Hlavní obsah

Jak ušetřit místo v malém bytě

Právo, Karolina Černá

V malometrážních bytech často bydlí mladí lidé, rodiny s malými dětmi nebo senioři. Všem se kvůli ušetření prostoru hodí chytrá víceúčelová zařízení.

Článek

Mezi malometrážní byty patří 1+kk o velikosti 30 m2, 2+kk do 45 m2 a 3+kk o velikosti zhruba 65 m2. Jak se při zařizování takových úsporných prostor zařídit?

Plánování nepodceňujeme

Při výběru nábytku do malého bytu platí zásada „nejméně třikrát měř“: než konkrétní kousek nábytku zakoupíme, perfektně ho přeměříme, stejně jako prostor, do něhož ho chceme umístit. Jen tak předejdeme chybě.

Dumání nad rozestavěním nábytku usnadňují tzv. plánovací programy dostupné na internetu. Např. aplikace sweet home 3D, která je určena pro komplexní návrh rozmístění nábytku a dalšího vybavení v interiérech.

Návrh interiéru se provádí ve 2D s možností využití přehledného náhledu ve 3D prostoru. Aplikace obsahuje pestrou knihovnu nábytku a v případě potřeby si lze další modely stáhnout z webových stránek autora nebo si vytvořit vlastní 3D modely nábytku. Podobnou službu nabízejí také někteří prodejci nábytku a bytového zařízení. Např. na webu IKEA nalezneme plánovací programy pro jednotlivé místnosti a zjistíme, kolik výsledná sestava stojí, včetně seznamu všech výrobků.

Jinou pomůckou nám může být obyčejný čtverečkovaný papír. Ve správném poměru nakreslíme půdorysy jednotlivých místností. Z dalšího papíru vystřihneme půdorysy nábytku, který chceme zakoupit, a posunujeme jimi po místnostech dle libosti.

Vychytávky pro malé rozměry

Do malého prostoru jsou vhodné světlé barvy, od bílé po okrovou, až po světle kávovou. Platí to pro výmalbu zdi, nábytek, podlahovou krytinu i bytové doplňky. Abychom nežili jen ve světlošedé provzdušněné nudě, vsadíme třeba na pestrobarevné obrazy, polštáře nebo přehoz, červenou sedací kostku, vázu apod.

Místnost opticky zvětší zrcadlová stěna nebo velká zrcadla. Využijeme každého výklenku v místnosti, možnost vestavěných úložných prostor, police a skříňky vrstvíme až téměř ke stropu.

Dveře vybíráme raději posuvné po stěně nebo zajíždějící do pouzdra.

Nespoléháme jen na centrální světlo, ale použijeme i lampičky, nástěnná světla a bodovky, které svitem ohraničí konkrétní prostor.

Předsíň

Hodláme-li v malém bytě zapustit kořeny na delší dobu, investujeme do vestavěné skříně na míru. Ceny skříní na zakázku začínají na hranici 20 000 Kč, podle toho, jaké rozměry a materiál (dřevo, hliníková konstrukce v kombinaci se dřevem) zvolíme. Na druhou stranu si můžeme vnitřek takové skříně navrhnout podle svých potřeb, od prostoru pro různé boxy, koše na prádlo, od věšáků až po úložiště pro kolo, botník nebo místo pro schůdky a žehlicí prkno.

Zůstaneme-li v bytečku na přechodnou dobu, využijeme mobilní úložné stěny s policemi, které sahají až ke stropu. Do každého výklenku lze umístit poličky a závěsné skříňky, na prázdnou stěnu navrtáme věšáky. Některé jejich typy můžeme spustit i ze stropu. Vše by mělo být v jednotném stylu.

Opticky místnost odlehčíme použitím matovaného skla na čelních dveřích skříní nebo na dveřích do dalších pokojů. Podobně poslouží zrcadlová fólie, tvrzené sklo či velké zrcadlo.

Botník volíme větratelný, s posuvnými dvířky pro lepší manipulaci v prostoru, stejně jako u všech skříňových dvířek v předsíni, s hloubkou kolem 40 cm (podle majitele největšího chodidla ze všech členů rodiny).

Koupelna

Účelnější pro malou koupelnu je umístění sprchového koutu. Sprchové kouty a boxy mají běžně v rohové nebo čtvrtkruhové variantě délku hrany/poloměru 90 nebo 100 cm. Do malých koupelen se vyrábějí také v mírách 80x80 nebo 70x70 cm. Některé firmy vyrábějí i atypické kouty o rozměrech 70x90 cm, takže opravdu šetří každý kousek místa.

