Hlavní obsah

Na co dbát při výběru domácí knihovny

Právo, Gisela Růžičková

I když žijeme v době elektronických knih, jejichž čtení nám umožňují digitální čtečky, mnozí z nás dávají přednost klasickým knihám. Ty se neobejdou bez knihovny, která je důležitou součástí každého bytu.

Foto: ABITARE

Knihovnu Estoril (34 848 Kč) o velikosti 38x100x225 cm vyrábí ve třech barvách – šedé, bílé a žluté Cattelan Italia, design: Gino Carollo, materiál: lakovaná MDF.

Článek

Knihovnu vybíráme obvykle podle množství knih, které chceme uložit. Proto by měla kvalita tohoto kusu nábytku odpovídat hlavně zátěži knih. Zbytečně dlouhé desky se mohou pod tíhou knih prohnout, krátké desky budou zabírat hodně místa. Knihovny lze opatřit zadní deskou nebo skleněnými dveřmi, aby byly vidět tituly knih. V kurzu jsou i oboustranně otevřené police.

Foto: SCONTO

Univerzální nábytková sestava vyrobená z fóliované desky DTD s povrchem odolným proti poškrábání. Snadno se udržuje, a proto je vhodná i na sestavení knihovny.

Vybírat můžeme i z různých druhů materiálů – od masivního dřeva přes lamino až po sklo či plast. Přes veškeré nároky na tento nábytek by měla mít knihovna dostatek úložného prostoru a reprezentativní vzhled.

Design na zakázku, nebo sektor?

Preferujeme-li bezúdržbový nábytek, dáme přednost sektorovým regálům z lamina, i když dostatečný výběr je i v masivu.

Foto: IDEA NÁBYTEK

Funky Shelve (1 kus 199 Kč o rozměru š. 36 cm, h. 25 cm, v. 39cm) v trendových barvách – zelené a fialové. Jednotlivé díly lze kombinovat a vyskládat do potřebné velikosti.

Do atypického prostoru zvolíme spíš nábytek na zakázku. Můžeme si sestavit originální solitér včetně takových detailů, jako jsou barva korpusu, dvířka, úchytky, vnitřní vybavení a zejména rozměry jednotlivých regálů či skříní knihovny.

Jak na výběr knihovny

Korpus knihovny zvolíme nejlépe v dezénu ostatního nábytku. Také sokl nebo nožičky knihovny by měly ladit s ostatním nábytkem, dvířka mohou být stejná jako korpus nebo skleněná, případně zcela kontrastní.

Foto: KIKA

Čtyřdílný set kulatých polic (1290 Kč) z desek MDF je k dispozici v červeném laku v matovém provedení, hloubka 9 cm a průměr 39,5 cm, 34,5 cm, 29,5 cm a 24,5 cm.

Police by měly být z materiálu silného minimálně 1,8 cm, aby unesly váhu knih. Knihovna širší než 80 cm musí mít zpevňující prvky pod policemi nebo police silnější než 2,3 cm.

Foto: IKEA

Expedit, policový díl (1990 Kč), rozměry š. 149, h. 39, v. 149 cm, max. nosnost police je 13 kg. K dostání v různých koncových barvách, lesku i matu. Dá se použít také jako paraván.

Knihovna vybavená vlastním osvětlením zjednoduší orientaci při hledání knihy. Hloubka polic bývá minimálně 30 cm, výška knihovny má být shodná s okolním nábytkem, pokud nezakrývá celou stěnu, kdy je možné ji nastavit nástavcem až do stropu.

Poloprázdné police opatříme zarážkami proti pádu knih.

Knihovna se dá umístit do jakékoli místnosti, ale svou šířkou i výškou musí odpovídat danému prostoru. Na průchod kolem knihovny počítáme minimálně s 60 cm.

Foto: IDEA NÁBYTEK

Čtyřdílná sestava knihoven (2863 Kč) chráněných zadní deskou v provedení imitace buku.

Vhodné materiály

Lamino je praktické, protože je odolné, snadno se udržuje a hodí se skoro do všech prostor kromě stylových.

Masiv – většinou z domácích dřevin smrku, borovice, buku či dubu, ale i z tropických dřevin – působí příjemným přírodním dojmem, ale vyžaduje pravidelnou údržbu i občasné přebroušení a lakování, voskování či olejování.

Dýha z různých druhů dřevin je stylová a noblesní. I tento přírodní materiál ošetřujeme lešticími prostředky, aby si zachoval pěkný vzhled.

Foto: LIGNE ROSET

Policová sestava Oka (od 19 344 Kč) v různých barvách a provedeních o rozměrech v. 215,4 cm, š. 36,1 cm, h. 31,9 cm, nebo š. 215,4 cm, š. 72 cm, h. 31,9 cm od designéra Kazuka Okamoty.

Pro ukládání knih využijeme:

PŘÍČKU: knihovna může dokonce vytvořit v místnosti příčku a opticky tak oddělit třeba pracovní kout od zbytku obytného prostoru. V tomto případě je nutné knihovnu vystavět a ukotvit ji na podlaze i u stropu, aby byla bezpečná.

NIKU: jsou k dispozici především ve starších domech nebo činžovních bytech. Samozřejmě že záleží na jejich velikosti.

ŠIKMINU: ideální místo pro uložení knih v půdních bytech.

PROSTOR POD SCHODIŠTĚM: další vhodné zákoutí pro uložení takových knih, které nebereme často do ruky.

Foto: SCONTO

Variabilní sektorový program nabízí široké možnosti plánování díky mnoha elementům vhodným pro zařízení knihovny či obývacího pokoje ve více barevných provedeních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám