Hlavní obsah

Jak zkrotit neposlušné závěsy

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli některé domácnosti dávají přednost žaluziím, látkové závěsy jsou stále v módě. Díky nenápadným pomocníkům vypadají na oknech zdobně a drží takový tvar, jaký chceme mít.

Článek

Kvalitní závěsy se vyrábějí z bavlny, ze lnu, z látek s příměsí hedvábí, z čistě hedvábných látek nebo z bavlněného saténu. Bez ohledu na materiál však po jejich zavěšení kolem oken vzniká problém, zda je nechat volně, a tak trochu nudně, viset dolů, nebo je nějak podchytit či nařasit. Dekoraci je přitom dobré zafixovat. Co nám pomůže?

Řasicí pásky

Jestliže máme nutkání při každém míjení závěsů upravovat nepravidelné rozestupy v jejich řasení, vsadíme na tzv. řasicí pásky. Na požádání nám je v obchodech na vybrané závěsy či záclony našijí.

Řasicí páska má vetkané šňůrky a je všitá do horní části závěsu.

Typ a pevnost pásky volíme podle požadovaného řasení a také uchycení závěsu. Např. řasicí pásku rozhodně potřebujeme při uchycení do kroužků na tyči pomocí žabek nebo háčků na kroužky.

Existuje několik druhů řasení podle požadovaného vzhledu závěsu. Řasicí páska může být univerzální, s pravidelným řasením (tužková), může tvořit dekorativní shluky (zámky) na jednom či několika místech vedle sebe, kouřovým žabkovým skladem (smoke) myslíme vytváření vlnek.

U závěsů se podle typu používané látky doporučuje poměr řasení 1:1,3. Proto máme ohledně řasení závěsu jasno už při nákupu, protože řasením se závěs na šířku zkrátí, takže kupujeme dvojnásobek až trojnásobek šířky okna.

Pro řasení obecně platí: vně musí vystupovat vzor jdoucí shora dolů, ať jde o pruhy, květiny, ornamenty nebo jiné vzory.

Těžítka

Lehké záclony a závěsy se často dole kroutí a nedrží tvar, tvrdší materiály mají tendenci odstávat. Situaci vyřeší olůvka.

Olověné pruty se všijí do spodního okraje textilie, takže je rovnoměrně zatížená.

Olověná těžítka ve tvaru mince jsou vhodná zejména do odstávajících dolních rohů závěsu.

Ozdobná skleněná závaží lze vyplnit dekorativním pískem a kamínky tak, aby byl podtržen design závěsu.

Úvazy a úchyty

Svázat závěs dokáže i sametová stuha, praktické jsou tzv. úvazy.

Obchody s textiliemi nabízejí ozdobné perleťové a korálkové úvazy, jimiž lehce, ne do úplného stažení, závěs svážeme, a to i v různých délkách na jednotlivých místech. Máme-li možnost na zeď za závěsem připevnit speciální úchyty, zachytíme závěs v různých místech do nich.

Provázkové stuhy, nebo stuhy ze stejného materiálu jako je závěs, sluší obyčejnějším závěsům do kuchyně nebo místnosti zařízené v rustikálním stylu.

Luxusně působí úvazy se střapci, v nichž jsou aplikovaná např. pírka nebo zlaté nitky (vhodné do ložnice).

Dekorativní spony

Spony pro závěsy se vyrábějí z keramiky, dřeva, kovu, z plastu a mají různé geometrické i abstraktní tvary.

Sloupcové spony, které nahrazují úvaz, jsou nejpoužívanější. Zachycení spony v takovém případě zajistí jehlice, ale vyrábějí se i skřipce. Oválné a kulaté spony působí měkčeji, jemné jsou zejména ze stříbrných drátků s perlami.

Magnetické spony jsou šetrnější a vzhledově jemnější. Do vnitřních stran spon jsou vsazeny magnety, které do sebe zapadají a při spojení se závěsem vytvoří požadovaný efekt. Udrží i těžší závěsy a nepoškodí je jako sloupcové spony.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám