Hlavní obsah

S dřevěnými i alternativními peletami ušetříme

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K obnovitelným zdrojům energie patří biomasa, k níž řadíme kromě dřeva a štěpky také pelety. K topení používáme biomasu ve formě kusového dřeva, briket lisovaných z dřevního odpadu, kůry nebo energetických rostlin.

Článek

Pelety se vyrábějí lisováním, podobně jako brikety, jsou ale tak malé, že se kotle dobře obsluhují. Zásadní výhodou je malý hořák, takže se do hořáku dávkují podle potřeby tepla. Jejich dalším plusem je malý obsah vody i popela, a tedy jejich dobrá výhřevnost. Automatické kotle na pelety se díky komfortní obsluze přibližují topidlům na plyn nebo lehký topný olej s tím, že cena paliva je o něco přijatelnější.

Automatické kotle na pelety

Moderní vytápění představují automatické kotle na dřevěné pelety. Dodávají se s automatickým zapalováním paliva, které zajišťuje komfort topení, minimální obsluhu a nižší spotřebu.

Sestava kotle s hořákem na pelety, externím dopravníkem a zásobníkem paliva pracuje zcela automaticky a je řízena elektronickou regulací, za pomoci snímače plamene (fotocely) a dalších senzorů.

Rozdíl oproti zemnímu plynu je jen ten, že při spalování dřevních pelet vzniká určité množství popela, který je nutné z hořáku a kotle podle potřeby odstranit (jednou za týden až jednou za měsíc).

Speciální automatické kotle na pelety dosahují účinnosti 85 až 92 % a mají ekologicky šetrné spalování podle normy ČSN EN 303-5 třetí a vyšší třídy.

Pelety spalují rotační hořáky

Jsou revolučním řešením, jak spalovat plně automaticky různé pelety a uspořit až 80 % za energie.

Zařízení se spouští běžným termostatem, ale i nejmodernější ekvitermní (tzn. nastavením teploty topné vody v závislosti na venkovní teplotě) regulací. Jedinou podmínkou je doplňovat palivo a podle potřeby vysypat popel.

Hořáky pracují v nejvyšší ekologické třídě s téměř nulovými emisemi CO a s plnou účinností od 6 do 70 kW, takže mohou vytápět rodinný dům stejně tak jako školu. Jsou určeny hlavně pro kotle Solokov nebo Ekoefekt, ale lze je instalovat do jiných kotlů.

Kotle spalují kromě dřevěných pelet i pelety z řepkové slámy, makoviny, rašeliny, cukrovarnických řízků, kukuřice, papíru, obilné slámy, slunečnice, zadiny i z jiných rostlinných odpadů.

Reklama

Související články

Dřevo na zimu

Dřevo z pokácených stromů je nutné pořezat a naštípat. Tuhle práci zvládneme za pár víkendů. Přesto by se polínka měla dostat na oheň, až když je dřevní hmota...

Nasekat dříví na otop, jde to i bez dřiny

Stojíte před hromadou nařezaného dřeva a víte, že vás čeká několikahodinová dřina s čím dál těžší sekerou v ruce. Jenže cesta k úhlednému rázu polínek, který...

Výběr článků

Načítám