Hlavní obsah

Zbavte se dotěrných komárů

Novinky, nes

Vlhko a teplo jsou ideálním prostředím pro množení komárů. Tam, kde řádily povodně, lze proto očekávat, že se jich letos v létě vyrojí několikanásobně víc, než je obvyklé. Naštěstí existuje dost způsobů, jak se těchto bodavých obtížníků zbavit a přitom větrat dům o sto šest.

Foto: Profimedia.cz

Když se komáři přemnoží, dokážou být pořádně úmorní.

Článek

Nejjednoduššími prostředky pro první, pohotovostní fázi boje s komáry jsou - kromě repelentů - odpuzovače. Fungují na principu odpařovaní směsi chemických látek, které člověka a domácí zvířata nedráždí, ale jsou nepříjemné komárům. Buď se tyto přístroje zasunou do elektrické zásuvky anebo jsou samostatně stojící, na baterie.

Médiem, z nějž se odpuzující látka odpařuje, je buď nádobka s tekutinou, anebo malé pevné polštářky. Přístroj s náplní stojí zhruba od 200 do 400 Kč, samostatné náplně do dvou set korun za kus.

Foto: Biolit

Většina klasických odpuzovačů proti komárům se zasune do zásuvky a díky vznikajícímu teplu se z nich odpařují látky nepříjemné komárům.

Variantou k chemickým odpuzovačům mohou být odpuzovače vysílající různé druhy vlnění, které člověk nevnímá, ale hmyz (eventuálně i hlodavce) odradí od pohybu v domácnosti. Tyto přístroje lze pořídit za částky okolo 605 korun. Některé modely, určené hlavně do dětských pokojíků mohou být vybaveny i tlumeným osvětlením.

Foto: Bauhaus

Jendoduchá lampa pro ničení komárů Emos. Cena od 200 korun.

Lapače

Brutálnější způsob boje s komáry nabízejí lapače hmyzu. Jejich základem je kombinace zdroje UV záření a smrtícího výboje elektrického proudu. UV lampa naláká hmyz k sobě, kde je pak zabit výbojem. Lampy se prodávají v různých velikostech. Prostor s výbojem je vždy kryt ochrannou mřížkou.

Ceny lamp se odvíjí od vybavenosti konkrétního modelu, začínají na hranici okolo 250 korun. Nejdražší přístroje na plyn pracují na principu lákání komárů pomocí vyzařovaného tepla, vlhka a jimi oblíbených pachů, mohou stát i více než 12 tisíc korun

Moskytiéry

Kdo se chce v klidu vyspat a přitom se mu nelíbí ani varianta chemického odpuzování komárů, ani jejich zabíjení, může zkusit moskytiéru. Ty se v závislosti na velikosti a provedení prodávají už od necelých dvou set korun ve velikosti nad dětskou postýlku. Modely určené pro zavěšení nad velké lůžko nebo dvoulůžko se prodávají za částky od necelých 800 korun.

Foto: Bauhaus

Instalace sítí do oken nebývá složitá. Chcete-li, aby síť nebyla příliš vidět, volte černou, popřípadě tmavě šedou barvu.

 Sítě

Otevřená okna a dveře je možné proti vniknutí komárů chránit sítěmi. Na trhu je jich velké množství. Liší se nejen cenou, ale také provedením, tj. způsobem přichycení a s tím související náročností instalace. V nejjednodušším provedení se upevňují pomocí suchého zipu.

Foto: Climax

Dveřní síť LUX patří k exkluzivním výrobkům ve své kategorii. Dokonalé utěsnění zajišťuje kartáček. K manipulaci slouží madla; venkovní kovové, interiérové plastové. Dveře jsou fixovány magnetem. V nabídce je i s průlezem pro kočku nebo psa.

Většina sítí se ovšem prodává v setu s rámem, který se pak nejčastěji pomocí otočných háčků připne do okna či dveří. Do rámu není třeba nic vrtat. Cena začíná na hranici okolo 600 korun za set obsahující síť i rám pro jedno okno (dveře).

Tip!
Sítě se prodávají nejčastěji ve třech barvách: černé, šedé a bílé. Skrz všechny sítě dopadá do místnosti stejné množství světla. Černá a šedá síť není v okně téměř znatelná. Skrz bílou síť je hůř vidět dovnitř, proto se dobře hodí všude tam, kde nejsou pohledy zvenčí vítané.

Další variantou jsou posuvné sítě, které jsou rovněž napnuté v rámu, ten se ale pohybuje po kolejničkách a v případě potřeby se zasune do lišt vedle okna (dveří). Cena je od 3140 korun. V neposlední řadě jsou pak na trhu i sítě rolovací, které jsou ve chvílích nepotřeby svinuté v boxu umístěném nad oknem či dveřmi. Jejich cena je od 1548 korun za kus.

Foto: Climax

Posuvná síť v rámu. K manipulaci slouží oboustranná madla. Správnou zavřenou polohu křídla sítě nastavuje montážní doraz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám