Hlavní obsah

Rekonstrukce panelákové koupelny přinesla plno chytrých nápadů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes se sice budeme věnovat pouze přestavbě bytového jádra, ke svému cíli však směřuje i kompletní rekonstrukce celého bytu, kde se postupně dokončuje vybavení interiéru. Rádi počkáme. Již teď je totiž na první pohled jasné, že tady o dobré nápady a promyšlená řešení nouze nebude.

Článek

Každý máme o tváři domova svou představu. To, co se líbí a vyhovuje jednomu, neobstojí v očích druhého. Možná i na mladé manžele, kteří si byt koupili, by někdo mohl pohlížet s údivem, proč se pouštějí do rekonstrukce koupelny a WC, když už původní majitel jádro nechal vyzdít, i vyměnit zařizovací předměty.

„Byt prošel kompletní rekonstrukcí, kdy zůstaly jen nosné obvodové stěny. Vzhledem k tomu, že byt má 90 m2, mohli jsme si dovolit takové úpravy, které přinesly více otevřeného prostoru s dostatkem světla...“ vysvětluje paní Michaela. V rámci těchto úprav pak byla řešena i koupelna a WC.

Nový pohled přinesl nová řešení

Nevýhodou původní koupelny byla především malá velikost. Proč ji v rámci rekonstrukce již tehdy neudělali větší? O důvodech se dnes můžeme jen domnívat. Předsíň sice nebyla příliš velká, ale jak je z nového pojetí patrné, řešení by se našlo hned několik. Podle zkušeností stavebních firem je ale podobné ne příliš tvůrčí řešení rekonstrukce běžné.

Základní úvaha, provázející současné řešení, vycházela z existence druhého jádra na opačné straně bytu. Ke koupelně tedy bylo možné přičlenit i prostor původního WC. Více místa dovolilo i nová řešení.

Pohodlí a praktičnost

Vana, či sprchový kout? Touto otázkou se zabývá mnoho z nás, kteří plánují rekonstrukci. Většina dává v rámci životního stylu přednost sprchování, ale jsou situace, kdy by se vana určitě hodila. Právě tak uvažovali i naši dnešní hostitelé. Důvodem navíc byla i radostná událost, kdy již zanedlouho očekávají narození prvního dítěte – a dovádění ve vaně přece patří mezi oblíbené kratochvíle našich nejmenších.

Výběr vany musel splňovat náročné požadavky. Když už byla zvolena tato alternativa, měla by současně dokázat nabídnout i možnost sprchování. To znamená pohodlné a bezpečné místo ke stání, včetně vhodné zástěny. Všechny požadavky splnila vana Rosa společnosti Ravak. Asymetrické řešení ve 160 cm délky nabízí ploché dno pro pohodlné sprchování a ve stejném designu je dodávána i jednodílná zástěna, kterou lze sklopit ke straně.

Pohodlí a praktičnost byly také jedním z hlavních požadavků pro výběr umyvadla. Nyní, po několika měsících běžného provozu, chválí paní Michaela jeho velikost. Zpočátku sice chvíli váhali, ale dnes jsou rádi, že se nenechali zlákat některým z menších typů. Praktické jsou i široké boční plochy. Potřebný úložný prostor nabízí spodní skříňka, kterou doplňují ještě další dvě úzké, postavené v levé části koupelny.

Šachta skrývá překvapení

Některé věci jsou funkční, jiné estetické. Do těchto dvou kategorií by se nám podařilo rozdělit většinu vybavení bytu. Pak je tady ještě jedna, poměrně vzácná kategorie, slučující funkčnost se vzhledností. Kam bychom zařadili dvířka do instalační šachty? Tímto typickým koupelnovým, či klozetovým problémem si prošla každá rekonstrukce. Od mnoha improvizovaných řešení se řada firem vypracovala ke dvířkám, či odnímatelným stěnám, v řadě případů splňujícím oba požadavky. Tady šli ještě dál.

„Nechtěli jsme v koupelně mít otevřené poličky, ale spíše jsme hledali ještě další uzavřený úložný prostor,“ vysvětluje paní Michaela a přitom odsouvá posuvná dvířka z mléčného skla, umístěná na stěně instalační šachty hned vedle umyvadla. Za dvířky je mělký, zhruba 10 cm hluboký prostor, přesto s překvapivou kapacitou. A za ním... Majitel bytu na rozdíl od nás ví, co bude následovat, a tak si nás může vychutnat. Zadní stěna skříňky je totiž opět posuvná a teprve za ní je volný přístup do šachty. Zkrátka řešení, které nemá chybu.

Hledání se vyplatilo

Na vzhledu koupelny má vždy velký vliv zvolený typ obkladů a dlažby. Oba naši hostitelé se shodují – nebylo to jednoduché hledání. Když se líbil vzor, nevyhovovala kvalita a podobně. „Nakonec zvítězila česká značka, u které se naše požadavky sešly...,“ doplňuje paní Michaela.

Byla to právě ona, kdo do jednobarevného, jemně žlutého základu navrhoval mozaiku barev. Když obkladačům předložila tabulku v excelu s jejich rozkresem, obcházely je prý téměř mrákoty. Nakonec to ale společnými silami dali dohromady, ale tato realizace mistrům řemesla asi utkví v paměti...

Ještě si odskočíme...

Jako mnoho jiných návštěv, také my se ptáme po klozetu, i když nás v tuto chvíli vede pouze zvědavost. Klozet zůstal na původním místě u druhého jádra, změnilo se ale umístění dveří. Světlé obklady příjemného žlutavého odstínu působí v malém prostoru příjemně a vůbec nevadí, že je obklad až ke stropu. Nad klozetem jsou obligátní dvířka do druhé instalační šachty. Zde nikdo nezůstává na pochybách – jsou přiznaná, řemeslně provedená a ve shodné barvě se základním obkladem. Leč – také ony skrývají nejprve poličky na čisticí prostředky a teprve za nimi je šachta...

Hloubka úložného prostoru není zanedbatelná – pohodlně pojme objem role toaletního papíru...

Návštěva na etapy

Jak se vám naše dnešní rekonstrukce líbila? Jak se naši dnešní hostitelé Radek a Michaela shodují, stálo je to hodně přemýšlení, dohadů, vybírání a času, aby byl výsledek podle jejich představ. Správně se rozhodli, že se nenechají zlákat snadnější cestou kompromisů, kterých by dnes již nejspíš litovali. Mysleli nejen na pohodlí dnů současných, ale i na roky příští. Ostatně, sem se ještě vrátíme. Jakmile bude hotova zbylá část bytu, jsme již dnes zváni...

Zaujalo nás

Pro pohodlnou velikost současné koupelny stačilo přičlenit prostor dřívějšího WC.

Posuvné dveře od koupelny šetří místo a odstraňují riziko střetu se sousedícími dveřmi od ložnice.

Dvířka do šachty v koupelně současně slouží jako skříňka.

Zrcadlo bez rámu působí velmi lehce a ničím neruší.

Asymetrická vana se sprchovou zástěnou je současně uzpůsobena pro sprchování.

V koupelně není pračka – je umístěna v komoře.

Místnost s WC je vybavena samostatnou baterií s malou sprškou jako alternativa bidetu.

Zařizovací předměty

  • vana Rosa se sprchovou zástěnou, Ravak
  • koupelnový nábytek s umyvadlem Diara
  • obklad a dlažba Champagne14, 7 x 14, 7 cm (Rako, Lasselsberger)
  • zakázková výroba šachtové skříňky Truhlářství Koudelák

Dominika Bučková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám