Hlavní obsah

Jak ušetřit při osvětlení interiéru

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že už si běžně nekoupíme klasické žárovky o výkonu 100, 75 a 60 W se přesvědčíme v momentě, kdy je začneme shánět. Ve specializovaných prodejnách už je většinou nemají. Proč? Nejsou efektivní podobně jako některé halogenové žárovky, ale hlavně nesplňují požadované normy pro minimální účinnost stejně jako některé elektrospotřebiče.

Článek

Samotný doprodej maloobchodních zásob klasických žárovek zakázán není, ale už se nedodávají do prodejen po datu uvedeném ve směrnici o ekodesignu energetických spotřebičů (2005/32/ ES). Standardní žárovky se postupně stahují z pultů od roku 2009 a z trhu by měly zmizet do roku 2012.

Výrobci za ně nabízejí dostatečné množství vhodných náhrad, např. halogenové žárovky, úsporné zářivky nebo LED žárovky, které jsou výrazně úspornější, poskytují stejné množství světla a šetří tak nejen naše životní prostředí, ale i naši peněženku!

Druhy světelných zdrojů

Klasické žárovky přeměňují 92 % přiváděné elektrické energie na teplo a jen 8 % na světlo. To je jeden z důvodů, proč se nahrazují jinými zdroji. Fungují na principu vlákna rozžhaveného průchodem elektrického proudu a následného vyzařování světla s tím, že skleněná baňka chrání vlákno před vnějším prostředím.

Zatímco dříve bylo v žárovkách vakuum, dnes se plní nejčastěji dusíkem a argonem. Protože poskytují vysokou kvalitu tzv. teplého bílého světla, dávali jsme jim při osvětlování domácnosti přednost, i když jejich nedostatkem je zejména nízká účinnost a vysoké provozní náklady.

Halogenové žárovky jsou v podstatě vylepšené klasické žárovky. Jejich světlo se podobá světlu klasických žárovek, ale v baňce jsou halogeny, jež pomáhají snižovat odpařování vlákna. Tím dosahují větší účinnosti.

V domácnostech používáme nejčastěji halogenové žárovky se závity E27 a E14, které se vyrábějí ve tvaru obyčejné žárovky nebo žárovky ve tvaru svíčky. Řadí se do energetické třídy C, mají dvojnásobnou životnost proti klasickým žárovkám a vyjdou zhruba na 70 Kč. Na trhu se vyskytují i halogenové žárovky v energetické třídě B s trojnásobnou životností za cca 200 Kč. Tyto typy se vyrábějí pouze jako náhrada za 60W a 40W klasické žárovky.

K výhodám těchto žárovek oproti klasickým patří především až o 30 % menší příkon, možnost stmívání, okamžitý start, neomezený počet spínacích cyklů, dvakrát delší životnost a výborná kvalita podání barev.

Nevýhodou halogenových žárovek ve srovnání s obyčejnými je vyšší cena a v porovnání s kompaktními zářivkami vyšší spotřeba energie.

Kompaktní zářivky plně nahrazují klasické žárovky. Jsou také opatřené závity E27 i E14, takže se dají instalovat do běžných svítidel místo žárovek.

Výhody: ve srovnání s klasickými žárovkami mají o 60-80 % vyšší účinnost a nižší spotřebu. Jejich průměrná životnost je 6-20x vyšší než životnost normálních žárovek.

U úsporných kompaktních zářivek si můžeme vybrat z různých barev světla. Teplé bílé se označuje jako 827, 825, 2 700K nebo 2 500K a odpovídá barvě běžné žárovky, chladné bílé s označením 840 a 4 000K a denní bílé s označením 860, 865 a 6 000K a 6 500K je podobné barvě denního světla.

Jednoznačnou výhodou kompaktních zářivek je až 80% úspora naší spotřeby elektrické energie a až 20x delší životnost proti obyčejné žárovce, také výběr barvy světla a různé tvary v provedení zářivek.

Nevýhodou je pomalejší náběh na plný světelný výkon proti normální žárovce i vyšší pořizovací cena, stmívat jdou jen některé typy kompaktních zářivek. Také povinnost vracet vyhořelé zářivky prodejci. Přes vyšší pořizovací cenu zářivek (60-250 Kč), se vzhledem k úspoře energie a delší životnosti náklady rychle vrátí.

LED žárovky jsou světelné zdroje založené na principu světelných diod s obvyklými závity E27 a E14. Mají podobné rozměry i tvary jako klasické žárovky, ale mnohem nižší spotřebu a delší životnost - 25 tisíc hodin. LED žárovky nabízejí teple bílou barvu (označení 827 či 2n 700K), nebo chladně bílou (označení 840 nebo 4 000K). Zatím existují náhrady jen za obyčejné žárovky 40 W, kterým odpovídá LED žárovka s příkonem 8 W a 50 W žárovce odpovídá příkon 12W. Při výběru LED žárovek sledujeme zásadní údaj o množství světelného toku, který se uvádí v lumenech (lm).

Výhody: hlavně nízká spotřeba energie, dlouhá životnost, odolnost, rychlý start a také stmívatelnost některých typů.

Nevýhody: vysoká cena (400900 Kč), náhrada maximálně 50W žárovky a vyšší hmotnost díky chladiči.

Volba světelného zdroje

I když v domácnosti používáme všechny světelné zdroje počínaje obyčejnými žárovkami až po LED žárovky, je zřejmé, že se výrazně liší energetickou náročností i dalšími parametry.

Na jaké informace se při výběru žárovek zaměříme především? Hlavně na energetický štítek, umístěný na obalu každého světelného zdroje, který uvádí konkrétní energetickou třídu od A do G. K dalším důležitým parametrům patří příkon ve wattech (W), světelný tok v lumenech (lm), barva světla, podání barev, doba náběhu, možnost stmívání, životnost v hodinách, počet spínacích cyklů, obsah rtuti, napětí a frekvence napájecí sítě i druh závitu (patice).

Reklama

Související témata:

Související články

Stahování žárovek z trhu provázejí zmatky

Přechod z klasických žárovek na energeticky úspornější doprovázejí v Česku zmatky. Před týdnem ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) uvedlo, že si zákazníci od...

Výběr článků

Načítám