Hlavní obsah

I z padaného ovoce lze vyrobit lahodný mošt

Právo, Dana Jakešová

Džusy koupené v obchodě nemají s domácím moštem nic společného. Dokonce ani ty stoprocentní. Vyrábějí se totiž z koncentrátu. Čerstvě vylisované šťávě se spoustou vitaminů, enzymů a pektinu, nemohou konkurovat. Domácí výroba moštu proto stojí za to.

Článek

Moštujeme jen zdravé ovoce, nejčastěji jablka nebo hrušky. Může být i padané, nevadí ani, bude-li potlučené. Nikdy by ovoce nemělo být nahnilé, plesnivé nebo zkažené. Jablka by neměla být ani moc kyselá, protože mošt by byl trpký. Z přezrálých je zase mdlý.

Před zpracováním ovoce omyjeme. Moštovat můžeme buď sami doma, nebo s ním můžeme zajet do moštárny.

Co a jak, když moštujeme doma

Kdo má bohatou úrodu jablek a hrušek, pořídí si domácí moštárnu: drtič na ovoce a lis ve tvaru soudku.

Drtič rozdrtí dužninu ovoce tak, aby se snadno uvolňovala. Vyrábějí se lisy ruční, elektrické na vrtačku a elektrické. Jelikož jablka bývají tvrdá, vyplatí se drtič poháněný motorem.

Rozdrcené ovoce se přesype do lisovacího koše, vyplněného lisovací plachetkou, do níž se zabalí. Plachetka slouží jako hrubý filtr vytlačované šťávy, a rovněž ke snazšímu vyndávání vymačkané drtě z koše.

Lisy se vyrábějí v různých velikostech, od malých stolních na 3 l ovoce (maliny, rybíz), až po velké např. na 30 l ovoce. Vybírat můžeme mezi lisy ručními a hydraulickými. Pomocný hydraulický přítlak bývá u víceobjemových lisů.

Vylisovaná šťáva představuje 50 až 75 % z hmotnosti ovoce. Obsah cukru a kyselin v jablkách či hruškách je natolik příznivý, že mošt již nemusíme dodatečně upravovat. Vymačkaná drť se hodí ke krmení domácích zvířat a nebo ke zlepšení kvality kompostu.

Jedeme do moštárny

Druhou variantou je využití moštáren v okolí. Ceny se pohybují od 3 do 6 Kč/kg zpracovaného ovoce. Do moštárny je dobré předem zavolat a domluvit se. Obvykle fungují od září do listopadu, některé až do prosince.

Není ale moštárna jako moštárna. V některých naše jablka smíchají s ostatními a dostaneme jen odpovídající množství moštu. Tím ale ztrácíme kontrolu nad kvalitou jablek, z nichž se mošt vyrábí.

Určitě se vyplatí najít moštárnu, kde budou šťávu lisovat přímo z našich jablek. Někde chtějí přivézt ovoce již umyté, jinde ho před lisováním sami umyjí. Z některých moštáren si budeme muset odvézt vylisovanou ovocnou drť, jinde ji za příplatek zlikvidují sami.

Praktickou novinkou, kterou některé moštárny nabízejí, je obal „bag in box“ – v papírové krabici je obal ze speciální potravinářské fólie se stáčecím ventilem. Při stáčení se dovnitř nedostává vzduch, po vylisování prochází pasterizací. Trvanlivost moštu v tomto obalu je 6 měsíců. Obvykle jsou boxy 5litrové, cena se pohybuje kolem 150 Kč. Obal je plně recyklovatelný.

Jak mošt zužitkovat a uchovat

Čerstvě vylisovaná šťáva je opravdu lahodná. Vydrží ale jen několik dnů. Zvláště v teplém počasí začne rychle kvasit. Nejlepší je mošt úplně čerstvý. Kdo má tu možnost, může moštovat ovoce postupně po menších dávkách.

Získáme-li větší množství šťávy najednou, můžeme její životnost prodloužit hned několika způsoby:

Zamrazení v PET lahvích je nejjednodušší. Tak je mošt po rozmrazení vždy čerstvý. Tímto způsobem ho ale neuchováme příliš velké množství, protože jsme limitovaní velikostí mrazáku.

Pořizujeme domácí moštárnu

ruční lis na 6 l ovoce – od 2200 Kč

ruční lis na 30 l ovoce – od 4300 Kč

hydraulický lis – od 6000 Kč

drtič na ovoce ruční – 3600 Kč

drtič na ovoce na vrtačku – 6600 Kč

drtič na ovoce elektrický – 10 000 Kč

(Pozn.: ceny jsou orientační)

Pasterizace, tedy tepelné zpracování, je nejběžnějším způsobem prodloužení trvanlivosti moštu. Jak na to? Mošt se nalije do lahví nebo demižonu (musí být čisté, aby se mošt nezkazil) a zazátkuje se. Mezi zátku a hrdlo dáme drátek, aby mohl unikat vzduch, a zahřejeme ho na teplotu 75 °C, čímž se zneutralizují kvasné i plísňové bakterie, současně ale nedochází k ničení vitaminů. Po vychladnutí se hrdla se seříznutými zátkami namočí do horkého parafínu. Mošt uložíme na chladné místo, např. do sklepa. Tento způsob je jednoduchý a rychlý.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zamezit rosení oken

V zimní topné sezoně nás trápí orosená okna. Kdo stékající kapičky nesetře, dočká se plísně na okenním rámu. Ale samotné okno za to nemůže, nejde o výrobní...

Jak správně tapetovat

Tapetování je opět v módě, a tak kreativně měníme svůj interiér. Díky pestré nabídce lze vybírat z mnoha odstínů, dekorů i materiálů. Práce s tapetou je...

Výběr článků

Načítám