Hlavní obsah

Starou židli si můžete doma sami snadno zrenovovat

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte-li doma starou židli, kterou již nepoužíváte, obnovte si ji třeba technikou stencilu a šablonováním. Starobyle vyhlížející židli dodáte na originalitě a nevšednosti a stane se nepřehlédnutelným kouskem nábytku. Jak na to?

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Článek
Renovace staré židle
1. Židli zbavíme starého a zvětralého laku. Na smotek hadříku navineme pruh smirkového papíru a sbrousíme povrch. Prach smeteme a židli otřeme vlhkou utěrkou.
2. Potřebujeme-li zakrýt menší nerovnosti nebo dírky po červotoči, natřeme dřevo jednou nebo více vrstvami cementitu. Mezi nátěry dřevo vždy sbrousíme jemným brusným papírem. Pak houbičkou naneseme akrylovou barvu v pastelovém odstínu.
3. Nanášíme-li barvu rovnou na dřevo bez podkladu, opakujeme nátěr asi třikrát, aby dřevo neprosvítalo. Po zaschnutí na něj natupujeme bílou akrylovou barvu, čímž vytvoříme lehký transparentní efekt. Tuto vrstvu vytvoříme poťukáváním přírodní nebo umělou houbičkou.
4. Povrch židle ozdobíme obrázkem v secesním stylu. Na papír obkreslíme oblíbený vzor, který umístíme na sedák a třeba i na opěradlo. Motiv pro šablonu by měl být snadný, plochý a vyvážený. Různé náměty najdeme v časopisech pro vyšívání, které přizpůsobíme našim účelům.
5. V šabloně pravidelně střídáme prázdná místa, propojená plnými, která tvoří tzv. můstky, držící šablonu pohromadě. Přes nákres položíme průhlednou samolepicí fólii a lihovým fixem ji obkreslíme.
6. Máme-li doma odstřižek neprůhledného DC-fixu, námět překopírujeme na stranu podlepenou krycím papírem. Na pevném podkladu z tvrdého papíru nebo na samozacelovací plastové desce pak vyřízneme šablonu. Tvary řežeme modelářským nožíkem s ostrou čepelkou a v zakřivených místech si můžeme pomoci malými nůžkami.
7. Zaoblená místa stříháme střední částí nůžek, nikoli jejich špičkou. Pro malbu přes šablonu lze také použít krajkové ubrousky, např. papírovou dortovou podložku. Šablonu nahradí i různé papírové pruhy s tvarovanými nebo proděravělými okraji.
8. Šablonu umístíme na sedačku a odlepíme krycí část DC-fixu. Na misku vytlačíme trochu akrylové barvy a otáčivým pohybem necháme nasáknout špičku kulatého tupovacího štětce. Přebytek barvy vytřeme a přes okraj šablony začneme nanášet barvu.
9. Poklepáváme spíš suchým kolmo postaveným štětcem od okrajů směrem dovnitř. Při této technice stencilu barvu neroztíráme, pouze ji nanášíme tzv. tupováním. Za chvíli po zaschnutí můžeme šablonu odlepit.
10. Část motivu lze opakovat i na opěradle. Motiv podle potřeby trochu zvětšíme nebo použijeme určitou část z původní šablony. Tuto možnost lze uskutečnit, zejména máme-li šablonu pro několikanásobné použití z acetátové fólie.
FOTA: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy

Vodou ředitelné akrylové barvy jsou lepší než syntetické, které znehodnocují životní prostředí.

Dobrým materiálem pro výrobu šablon je PVC nebo acetátová fólie pro zpětný projektor. Pro velkou šablonu lze použít samolepicí fólii (DC-fix) nebo silnou zahrádkářskou fólii.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si jednoduchý obal na květináč

Potřebujete zabalit květináč jako dárek a máte po ruce jen čtvrtku papíru? Ukážeme vám, jak obléknout květináč do nového, slušivého a třeba i barevného obalu....

Výběr článků

Načítám