí, kolik energie světelný zdroj spotřebuje na vyzařování světla. Udává se ve Wattech (W). Běžné LED zdroje mají příkon 2 W až 50 W.

Vyzařované světlo je vyjádřeno v lumenech (lm), jejichž počet sděluje, kolik světla světelný zdroj vyprodukuje (laicky intenzita svítivosti). LED zářivka o síle 806 lumenů se rovná klasické 60W žárovce.

Foto: OSRAM

Halogenová žárovka Eco Pro Classic, patice E27. Cena od 55 Kč.

Barva světla je označena ve stupních Kelvina. Např. teplá bílá je 2700 K (světlo standardní žárovky), studená bílá 3000 K (halogenové světlo), pro srovnání denní světlo 6500 K. Čím méně stupňů Kelvina, tím vjemově teplejší bílé světlo.

Ra index, neboli reprodukce barev, uvádí, jak světlo ze žárovky mění barvu věcí a prostoru, které osvětluje. Ra = 100 znamená, že zdroj reprodukuje optimálním způsobem všechny barvy. Čím nižší je hodnota Ra, tím hůře se pigmenty barev zobrazují (běžně prodávané světelné zdroje mají Ra 80–85 %).

Energetický štítek (EEA) na obalu ukazuje spotřebu žárovky. Je vhodné si pořídit kategorii A.

Foto: Philips

LED žárovky mohou mít různé tvary, např. kapka, patice E14, je vhodná do delšího a užšího svítidla.

Nejčastějšími závity jsou E14, E27 (E jako Edison a 14/27 jako průměr závitu v milimetrech). Existuje ale řada označení speciálních závitů, např. závity spotů mají také označení GU10 (napětí 230 V), GU5.3 (napětí 12 V), pro kapsle to jsou G4/G9, GY 6.35, pro lineární zdroje R7s.

Co je na trhu

Dnes jsou k dostání především úsporné, halogenové žárovky (mají nejblíže ke klasickým žárovkám) i tzv. LEDky. V barvě a intenzitě světla splňují tyto světelné zdroje parametry žárovek klasických, ovšem mají nižší spotřebu, delší životnost, ale jsou dražší.

Foto: OSRAM

LED žárovka Superstar Par 16, patice GU10. Cena od 339 Kč.

LED žárovky vydrží svítit 25 až 30 000 hodin. Nabízejí kromě běžného tvaru i mnohé další podoby (kapka, svíčka, spot) a závity (E14, E27, GU10, GU5.3, G4). Tento typ žárovek je vhodný k dekorativnímu osvětlení, umožňuje stmívání. Jejich dlouhou životnost provází nízká spotřeba elektrické energie, která je dána vysoce efektivní přeměnou na světlo.

Spolu s kompaktními úspornými zářivkami se hodí do obývacího pokoje, kde se využívají trvaleji (potřebují delší start k dosažení plného výkonu).

Foto: David Ryneš, Novinky

1. Kompaktní zářivka OSRAM Dulux Pro Micro Twist, patice E27. Cena od 208 Kč. 2. Lineární zářivka Philips TL-D 58W/840 je vhodná do větších prostor. Cena 259 Kč. 3. Lineární zářivka OSRAM Lumilux T8, patice G13. Cena od 63 Kč.

Kompaktní úsporné žárovky dosahují životnosti až 15 000 hodin. Mají různé tvary – trubicový, spirálovitý, klasický zaoblený. Lze je použít jako přímou náhradu standardní žárovky se závitem E14 a E27.

Halogenová žárovka svítí až 2000 hodin, hodí se do místnosti, kde se často rozsvěcuje a zhasíná. Pracuje při vyšších teplotách, takže nabízí intenzivní jas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám