Každý byt by měl odrážet styl života svého obyvatele a ani zde tomu nebylo jinak. „Při návrhu celkové koncepce, barevnosti i jednotlivých prvků jsem vycházela z požadavků a nároků klientky. Protože se věnuje výzkumu, má úzký vztah k laboratornímu prostředí a ve volném čase se věnuje umění, literatuře a ostatním humanitním vědám. To vše jsem vtělila do návrhu nové podoby bytu," vysvětluje architektka Slávka Dušová – Mrhavá.

Kombinace shodných materiálů byt sjednotí

V interiéru zůstaly původní dveře, okna a podlaha. Protože byly v dobrém stavu a nové koncepci interiéru vyhovovaly, nebyl důvod, proč je zbytečně měnit. Dveře byly v kombinaci březové dýhy a materiálu korenice, okna byla mořená na odstín terakota.

Stejnou barvu měla i podlaha z marmolea. Tato kombinace s tmavými okny a podlahou působila v bytě zajímavě, současně ale měla i své stinné stránky. „Ačkoliv je byt v současné podobě určen pro obývání jedním člověkem, není příliš prostorný. Tento dojem ještě umocňovala plocha tmavé podlahy. Proto jsem pro nábytek zvolila kombinace bílé dýhy a materiálu MDF s lakovaným povrchem ve světlém krémovém odstínu, které na tmavé podlaze dobře vynikly a interiér prosvětlily..."

Dvojice těchto materiálů se ve stejných odstínech objevuje v každé místnosti, kde je doplněna pocitově chladnými a více technickými materiály, jako jsou matný nerez, hliník, či pískované sklo.

Barvy podtrhují osobitost

Jakou barvu na stěny? Zpravidla nejprve vybíráme odstín, ke kterému pak volíme doplňky. V tomto bytě byl postup opačný. „Barvu stěn v obývacím pokoji a ložnici jsem ladila podle tónů na obrazech, které se měly stát dominantami v obou místnostech a majitelka bytu k nim má velmi blízký vztah. Obě barvy jsou v interiérech méně běžné, ale zde působí velmi příjemně a osobitě dokreslují atmosféru interiéru," pokračuje architektka Slávka Marhavá-Dušová.

V obývacím pokoji byla proto zvolena chladně působící a velmi nevšední kombinace matně starorůžovo - fialově krémové barvy (oyster cove 3). Pro ložnici byla zvolena optimistická světlá, a to sytá zelená (green biar 3). Ostatní prostory bytu zůstaly bílé.

Detaily kuchyně pro maximální využití

O propojení obývacího prostoru s kuchyní bychom již pomalu neměli hovořit jako o trendech - dnes je to již téměř samozřejmostí. Stejně jako v jiných panelových bytech, ani po otevření prostoru pro kuchyň nezbývá mnoho prostoru.

Požadavkem majitelky bytu bylo vybavit kuchyň myčkou, chladničkou s mrazákem, varnou plochou a mikrovlnkou. „V návrhu jsem se snažila všechny tyto komponenty umístit tak, aby zůstalo pokud možno co nejvíce volného místa pro ukládání ostatních kuchyňských potřeb, jako jsou jednak potraviny, ale například i čisticí prostředky a podobně. Některé pojezdy a zásuvky byly doplněny prvky z kovového programu Hettich. Pro pracovní desku jsem zvolila moderní materiál - Corian. Korpusy skříněk jsou z laminátu LTD 18 - bříza, čela jsou MDF lakovaná. Na prostor pro přípravu pokrmů navazuje jídelní část, kde byl navržen kulatý skleněný jídelní stůl o průměru 900 mm. Skleněný povrch je sice náročnější na údržbu, v omezeném prostoru však působí velmi odlehčeně.

Nízký nábytek pro pocit většího prostoru

V obývacím pokoji nechybí žádný prvek z obvyklého vybavení. Po pravé straně byla navržena sedací a odpočinková zóna s rozkládací pohovkou pro příležitostné přespání hostů. Po boku pohovky je umístěn předělový prvek, oddělující prostor od kuchyňské části, proti pohovce s křesly je velká knihovna s lakovaným povrchem MDF. Na ni navazují nízké komody se zásuvkami v provedení DTD - bříza. Na jedné z nich bude umístěna plazmová televize.

 

Malá předsíň bez kompromisů

Z obývacího pokoje přejděme do chodby - hned vedle dveří je botník. Zajímavým prvkem jsou jeho čela, přesahující korpus botníku zhruba o 5 cm. Botník neslouží jen na uložení obuvi - uvnitř se skrývá i zásuvka na šátky, pod kterou jsou nastavitelné police. Nad botníkem našel své místo další z obrazů. Nechybí ani zrcadlo v elipsovitém tvaru. V předsíni by neměla chybět ani šatní skříň.

Architektka Slávka Marhavá-Dušová ji navrhla vestavnou, která v malých předsíních nejlépe využívá nevelký prostor. Otevírá se posuvnými dveřmi. Výplň navrhla z pískovaného skla, zasazeného v tenkých hliníkových rámech. Jejich zásluhou tak skříň v předsíni nepůsobí mohutně - pískované sklo se navíc objevuje na řadě dalších míst bytu. Vnitřní prostor slouží jednak pro uložení věcí, případně obuvi, ale především je určen pro zavěšení krátkých i dlouhých oděvů na ramínkách. Pohodlnou manipulaci zajišťuje vrchní sklápěcí tyč. Vnitřní části skříně jsou opět v provedení laminátová DTD v odstínu bříza.

Ložnice - relaxace i úložné prostory

Z chodby se vstupuje do ložnice. Dominantou je atypicky řešené lůžko, spojené pomocí podstavy a zástěny s komodou a policovým systémem. Podstava současně plní roli nočního stolku, zástěna slouží k oddělení lůžka od stěny. „Rám postele, zástěna, podstava a komoda, které jsou zavěšené na stěně, jsou vyrobeny z DTD 18 - dýha dřeva. V dezénu břízy je také navazující police.

Stěnu okolo vstupu tvoří vestavná šatníková skříň, která má opět dvoje posuvné dveře. Opět jsem zvolila kombinaci březové dýhy pískovaného skla v hliníkových rámech. Vnitřní vybavení zahrnuje sklápěcí tyč, nastavitelné police, zásuvky. Na šatní skříň navazuje policový systém z břízové DTD.

Největší úložné prostory z celého bytu pak najdeme v komoře, kde je umístěný panel s tyčí na ramínka a vestavěné police. Tato výbava byla navržena v provedení LTD - odstínu javor," končí pomyslnou procházku bytem architektka.

Plánky: architektka Slávka Marhavá-Dušová

Veronika Dubová, časopis PANEL PLUS