Hlavní obsah

Originální cesty a chodníčky pro každou zahradu

Právo, Gisela Růžičková

Při návrhu zahradních cest a chodníků můžeme plně uplatnit svoji fantazii a tvořivost. Na výběr máme různé druhy materiálů, které se dají použít sólo nebo kreativně kombinovat.

Foto: Transform

Pokládání dílců Traplast nevyžaduje žádné větší terénní úpravy. Záleží jen na nás, jestli vytvoříme cestu rovnou, nebo klikatou. Nášlapný dílec je vytvořen z plastu, který nevyžaduje žádnou údržbu. Vyrábí se v šedé barvě.

Článek

Téměř každému záměru vyhoví betonové dlažební kostky, ať už to je zámková dlažba na cesty, nebo mozaikové kostky určené pro dekorativní účely a plochy.

Stejně dobře bude vypadat chodník či terasa vydlážděná z lícových cihel, vyrobených a vypálených při vysokých teplotách z hlíny.

Samostatnou kapitolu tvoří cesty a chodníky z přírodního kamene, které, jsou-li dobře položené, vydrží věčnost. Kýženého efektu dosáhneme také s deskami z vymývaného betonu nebo hladkými betonovými deskami.

Foto: Presbeton

Dlažba Historik přírodní a černá (od 309 Kč/m2 bez DPH) s takto vytvořenou patinou připomíná vzhled starých dlažebních kamenů. Dlažba se hodí pro lehký i náročný provoz, lze ji dobře použít tam, kde vynikne její přirozený vzhled.

Pro stání auta v zeleni využijeme zatravněnou dlažbu a šlapákovou cestu vytvoříme nejen z kamenných desek, ale i z dobře vypadajících plastových dílců. Pokud nemáme finance na pravý kámen, pořídíme si formu na originální betonový chodník.

Dobře budou vypadat cesty i chodníky dřevěné nebo vysypané štěrkem či mulčovací kůrou.

Foto: Kyznar

Kamenné chodníky mohou být dlážděné s velkou nášlapnou plochou nebo štětované, kde se kameny vzájemně do sebe klínují.

Chodníky a cesty

Nemáme-li o podobě cest a chodníků na svém pozemku jasnou představu, obrátíme se na zahradního architekta. Stejně tak si vybereme na pokládku dlažby realizační firmu z blízkého okolí, pokud nemáme s tímto druhem práce žádné zkušenosti.

Foto: Wienerberger

Lícové cihly neboli klinkery Terca získávají vypalováním při vysokých teplotách neobyčejnou tvrdost a odolnost. Proto se dodatečně jen těžko opracovávají.

Dříve než začneme se stavbou chodníků, cest a pěšin, musíme vědět, kde budou jímky, žumpa, případně studna, bazén či jezírko a samozřejmě komunikace. Šířka cesty má být alespoň 60 cm.

Z cesty nejdříve odstraníme všechny rostliny, plevel a zeminu (podle výšky dlažby). Do trasy nasypeme štěrk a na něj nakonec jemný písek. Při pokládce dlažby do betonového lože namícháme jen takové množství materiálu, které zpracujeme a využijeme.

Životnost a vzhled jakéhokoli povrchu cest a pěšin na našem pozemku závisí na správné přípravě podkladu a na správném položení dlažeb.

Foto: Presbeton

Jednotlivé desky dlažby Soleta (od 156 Kč/m2 DPH) jsou tvarovány tak, aby z nich bylo možné vydláždit plochu se zajímavě tvarovanými okraji. Základem je 10 dlažebních desek pro rovné úseky nebo pro vlny a oblouky.

Přírodní kámen

Kamenné chodníky mohou být z placatých kamenů s velkou nášlapnou plochou, tedy dlážděné nebo štětované, které se do sebe vzájemně klínují. Dlážděné chodníky jsou vhodné na místa s menším zatížením, na něž klademe zejména estetické nároky. Pro větší zatížení volíme kamenné chodníky štětované.

Pro výběr kamene je důležitá jeho tvrdost, aby se vlivem klimatu po čase nerozpadl, a nesmí mít žádné pukliny, aby ho neroztrhal mráz.

Foto: Transform

Originální tvarové řešení plastového nášlepného dílce Traplast (75 Kč/m2) umožňuje snadno a rychle vytvářet zpevněné cestičky nejrůznějšího provedení v zahradách a parcích. Tři velké výstupky na spodní straně dílce zajišťují dokonalé zafixování v terénu.

Každý kámen je jiný, na stavbu zahradních cest používáme desky ze žuly, křemence, porfyru, břidlice a pískovce. Kamenné desky mohou být otryskané (mají rovný, ale drsný povrch), štípané (s nerovným povrchem) nebo broušené (velmi hladký povrch, po dešti ale dost kluzký).

Betonové tvarovky

Jejich výhodou je velký výběr barev a tvarů, ale také jejich struktura, odolnost a trvanlivost. Proto nacházejí uplatnění na mnoha zahradních plochách a cestách. I beton patří k přírodním materiálům, neboť se vyrábí z vody, písku a cementu.

Foto: Presbeton

Skladebná dlažba Vektorit (od 329 Kč/m2 bez DPH) se záměrně otlučeným povrchem pro dláždění pochůzných ploch. Připomíná stará cihlová nebo kamenná dláždění, proto se hodí i do historických míst.

Povrch se dá různě otryskávat, zrnit nebo brousit, podle toho pak beton získá odlišný charakter.

