Hlavní obsah

Skříň na míru podle vlastního návrhu

Právo, Gisela Růžičková

Skoro v každé domácnosti bojujeme s nedostatkem úložných prostor, a tak hledáme způsob, jak efektivně a přehledně uložit věci. Ideálním řešením jsou vestavěné skříně. Systémy posuvných dveří zpřístupní skoro celou část úložného prostoru s plynulou lehkostí.

Foto: IBIS INTERIÉR

Výhodou skříně na míru je, že ji lze barevně sladit s ostatním vybavením interiéru. Výplň posuvných dveří v hliníkovém rámu tvoří kombinace šedo-červeného lamina.

Článek

Originální vestavěnou skříň můžeme sladit s atmosférou a stylem prostoru, ale dá se z ní udělat i dominantní prvek místnosti. Výhodou je, že vestavěné skříně jsou k dispozici v různých materiálových provedeních, povrchových úpravách s možností rozšíření o doplňky a dekory.

Foto: INDECO

Skříň z barevného lamina je vybavena přehlednými policemi, zásuvkami s madly, výklopnými šatními tyčemi a věšáky na kalhoty.

Pokud nemáme jasno, jakými doplňky vybavit právě tu naši skříň, poradíme se s odborníky. Skříň na míru si pořizujeme obvykle do předsíně, ložnice, obývacího či dětského pokoje.

Foto: WOODFACE

Skříň na míru se uplatní opravdu v každé místnosti, v tomto případě v jídelně v kombinaci bílého lamina a lesklého neprůhledného skla Lacobel v sytě červené barvě (po slevě 28 % – 39 192 Kč).

Výběr podle typu skříně

Klasické skříně lze umístit na jakékoli místo, včetně výklenků v celém bytě, a přizpůsobit je dané místnosti.

Rohové skříně jsou řešením tam, kde potřebujeme účelně využít místo v rohu a získat maximum úložných prostor.

Foto: IBIS INTERIÉR

K vnitřnímu vybavení skříně patří police, výsuvná police, zásuvka s různými možnostmi úchytek, drátěné koše, sklopné nebo šatní tyče, kravatovník, kalhotovník.

Skříně s vestavěnou pracovnou volíme většinou v menším bytě, kde potřebujeme pracovní kout s dostatečným soukromím, který uzavřeme posuvnými dveřmi.

Skříně se sklápěcí postelí jsou také řešením pro malé byty. Systém se dá využívat pro příležitostné i pravidelné spaní.

Šikmé skříně se hodí do podkrovních prostor, kde vynikají konstrukční systémy skříní na míru nejvíce a nabízejí maximální využití úložných prostor.

Materiály posuvných skříní

Skříně na zakázku jsou k dispozici v různých materiálech, povrchových úpravách a s možností rozšíření o různé doplňky a dekory. Vestavěné skříně mohou vypadat moderně i stylově a sloužit ve všech interiérech.

Posuvné dveře se nejčastěji vyrábějí z kvalitního hliníkového rámu, který je mnohem lehčí než rám ocelový. Systémy se dají použít kromě dveří posuvných po podlaze také pro dveře zavěšené, skládací i otvíravé.

Foto: KOMANDOR

Skládací dveře ke skříním na míru tvoří hliníkový rám ETIUDA, výplň dveří – sklo Lacobel bílé v kombinaci s černým (25 139 Kč bez DPH). Dveře se dají složit až ke kraji skříně.

Jako výplň posuvných dveří se používají v různých tloušťkách jednobarevná lamina v široké škále barev a ve velkém výběru dřevodekorů, ale i v dekoru kamene či kovu.

Používá se také bambus, děrované desky, dřevěné dýhy, různé druhy skla (Lacobel – neprůhledné sklo pokryté na jedné straně vysoce kvalitním lakem, Matelac – matné sklo, na jehož zadní straně je nalepena barevná fólie, Matelux – matové průsvitné sklo, které jemně rozptyluje procházející světlo, Stratobel – vrstvené bezpečnostní sklo, či Fotobel – grafické sklo se zalaminovaným digitálním tiskem nebo textiliemi), také zrcadla – buď klasická stříbrná, šedá, nebo bronzová.

Foto: WOODFACE

Šatní skříň s trojdílnými posuvnými dveřmi v hnědobílé kombinaci je jedním z výrazných prvků ložnice (po slevě 28 % – 44 828 Kč).

Po obou stranách každého křídla posuvných dveří jsou madla, jejichž tvar (profil) si lze vybrat z několika odstínů.

Důležitá jsou i kvalitní kolečka, připevněná na zadní straně posuvných dveří, a hliníková kolejnice, po které dveře jezdí, aby veškerý pohyb byl lehký a plynulý.

Vnitřní vybavení a doplňky

Z nabídky vybíráme jen takové doplňky, které opravdu využijeme. O jejich umístění do skříně se raději poradíme s odborníkem. Dobře vybraný, ale špatně umístěný doplněk nepřinese užitek, ale spíš bude ve skříni překážet.

Foto: KOMANDOR

Vnitřní uspořádání rohové skříně na míru, kde její převážnou část tvoří přehledný policový a zásuvkový systém, šatní tyče na dlouhé a krátké oděvy.

Zásuvky jsou nejžádanějším doplňkem. Vybírat můžeme zásuvky s plnými nebo částečně tichými výsuvy s tlumeným dojezdem, které mají i vysokou nosnost. Na výběr jsou i luxusní elektricky ovládané zásuvky, kde stačí mírné zatlačení na čelo zásuvky nebo mírné zatažení za madlo a zásuvka se vysune sama. Lehké zatlačení na čelo stačí k automatickému zasunutí zásuvky (s tlumeným dojezdem).

Pro každého, kdo dává přednost vzdušnosti a přehlednému ukládání věcí, je určen drátěný program. Skládá se z různých košů, polic či botníků. Žádané jsou snadno vyjímatelné vyklápěcí nebo výsuvné koše na špinavé prádlo.

Foto: SCONTO

Moderní šatní skříň Linea v kombinaci ořech a červené sklo s posuvnými dveřmi, která je vybavena vnitřními policemi a šatními tyčemi.

Důležitou součástí vestavěné skříně je osvětlení. Na výběr jsou různé typy – od halogenových světel a svítidel až po LED osvětlující pásky a svítidla, která se dají zabudovat do všech částí skříně, ať už to jsou osvětlovací rampy a pásky zabudované do polic včetně vnitřního osvětlení zásuvek.

Jak objednat vestavěnou skříň

Předběžně zaměříme prostor určený pro vestavěnou skříň a zamyslíme se nad tím, co vše do skříně potřebujeme ukládat.

Navštívíme studio, kde nám poradí, jak nejlépe využít prostor, pomohou s výběrem materiálů a doplňků, připraví grafický návrh a cenovou kalkulaci.

Jestliže nám návrh a cena vyhovují, sjednáme termín přesného zaměření prostoru.

Uzavřeme smlouvu o dílo, dohodneme termín montáže, která trvá obvykle jeden den, a uhradíme sjednanou zálohu.

K praktickým doplňkům uvnitř skříně patří výsuvné drátěné koše, botníky, výsuv na kravaty a výsuvný rám s věšáky na kalhoty, sklopné šatní tyče pro dobrý přístup a využití horních prostor skříně, jednoduché police pro přehledné ukládání věcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Plastový nábytek umí být i luxusní

Plastový nábytek získává díky novým technologiím na pevnosti a odolnosti. Jeho výhodou oproti jiným materiálům je barevná i tvarová rozmanitost a nízká cena....

Výběr článků

Načítám