Hlavní obsah

Na zloděje platí i mechanická ochrana bytu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkou překážkou pro nevítané hosty, kteří chtějí narušit naše soukromí, je zabezpečení bytu. Pro začátek stačí, když zvolíme mechanické prostředky, které zlodějům ztíží přístup do domu a bytu.

Foto: www.pucalka.eu

I po nárazu předmětu, který sklo rozbije, bezpečnostní fólie zabrání dalšímu průniku do objektu a zároveň ochrání osoby v blízkosti skla. Cena fólie se pohybuje okolo 1200 Kč za m² včetně instalace a DPH.

Článek

Které to jsou? K základním patří bezpečnostní dveře, zajištěná okna, garážová vrata i další vstupy do domu. Oproti elektronické ochraně bytu, kterou si pořizujeme obvykle až po špatné zkušenosti, je mechanické zajištění bytu jednodušší a levnější. Důkladnější ochranu než např. byt v činžovním domě ve vyšším poschodí potřebuje dům na samotě.

Určitě se vyplatí ochrana domu či bytu kombinující mechanické i elektronické prvky včetně dobré pojistky.

Foto: Hörmann

Celohliníkové domovní dveře TopSecur bezpečnostní třídy 2 vyrobené na míru lze pro větší pocit bezpečí opatřit čtečkou otisku prstů a tzv. elektrickým vrátným. Dveře jsou letos ve speciální akci k dostání za 57 995 Kč.

Bezpečnostní dveře

Jsou základem každé ochrany domu a bytu. Podle norem EU se dělí do 1. až 6. bezpečnostní třídy. Pro domy a byty se doporučuje kategorie 3 a 4. Dveře mají pevnou kovovou konstrukci s celoplošným plechovým krytím, ocelovou kostru a rozvorový systém. Proti normálním dveřím, které se zamykají v jednom bodě, jsou zajištěny minimálně na deseti až dvaceti místech.

Spolehlivé bezpečnostní dveře jsou vyrobené na míru podle individuálních požadavků, ať už jde o úroveň bezpečnosti, design, kování, příslušenství osazení, montáž do původní nebo do nové bezpečnostní zárubně, výšku až 250 cm, prosklení, jedno nebo dvoukřídlové provedení, se světlíky nebo bez nich.

Foto: Next

Bezpečnostní dveře SD 104 (50 000 Kč) s osmnácti jistícími body pro rekonstrukce i novostavby. Cena zahrnuje dveře, zárubeň vč. oboustranného obložení, povrch dveří, bezpečnostní kování a vložku.

Ke standardu patří i kvalitní bezpečnostní zamykací vložka s klíči odolná proti odvrtání či vyhmatání obyčejnou i vibrační planžetou.

Cena bezpečnostních dveří začíná od 15 000 Kč.

Foto: Tokoz

Tokoz Pro 400, jedna z nejmodernějších cylindrických vložek na trhu. Klíčový zákryt z tvrzené oceli při odvrtání rotuje a vnitřní mechanismus má zvýšenou odolnost proti vytržení. Navíc nezamrzá, ani se nezanáší. Hodí se takřka do většiny dveří.

Nízká bezpečnostní gramotnost Čechů
Asi 80-90 % zámků a zámkových vložek používaných v ČR může být násilně otevřeno zloději jednoduchými metodami. Na vině je trvalá snaha ušetřit — v tomto případě však na nesprávném místě! Česko patří mezi státy, kde je zkušenost s ochranou a zabezpečením majetku na nízké úrovni. Mezi nejpoužívanější typy zámků stále patří klasické stavítkové systémy (neboli kolíčkové vložky), které lze překonat mnoha snadnými metodami — bumpingem, planžetováním anebo odvrtáním.Nízká konkurence a složitost konstrukcí zvedá ceny bezpečnostních vložek na úroveň, která již není pro mnoho zákazníků akceptovatelná. Část systémů navíc vyžaduje přestavbu celých dveří a neumožňuje aplikace namísto klasické vložky. Při koupi zámkových vložek odborníci doporučují zaměřit se na nové produktové řady, nabízející ochranu proti nedestruktivním metodám (bumping, planžety), ale i těm destruktivním (při odvrtání zámek rotuje s vrtákem). Inovativní konstrukce zámků umožňuje modulaci pro většinu dveří bez nutnosti větších stavebních úprav a zároveň si uchovává příznivou cenu.(Zdroj: Tokoz)
Foto: Next

Vstupní dveře před zloději neochráníme, pokud se dopouštíme závažných chyb zcela nevědomky. Nemáme bezpečnostní dveře na míru, zbytečně si pořizujeme závory a přídavné zámky a vyložené riziko představuje i nákup bezpečnostních prvků od podomních prodejců.

Mříže na okna

Pevné mříže: Jsou nejlevnějším a nejúčinnějším způsobem mechanické ochrany oken a jiných skleněných ploch. Vyrábějí se jednoduché i ozdobné, aby si každý mohl vybrat podle svého vkusu. Důležitá je správná instalace: mříž musí být zásadně ukotvena zevnitř, přišroubovat ji zvenku nemá smysl. Materiál by měl splňovat požadavky pojišťoven. Povrch mříží se upravuje lakováním – na přání pozinkováním a vrchní úprava práškovým lakem.

Foto: Kavan

Pevná okenní mříž se vzorem labutí šíje (od 5000 Kč /m2 podle vzoru a zaměření) patří mezi základní prvky pro ochranu majetku. Dodává se a montuje v provedení podle požadavků pojišťoven.

Nůžkové mříže: Osazují se všude tam, kde chceme, aby mříž nebránila v době naší přítomnosti volnému výhledu z okna. Ve složeném stavu nezabírá mříž téměř žádný prostor, neruší estetický dojem. Její montáž nevyžaduje téměř žádné stavební úpravy. Lze ji namontovat do jakéhokoli stavebního otvoru, nebo ji předsadit. Může být instalována vně i uvnitř objektu.

Mříž je vedena vodítky nahoře a dole. Zavírání a otvírání mříže je snadné, neboť je osazena v dolní nebo horní části kladkami ulehčujícími její pohyb. Mříž lze shrnout do strany a pootočit i s připnutým spodním vodítkem o 90° ke zdi. Povrch mříží se upravuje žárovým zinkováním, práškovým lakem nebo kombinací zinku i laku. Za m² vydáme zhruba 4000 Kč.

Foto: Kavan

Zavírání a otvírání nůžkové mříže je velmi snadné, neboť je osazena v dolní nebo horní části kladkami ulehčujícími její pohyb. Mříž lze shrnout do strany a pootočit i s připnutým spodním vodítkem o 90° ke zdi.

Rolovací mříže: Zpravidla se používají k zabezpečení komerčních objektů. Oproti ostatním typům mříží jsou dražší, m² stojí přibližně 5000 Kč.

Bezpečnostní fólie

Zkomplikuje vniknutí do bytu. Jde o laminovaný polyesterový film o tloušťce 0,3 mm, který se lepí na vnější sklo z vnitřní strany. Je nenápadná a v případě rozbití okna nás ochrání před pořezáním.

Pokud zloděj okno rozbije, střepy zůstanou nalepené na fólii, jež odolá úderům kamene i sekyry, případně dalších nástrojů. Fólie není na okně vidět, ani neomezuje množství světla přicházejícího do bytu. Navíc chrání proti UV-A a UV-B záření. Cena fólie včetně instalace se pohybuje kolem 1200 Kč/m².

Předokenní rolety

Jsou k dispozici z plastu a hliníku, i když jako bezpečnostní slouží jen hliníkové s lamelami vyplněnými polyuretanem. Nezvaný host je nepřekopne ani nepřerazí. Výhodou jsou i všechny ovládací prvky skryté uvnitř.

K dostání jsou v mnoha barevných provedeních včetně imitace dřeva. Kromě toho, že nás ochrání před nezvanými hosty a fungují jako bezpečnostní zábrana či překážka, mají i jiné přednosti: v létě chrání před extrémními teplotami, v zimě proti tepelným ztrátám. Snižují náklady na teplo až o 40 % a venkovní hluk až o 7 dB! Také chrání okna a dveře před mechanickým poškozením způsobeným povětrnostními podmínkami! Metr čtvereční se dá pořídit od 2300 Kč.

Reklama

Související články

Žaluzie a rolety interiér zdobí i chrání

Žaluzie i rolety regulují za slunečných dnů teplotu v pokoji a intenzitu světla. Díky modernímu ovládání tak činí téměř samostatně. A dnes již ani není problém...

Výběr článků

Načítám