Hlavní obsah

Elektronika umí ochránit dům

Právo, Gisela Růžičková

Zatímco mechanickými zábranami maximálně ztížíme zloději vniknutí do domu, elektronická signalizace dům ochrání aktivně. Zaregistruje pokus o vniknutí a ihned přenese tuto informaci na cílové telefonní číslo.

Foto: Next

Ovládací klávesnice systému elektronického zabezpečení

Článek

Kvalitní elektronická signalizace navíc ohlídá třeba únik vody nebo plynu a zaregistruje kouř či požár. Cena takového systému je mizivá ve srovnání s psychickými a citovými útrapami i ztrátami spojenými s vykradením domu.

Alarmy

Ohlásí pokus o narušení klidu v domě či bytě, zaznamenají rovněž požár i probíhající únik plynu.

Foto: Jablotron

Detektor požáru JA-110ST detekuje požár v obytných budovách, poskytuje vizuální ověření spuštěného detektoru přes LED kontrolku.

Pořízení alarmu do bytu vyjde od 20 000 Kč. Zařízení obsahuje ovládací klávesnici, zabezpečovací ústřednu, GSM komunikátor, magnetický kontakt na vstupní dveře, pohybový detektor, vnitřní sirénu, záložní akumulátor a certifikovanou instalaci. Alarm do domu je dražší, jeho cena začíná na 35 000 Kč.

Obsahuje dvě ovládací klávesnice, zabezpečovací ústřednu, GSM komunikátor, tři magnetické kontakty, 4x pohybový detektor, vnitřní sirénu, vnější sirénu, dva požární detektory, záložní akumulátor a certifikovanou instalaci.

Foto: Jablotron

JA-110P je detektor pohybu PIR určený pro ochranu interiérů prostřednictvím infrapasivní detekce pohybu v místnosti.

Kamerové systémy

Přispívají ke snadnější identifikaci zloděje i ke zhotovení dokumentace pro pojišťovnu.

Umožňují odkudkoli vzdálený dohled prostřednictvím PC připojeného na internet a mobilním telefonem se službou GPRS.

Kamerové systémy mají i harddiskový záznam, lze zkontrolovat události i zpětně. Můžou být vybaveny detekcí pohybu, nahrávat ho a poslat informaci, když před kamerou k pohybu dochází. Instalaci bezpečnostního systému svěříme zkušené koncesované montážní firmě, která zajistí nepřetržitý a okamžitý záruční i pozáruční servis a také jednou ročně revizi.

Cena 38 000 Kč pro dům obsahuje záznamové zařízení, 4 kamery s infrapřisvícením, napájecí zdroje a instalace.

Čtečky otisků prstů

Zatímco klíče se dají zkopírovat, u čipů, bezkontaktních karet nebo čteček otisků prstů je přístup omezen jen povoleným uživatelům. Práva jednotlivých osob lze přidávat, měnit či mazat ihned a s nulovými náklady. Čtečce lze zadat až 99 různých otisků prstů.

Systém vstupních dveří stojí od 23 000 Kč, obsahuje čtečku bezkontaktních čipů, 10 čipů, řídicí jednotku, elektrický zámek, včetně instalace.

Kamerové dveřní kukátko

Základ tvoří kovová trubka s optickou čočkou, prostrčená skrze dveře malým otvorem. Optický senzor digitálního kukátka jasně zobrazí návštěvníka u dveří na LCD monitoru, umístěném v bytě.

Digitální dveřní kukátko vyjde cca na 3000 Kč. Má jednoduchou instalaci, je nenápadné a nezcizitelné.

Foto: Next

V momentě, kdy zazvoní návštěva, přenese kamera dveřního kukátka obraz osoby stojící za dveřmi na malý LCD monitor připevněný na zdi.

Elektronický zabezpečovací systém (EZS)

Je logickým doplňkem mechanického zabezpečení pro dokonalou ochranu. Nabízí prostorovou i plášťovou ochranu. Plášťová ochrana registruje pachatele ještě před vniknutím do objektu a často ho odradí od dalšího postupu. Zároveň střeží dům či byt i v době naší přítomnosti, třeba v noci.

Prostorová ochrana zachytí pachatele, který je uvnitř objektu a už páchá škodu. Je základem, ale i minimem elektronického zabezpečení.

Součásti EZS:
Detektory – registrují narušení prostoru, skla, otevření dveří, oken, vrtání či řezání trezoru, ale i požár, únik plynu nebo vody. Rozlišujeme pohybové detektory pro registraci pohybu osob (infrapasivní čidla, mikrovlnná čidla), audiodetektory, piezodetektory při řezání či rozbití skla, magnetické a mechanické detektory pro zaznamenání otevření dveří, vrat nebo oken a speciální tlaková, otřesová, kouřová čidla.
Ústředna – vyhodnotí signál detektorů a vyšle signál na výstupní zařízení. V případě přepadení nebo zdravotních problémů lze dálkově vyhlásit tísňové volání. Ústředny umějí hlídat požár, únik plynu nebo vody.
Výstupní zařízení – (siréna, telefonní hlásič, napojení na pult centrální ochrany) sdělují zprávu o poplachu. Hlasitý poplach se vyhlašuje vnitřní i vnější sirénou. Informace o poplachu se přenášejí na zásahovou službu pultem centralizované ochrany. Vhodným doplňkem EZS je videovrátný, snadno napojitelný na běžnou televizi.
SMS zprávy – přímo do mobilu dostaneme konkrétní informaci o případném poplachu nebo např. o tom, že děti už přišly ze školy.
Foto: Jablotron

Venkovní siréna JA-111A k akustické signalizaci poplachů a aktivaci a deaktivaci výstupů PG v zabezpečovacím systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám