Hlavní obsah

Atypická proměna panelákové koupelny přinesla prostor navíc

Při rekonstrukci koupelny v panelovém bytě je nutné zvážit všechny funkce, které od “nové” koupelny očekáváte, s ohledem na ergonomii, funkčnost a praktičnost. Koupelna, ať je velká nebo malá, slouží zejména pro každodenní hygienu – umývání, koupání a sprchování.

Článek

Dalším obvyklým využitím koupelny v malých bytech je praní a sušení prádla. Často je její součástí také toaleta. V neposlední řadě ji vnímáme jako místo pro relaxaci. A tak přemýšlíme, jak postupovat, aby všechny naše požadavky na jeden z nejmenších prostorů v bytě, byly splněny. Mnohdy to bez ústupků a kompromisů opravdu nejde.

V zájmu většího a kvalitnějšího prostoru je nutné vzdát se například samostatného WC nebo vany, případně najít jiné místo pro pračku. Nedá se však jednoznačně říci, které řešení je nejlepší, protože to závisí na individualitě a různých specifických potřebách jednotlivých členů domácnosti.

Než začne bourání

Řešení koupelny je často rozhodnutím na řadu let, případně v některých případech na celý život. Zatímco styl ložnice nebo obývacího pokoje můžete změnit v několika hodinách, změna image koupelny se neobejde bez poměrně pracných stavebních zásahů.

Dříve než se pustíte do bourání a následně do výběru nových zařizovacích prvků, je třeba si dobře promyslet, co vlastně od své koupelny požadujete. Při výběru nebo umisťování nábytku, sprchového koutu nebo umyvadla je dobré si uvědomit, zda vana případně jiný zařizovací prvek koupelny, vám i po čase budou plně vyhovovat. Při zařizování koupelny by tedy neměly hrát roli jen módní trendy.

Atypická rekonstrukce

Cestu za novou koupelnou začali manželé Libuše a Josef Havlíkovi z pražského sídliště v Kobylisích v koupelnových studiích. Průzkum trhu jim poskytl základní orientaci jak v nabídce, tak i v cenách, které postupně zapracovávali do celkové sumy, kterou chtěli na rekonstrukci koupelny věnovat. Rozhodli se pro atypickou rekonstrukci, která by vyhovovala především jejich synovi, který má částečné omezení pohybu.

Výběr firmy

Aby byl výsledek rekonstrukce podle našich představ, musí být dobrý návrh nového řešení korunován profesionálně odvedenou prací. Ač by to měla být samozřejmost, stále ještě není nouze najít na trhu firmy, které ostatním kazí dobré jméno. „Právě proto jsem hledala společnost, o které nebude problém získat informace,“ vysvětluje paní Libuše. „Vybírala jsem i podle toho, zda má firma vlastní kancelář a jestli je schopna nám nabídnout cenovou kalkulaci rozepsanou do položek. Při konečném výběru jsem se soustředila na tři firmy a na internetu jsem si prohlížela jejich prezentace. Spojila jsem se s nimi telefonicky a nakonec jsem vybrala společnost Nabastav. A jak se ukázalo, byla to dobrá volba.

“První setkání s manželi Havlíkovými proběhlo 7. února 2011, kde jsme se domluvili na zaměření bytu a vypracování projektové dokumentace,” poznamenává Robert Nauš ze společnosti Nabastav.

“Tu jsme měli připravenou včetně detailního rozpočtu do tří dnů. Ještě v témže týdnu jsme doladili výběr vybavení koupelny. Smlouvu na rekonstrukci jsme podepisovali po týdnu od prvního setkání a rekonstrukční práce jsme zvládli za čtyři týdny.”

Stavební deník nechyběl

Příprava je velmi důležitá

“Stavební deník a průběžnou přítomnost zástupce společnosti považuji za základní podmínku pro vzájemnou komunikaci,” poznamenává majitel firmy Robert Nauš. ”Přitom je důležité, aby tuto možnost využívali i investoři. Mnozí z nich jsou z dřívějších zkušeností zvyklí, že s nimi realizační firma nekomunikuje. Při předávání informací je také nezbytné, aby investor vždy jednal pouze se zástupcem stavební firmy a nikoliv se řemeslníky. Od nich by také neměl přijímat žádné návrhy na změny. Každá případná změna projektu musí naprosto uvážená, aby co nejméně narušovala návaznost prací a nepřinášela nadměrnou časovou, případně finanční ztrátu,” upřesňuje Robert Nauš.

“Představa o dispozici byla čistě obrysová, a tak jsme při rozmisťování zařizovacích předmětů jednotlivé varianty konzultovali a to primárně kvůli dobrému přístupu k vaně a umyvadlu pro osobu s částečným omezením pohybu. Při výběru obkladu čerpala investorka z našich referencí, kde si jí získaly jednoduché a čisté barvy a uspořádání. Nakonec jsme vše doladili a zhotovili, doufejme, k její plné spokojenosti.”

Foto a plánky: archiv společnosti Nabastav

Jan Chára,  časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám