Hlavní obsah

Vyrábíme elegantní dekorace ze skleněných nádob

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká baculatá nádoba z průhledného skla je bezvadným bytovým doplňkem. Krásně v ní vypadá puget řezaných tulipánů nebo svazek suchých dekorativních větviček. Jde to ale i jinak! Stačí několik nápadů, a hned jsou proměněné police v obýváku nebo jídelní stůl.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Článek

Váza jako šperkovnice

Baňatá nádoba jako váza na květiny funguje báječně. Jednoduše do ní napustíme vodu a vložíme kytici. Co si ale vytvořit opravdový originál podle vlastní fantazie? Stačí malý trik: do nádoby umístíme ještě jednu, menší, třeba sklenici od okurek. V té ve skutečnosti bude voda s rostlinami, zatímco zbytek prostoru vyplníme pestrobarevnou bižuterií. Anebo čímkoli jiným - kamínky, barveným pískem, duhovými kuličkami, korkovými špunty, cukrátky, mušlemi…

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Obyčejná skleněná nádoba se během chvilky mění v překvapivou a originální vázu pro řezané květiny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Trik spočívá v menší sklenici umístěné do středu nádoby. Zbývající prostor vyplňují předměty podle fantazie. Sklenici na vodu dočasně uzavřeme, aby do ní zvolený materiál nepadal.

Tip: Vnitřní vázu pro řezané květiny můžeme nahradit květináčem s obalem. Vznikne tak nevšední a působivá vnější nádoba pro oblíbené pokojové rostliny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Život pod hladinou

Za čirým sklem se půvabně vyjímá vodní scénka. Do nádoby naaranžujeme oblázky, mušle nebo hladký písek. Namísto zlaté rybky nasadíme keramickou. Kamínkem ke dnu upevníme podvodní rostlinu vhodnou do akvárek, která pod hladinou rozvine krásné listy.

Rozlišujeme druhy vyžadující speciální substrát a ty, které se obejdou bez něj. V prodejnách někdy narazíme na rostliny, jež se jako submerzní jen tváří. Ve skutečnosti jde o zmenšeniny běžných pokojovek - zelence, fitonie, dokonce i dracény. Ty pod vodou dlouho nepřežijí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Baculaté „akvárko“ zpestřuje interiér a přispívá ke zkvalitnění jeho klimatu.

Tip: Nádobu postavíme na teplé a světlé místo bez přímého slunečního záření. Vodu pravidelně doplňujeme. Jestliže se vytvoří řasy, zcela vodu vyměníme.

Skleníková minizahrádka

Zaoblené strany poskytují dostatek prostoru pro pěstování domácích rostlin. Přirozeně těch trpasličích. Vhodné jsou takové, které nerostou příliš rychle, snášejí vyšší teplotu a vzdušnou vlhkost.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V kulaté průsvitné nádobě můžeme založit zahrádku, malý lesík i pouštní krajinu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

K osázení se nejlépe hodí trpasličí a pomalu rostoucí druhy. Místo konvice používáme vodní rozprašovač, abychom rostliny nevyplavili.

Zůstane-li nádoba otevřená, je třeba rostliny čas od času zavlažit rozprašovačem, nikoliv konvicí, která by je vyplavila. Pamatujeme na to, že chybí odtokový otvor. Méně zkušení pěstitelé pro jistotu na dno rozprostřou třícentimetrovou drenážní vrstvu keramzitu nebo štěrku. Jestliže zrovna nic nekvete, nahradí barvy drobné dekorace. Nezvykle, ale efektně vypadá „mulč“ z knoflíků.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tip: Zdobení stěn nádoby není žádoucí. Rostlinám bychom zbytečně ubírali světlo. Největší druhy sázíme do středu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrábíme okrasný stromeček z jeřabin

Podzim barví plody jeřabin a listy stromů do zářivých barev a my si můžeme uchovat trochu té krásné přírody až do zimních dnů. Jak na to?

Vyrobte si ledové aranžmá v závěsném košíku

Chcete si připravit půvabné zimní aranžmá? Pohled na zelené rostliny s kresbou a květy v bílé barvě připomínající sníh nám přiblíží nadcházející tichou roční...

Jak ušetřit místo v malém bytě

V malometrážních bytech často bydlí mladí lidé, rodiny s malými dětmi nebo senioři. Všem se kvůli ušetření prostoru hodí chytrá víceúčelová zařízení.

Výběr článků

Načítám