Menší dlaždice se pokládají snáz než velké betonové desky zejména kvůli velikosti. Dají se použít ke ztvárnění oblouků a kruhů. Mají různou tloušťku, která je rozhodující pro účel, jemuž bude sloužit. U zahradních cest to je obvykle 60 mm, na vjezd pro auto musí mít minimálně 80-100 mm.

Foto: Presbeton

Pět různých tvarově odlišných desek Dakar (od 126 Kč/kus, bez DPH) nahradí břidlicové šlapáky. Dlažbu s povrchovou patinou lze zakomponovat do zahradních zákoutí, ke studni, pod květináče nebo jako přechodový prvek mezi zahradou a dlážděným chodníkem.

Cesty ovlivní vzhled každé zahrady, malé dlažební prvky se dají použít na plochu jakéhokoli tvaru, s tím, že okraje musíme zpevnit.

Přímé zahradní cesty působí jednotvárně, na rozdíl od cest ve tvaru elegantních křivek. Ať už jsou to pravoúhlé tvary, voštinové tvary se šesti stranami, nebo úzké tvarovky, které se dobře vážou.

Pro zátěžové cesty je vhodná zámková dlažba, jejíž kostky do sebe dokonale zapadají. Pro kruhové a zakřivené plochy jsou vhodné různé druhy tvarovek. I u tradičních tvarů se používají zaoblené rohy. Mozaikové kostky malých rozměrů se dobře uplatní hlavně na velkých plochách.

Zvláštním druhem jsou dlaždice propouštějící vodu, které zlepšují vodní režim zahrady.

Foto: Novabrik

Tri-Lock (od 381 Kč/m2) je zámková dlažba, kterou snadno sestavíme bez použití malt, lepidel a obrubníků. Jde o dopravní systém, který využijeme pro zpevnění erozí zatížených ploch a jejich následné zatravnění.

Betonové desky

Také betonové desky jsou k dostání s různou povrchovou úpravou. Jejich pokládka je naprosto snadná kvůli rozměru 50x50 cm.

Desky se pokládají obvykle do betonového lože, odolávají mrazu, jsou mimořádně trvanlivé a snadno se čistí.

Vyrábějí se v mnoha barvách a strukturách - od dlaždic malých rozměrů až po velké desky s broušeným povrchem.

Foto: Presbeton

Riga Oktagon (od 27 Kč/kus, od 3337 Kč za sestavu, bez DPH) je dlažba připomínající starou kamennou dlažbu s ohlazeným kamenným reliéfem. Je vhodná i pod pergoly, do zimních zahrad a na terasy.

Betonové desky mají různé struktury: vyhledávaná je struktura přírodního kamene, ale i malých dlaždic či struktura travertinu. Zajímavé jsou i broušené desky, třeba strukturované, s povrchem dlažebních kostek, terasové desky, dekorační desky vymývané a přebroušené a konečně i přebroušené terasové desky. Výhodou je, že se dají vybírat takové, které se hodí k architektuře domu.

Chodníky za pár korun

Chodníky či celé plochy za pár korun pořídíme s formou mistr dlaždič. S ní si vytváříte stylové chodníčky přímo na místě, jen z betonu.

Formy ze speciální umělé hmoty (990 Kč) mají rozměr cca 60x60 cm, výšku 4 cm a jsou k dostání ve vzoru přírodní kámen a římská dlažba.

Foto: Limes

Forma mistr dlaždič je ze speciálního nepřilnavého plastu, proto není nutné ji vymazávat. Po skončení práce je dobré formu opláchnout vodou. Spáry se vysypávají pouze pískem, nebo jemným štěrkem.

Foto: Limes

Chodníky s minimálními náklady pořídíme s formou mistr dlaždič (990 Kč) o rozměrech 60x60 cm a výškou 4 cm. Formy se vyrábějí ve vzoru přírodní kámen a římská dlažba.

Cesty mají být pohodlné

Pro vedlejší chodníky v zahradě stačí obvykle šíře 40-80 cm. Pro obytné zahrady se doporučuje šířka chodníků pro vstupy do domu a hlavní chodníky 120-150 cm. Málo frekventovaným cestičkám a stezkám postačí nášlapné prvky, např. betonové nebo kamenné plochy o šířce 40 cm. Vzdálenost mezi středy nášlapných desek se obvykle pohybuje kolem 65 cm.

Chodníky a cesty nemusejí být jen pravidelné. Mohou mít třeba jeden okraj rovný a druhý zvlněný, ale zvolit lze i zaoblené tvary chodníků s různou šířkou anebo jednostranně rozšířený chodník. Pro příjezdovou cestu je nejdůležitější její stabilita při zatížení automobilem.

Foto: Limes

Tím, že si beton do forem připravujeme sami, můžeme zvolit i barevnou verzi dlažby.Pokud do něj přimícháme běžně dostupné barvy do betonu, můžeme si vytvořit plochu přesně podle svých představ, případně i barevnou mozaiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahradní nábytek má být odolný

Nabídka zahradního nábytku je pestrá a při jeho nákupu hraje hlavní roli cena. Nezapomínáme ale ani na jeho kvalitu a odolnost. U levných židlí a stolků se...

Žáby v zahradě jsou poklad

Komu se na zahrádce usadily žáby, může si gratulovat. Denně totiž spořádají velké množství záškodníků. Navíc mají výbornou paměť, která jim dovoluje vracet se...

Vystrnaďte klíšťata ze zahrady

Zahrady okolo domů a chalup jsou nejen místem pro náš odpočinek, ale také oblíbeným bydlištěm klíšťat. K tomu, aby tito nevítaní cizopasníci změnili adresu...

Výběr článků

Načítám