Hlavní obsah

Vyrábíme okrasný stromeček z jeřabin

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim barví plody jeřabin a listy stromů do zářivých barev a my si můžeme uchovat trochu té krásné přírody až do zimních dnů. Jak na to?

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Stromeček z jeřabin

Článek
Postup:
1. Natrháme červené jeřabiny a malvičky plodů rozebereme do menších skupin, které svážeme k sobě. Ustřihneme asi 20 cm drátku, jehož konec ohneme do háčku, na který zavěšujeme svazky jeřabin. Spoj omotáme květinovou páskou.
2. Lístečky z provázku Twist Art zasuneme do kytice z jeřabin – budoucí koruny stromečku. Ustřihneme asi 10 cm provázku Twist Art a rozpleteme jej na prameny. Provázky rozvinujeme uprostřed do šířky, přičemž špičky necháme zakroucené.
3. Pomačkaný papírový povrch vypadá jako uschlé listy stromů. Lístečky přitiskneme po dvou až třech k sobě a přiložíme ke konci asi 20 cm dlouhého drátku. Obojí k sobě smotáme dalším drátkem. Konec silnějšího drátu z listí povytáhneme a ohneme.
4. K výrobě lístků poslouží i kukuřičné šustí. To namočíme na chvíli do vody, aby změklo, pak odtrhneme úzké tmavší proužky z okrajů. Kukuřičné šustí natrháme na 4 cm široké pruhy, které na jedné straně zastřihneme do špičky.
5. Květináč můžeme ozdobit pedikem. Do vody namočíme několik tenkých proutků pediku. Ze dvou konců zkroucených do sebe uděláme kolečko o trochu větší, než je horní i dolní obvod květináče. Oba kroužky nasuneme na květináč a spojíme je nepravidelně vedeným proutkem, přičemž proutí protahujeme mezi vinutím kroužku.
6. Pracovní prut před pletením namočíme, aby změkl. Když již základní konstrukce drží, pokračujeme s výpletem. Proutek různě proplétáme a při křížení jej střídáme jednou nad a jednou pod příčným prutem.
7. Vnitřek květináče vyložíme aranžovací hmotou (Oasis, Florea). Hmotu přiřízneme, zapasujeme do nádoby a utěsníme případné mezery.
8. Do hmoty zarazíme uříznutou větev jako kmen stromu. Délka kmínku by měla sahat od koruny stromu až ke dnu. Spodní konec větve seřízneme a zarazíme hluboko do středu.
9. Dotvoříme korunu stromu. Přikládáme k sobě svazky jeřabin i s listy a drátky přitom průběžně zakrucujeme. Jeřabiny k sobě vážeme co nejtěsněji. Po dokončení drátky ohneme kleštěmi a konce odštípneme.
10. Hotovou korunu nasadíme na kmen. Zakončující svazek drátů přiložíme ke kmeni a druhým drátem jej přivážeme. Oba konce vázacího drátu pevně zakroutíme a utáhneme. Povrch pěnové hmoty zakryjeme oblázky.
FOTA: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy

Pedik asi o síle 2 mm koupíme ve výtvarných a hobby potřebách (svazek/80 Kč). K výpletu potřebujeme jen 10 prutů.

Aranžovací hmota (Florea, Oasis) vyjde zhruba na 29 Kč.

Vázací drátek dostaneme v řemeslnických a zahradnických potřebách (29 Kč). K přivazování lze použít i tenký kovový rybářský vlasec (á 50 Kč) nebo včelařský drátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si malé domácí poklady z levandule

Levandule působí hojivě, uklidňuje, účinkuje proti revmatismu, nespavosti, plísním, křečím, zmírňuje bolest a podporuje trávení. Můžeme ji použít jako živou či...

Výběr článků

Načítám