Hlavní obsah

Vystrnaďte klíšťata ze zahrady

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrady okolo domů a chalup jsou nejen místem pro náš odpočinek, ale také oblíbeným bydlištěm klíšťat. K tomu, aby tito nevítaní cizopasníci změnili adresu a z našeho pozemku se odstěhovali, můžeme snadno přispět sami. Zde je několik tipů, jak na to.

Foto: Briggs & Stratton

Ideálním způsobem boje proti klíšťatům je nízký střih trávníku v doprovodu s přirozenými bariérami, jako jsou cestičky vysypávané štěrkem, oblázky nebo pískem.

Článek

Klíšťata upřednostňují vlhčí prostředí, které nacházejí ve vysoké trávě. Právě tam se navzdory všem možným fámám vyskytují nejčastěji. Základem strategie v boji s nimi je proto pravidelné a časté sekání trávníku, a to na co nejnižší úroveň

Vytvořte si okolo míst, kde se s dětmi nejvíce pohybujete, špatně průchodná pásma pro klíšťata. To jsou hlavně cestičky vysypávané pískem a kamínky. Narazí-li klíšťata na takovou bariéru, raději změní směr cesty a půjdou jinam. Aby tato nárazová pásma byla ovšem opravdu účinná, ohlídejte, aby přes ně nepřesahovaly větvičky keříků.

Možností jsou samozřejmě i chemické postřiky trávníku, ovšem i ty je třeba pravidelně opakovat, mají-li splnit svůj smysl. Jednorázové postříkání zahrady na začátku prázdnin rozhodně nezaručí, že po zbytek dovolenkových měsíců na trávník nevkročí už ani jediný klepítkatec.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se vyhnout klíšťatům

Konečně jsme se dočkali jara. Už je teplo, sluníčko hřeje a s tím se bohužel blíží i sezóna klíšťat. Tyto obtížné potvůrky totiž začínají být aktivní již...

Klíšťata už útočí a hrozí i na horách

Sezóna klíšťat už začala. Útočí doslova všude: v městských parcích, na horách, u vody, na kraji lesa. A přenášejí závažná onemocnění – klíšťovou encefalitidu...

Výběr článků

Načítám