Pro zastánce vany jsou tu kusy v minimálním rozměru 150x75 cm a asymetrické vany (např. koncepty Avocado a BeHappy firmy Ravak), nad jejichž zúženou stranou bývá zavěšeno umyvadlo.

Můžeme zvolit umyvadlo s úložnou skříňkou, která zároveň kryje sifon.

Je-li koupelna miniaturní, přičemž v chodbičce nebo v kuchyni je více místa, dáme pračku raději tam, pokud je to technicky možné. Nízká pračka může být ale pod umyvadlem místo skříňky, např. Bosch Waa do výšky 70 cm za 11 369 Kč nebo úzká pračka do 47 cm IWSD značky Indesit za 5694 Kč. Místo k pohybu získáme, když vybereme pračku s výklopným otvíráním při plnění shora.

Kuchyň

Kulatý jídelní stůl do malé kuchyně nepatří, protože zabírá nejvíce místa. Lepším řešením je obdélníkový stůl. Pro jednu až dvě osoby může být deska stolu připevněná ke stěně, v případě potřeby ji sklápíme.

Ve větší místnosti s kuchyňskou i obývací částí zvládne oddělovací funkci barový, jídelní pult nebo pult s dřezem.

Kuchyňská studia nabízejí sestavy se zabudovanými spotřebiči malých rozměrů - sporáky, vestavné trouby, mikrovlnky. Pomohou nám multifunkční spotřebiče, např. značky Bosch, Gorenje, Siemens, Whirlpool v cenové kategorii od 5000 Kč podle počtu funkcí a jejich typu.

Skříňky opatříme zasouvacími dvířky. Ušetříme tak manipulační prostor, který bychom potřebovali k otevírání klasických dvířek.

V rozích kuchyňské linky využíváme tzv. slepých rohů s úložnými skříňkami.

Plně využijeme stěny pro police a nástěnné organizéry.

Obývací pokoj a minipracovna

Sice sáhneme hlouběji do kapsy, ale zaměříme se na víceúčelový a mobilní nábytek na kolečkách. Vhodné jsou skládací, stohovatelné stolky (od 2800 Kč) atd. Takové zařízení v malém bytě vykoná velkou službu a ani ve velkém domě se neztratí.

Pracovní nebo klidový kout v obývací místnosti přepažíme zástěnou, mobilním paravánem (od 1000 Kč podle rozměru). Pracovní stolek může být i součástí skříně.

Využijeme rozkládací sedací soupravu na sezení i spaní, na trhu jsou dostupné už od 5500 Kč. V případě rohové soupravy (od 7000 Kč) může jedna strana pohovky vytvářet předěl v místnosti nebo být z vnější strany opatřena úložnými poličkami.

Vsadíme na sedací přenosné kostky, z nichž se dají sestavit pohovky, a lze je využít i na sezení.

Umístění květin vyřešíme např. poličkami z tvrzeného skla na kovové tyči.

Ložnice

Ideální délka postele se počítá podle vzorce: výška osoby plus minimálně 20 cm navíc. Standard je 200 cm. Z těchto rozměrů bychom neměli slevovat, pokud nechceme, aby nám nohy čouhaly ven.

Na spaní je vhodná také sklápěcí postel, která v zaklopeném stavu vypadá jako skříň. Např. od výrobce Kareš vyjde dvojlůžko 160x200 cm, s délkou ke sklopení 225 cm na 15 490 Kč. Pro děti se vyplatí investovat do patrové postele se zabudovaným pracovním koutkem a šuplíky.

Rozmístění věcí v malých bytech

V blízkosti vchodu do místností nestavíme vázy, stůl, židli, abychom nevytvářeli zbytečné překážky.

Jídelní stůl na straně bez židle a kuchyňská linka mají být od sebe vzdálené minimálně 120 cm (musí se vejít vedle sebe dvě procházející osoby).

Minimální průchod kolem jídelního stolu (na straně bez židle) a pevné stěny je 60 cm.

Průchody mezi nábytkem - stolek, sedačka - měří na šířku ideálně 60 cm a víc, kolem vysokého nábytku pak má být odstup 90 cm. 

Poličky a věšáky na stěně rozšíří možnosti ukládacích ploch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám