Vypadají nejen lépe z estetického hlediska, ale zájem o ně trvá také díky energetickým úsporám, k nimž dochází po výměně oken a zateplení fasád. Samozřejmostí bývá i kompletní výměna stoupaček a v některých objektech dochází i ke zvelebení společných prostor.

Pryč s umakartem

Byt v panelovém domě se dá předělat na pěkné bydlení. Dokonce k tomu není mnohdy potřeba ani hromada peněz. Postačí jen dobrý nápad a síla celý byt přestavět na modernější bydlení. Mnoho lidí ovšem nezná všechny nedostatky zastaralých panelákových bytů, a proto ani netuší, jak se dá celý byt změnit k nepoznání.

Základní charakteristikou tohoto bytu je umístění hygienického zázemí a kuchyně okolo instalačního jádra, kde jsou soustředěny veškeré rozvody. V převážné míře je toto jádro vyrobeno z umělých hmot a ustálila se pro něj přezdívka umakartové jádro. To je také nejčastějším důvodem rekonstrukce bytu. Vzhledem k opravdu až neuvěřitelným dispozičním uspořádáním (vchod do kuchyně přes koupelnu a podobně) je právě umakartové jádro první věcí, kterou se obyvatelé těchto bytů snaží změnit a zároveň si upravit dispozici bytu. Obojí lze úspěšně uskutečnit.

Rekonstrukce bytového jádra

Přestavba bytového jádra spočívá v rozebrání stávajícího "umakartového" a jeho nahrazení novými příčkami. A to buď zděnými z lehkých materiálů, anebo příčkami ze sádrokatonu na nosném rámu. Dále se musí vyměnit povrch podlahy (převážně se používá dlažba), instalovat nové rozvody vody a kanalizace s napojením na stávající stoupačky v jádru, udělat novou elektroinstalaci a nové prostory zařídit vanou, případně sprchovým koutem, umyvadlem a dalšími doplňky.

Změny dispozičního uspořádání

Rozsahem poměrně malými stavebními úpravami lze dosáhnout překvapivých výsledků. V převážné většině bytů jsou stávající dělící příčky provedeny z nenosných porobetonových panelů a lze je tedy snadno odstranit. Spojením prostoru obývacího pokoje a kuchyně můžeme získat na panelový byt místnost o téměř neuvěřitelné ploše větší než 30 metrů čtverečních.

Jinde je zase možné postavením nové příčky získat jeden pokoj navíc. Velké rezervy pro nové dispoziční uspořádání skýtají zbytečně velké plochy předsíní a chodeb. Vhodným uspořádáním lze získat až sedm metrů čtverečních pro obytnou plochu na úkor komunikací v bytě.

Uspořádání má své zásady

Minimální velikost obývacího pokoje je stanovena normou vycházející z počtu členů rodiny. Pro jednoho obyvatele až dvoučlennou domácnost je minimem šestnáct metrů čtverečních, pro tří až čtyřčlennou rodinu pak aspoň osmnáct metrů. A vícečlenná potřebuje aspoň dvacet metrů. A jak je to v případě propojení? Optimální velikost obývací místnosti s kuchyňskou a jídelní částí je 30 a více metrů. Šířka by měla být alespoň 3,3 metru.

Ideálním řešením kuchyně je uspořádání do tvaru písmene U, jehož jednu stranu tvoří přípravná a mycí zóna, druhou varné centrum a třetí takzvaná odbytová zóna, která je otevřena do prostoru a zároveň opticky odděluje kuchyňskou a obytnou část. U vstupu do kuchyně by měl být skladovací prostor s lednicí a mrazákem. Vedle pak odkládací plochy a mycí zóna s dřezem, dále pracovní plocha pro přípravu jídla, varné centrum, plocha pro konečnou úpravu a servírování jídla. Pro takovou zónu je ideální místo pod barovým pultem.

Velikost místnosti s toaletou je minimálně 1250 x 900 mm u dveří otevíraných ven a 1450 x 900 mm u dveří otevíraných dovnitř. Velikost koupelny s vanou, umyvadlem a pračkou je minimálně 1600 x 2000 mm.

Dejte na rady odborníků

Pokud se rozhodneme přizpůsobit stávající byt svým aktuálním potřebám, můžeme se pokusit o vytvoření vlastního návrhu řešení anebo si nechat poradit od odborníka. Vzhledem k významu a trvalosti investice do bydlení je jistě lepší svěřit se do rukou architekta, sdělit mu co, proč a jak chceme mít, s jakou finanční částkou můžeme disponovat a pro maximální snížení nákladů se pak třeba sami zapojit do průběhu prací.

Oprava společných prostor v domě
vymalování celých společných prostor na bílo
nový nátěr zábradlí - kladívková barva
nové zvonky + zprovoznění DT
oprava dlažby ve společných prostorách domu
nová vstupní hala
nová zapuštěná rohož za vstupními dveřmi do domu
nové laky všech vstupních dveří do bytů včetně zárubní

Krok za krokem

“K rekonstrukci na vzorový byt jsme tentokrát v atypickém panelovém domě vybrali nejprve mezonetový 3+1 s východem na vlastní terasu,” poznamenává Filip Šorm z akciové společnosti Pražská správa nemovitostí a pokračuje ve výkladu.

“Původní dispozice bytu jsme v mezích možností upravili tak, abychom byt prosvětlili a jeho poměrně protáhlá dispozice působila prostornějším dojmem. V předsíni jsme vybourali tmavé vestavěné skříně, totéž jsme provedli v kuchyni.

Původní malá tmavá kuchyňská linka, která byla nalepena na stěnu, byla nahrazena moderní stříbrnou s metalickým efektem a doplněna dalším modulem pod oknem na pavlač. Svou roli zde hraje i nalepené velkoplošné zrcadlo. Nová kuchyň působí daleko vzdušněji a nabízí mnohem více pracovních ploch.”

Míjíme transparentní skleněný stůl s chromovanou kostrou, který koresponduje s chromovanými moderními židlemi s černým a oranžovým koženým sedákem a opěradlem z obchodního domu KIKA. Vysoký květináč z leštěného hliníku s osazenou palmou opticky odlehčuje hmotu schodiště. Jeho kovová konstrukce, původně bílá, byla natřena kladívkovou šedou, kouřová skla poplatná době svého vzniku byla nahrazena čirými bezpečnostními a dřevěné stupnice byly repasovány.

V rohu jídelny je stojanové svítidlo Rosy Angelis firmy Floss od Philippe Starcka. Pokračujeme chodbou s úložnými prostorami, které jsou zakryty posuvnou textilní stěnou s motivem kmenu břízy z obchodního domu IKEA a nakoukneme také do koupelny s toaletou, která je určena pro hosty. Ta je vybavena skleněným sprchovým koutem. Dlažba a obklady imitují dřevo, stejný dezén je na podstavné skříňce pod umyvadlem. V pracovně je rozkládací sofa, takže je jí možné využít také jako pokoj pro hosty.

Vycházíme na terasu, která je z bočních stran ohraničena vyšší zídkou, zpředu pak je otevřena do společné části parku. Na terase je položen venkovní koberec z kokosových vláken a umístěn exteriérový dřevěný nábytek z obchodního domu IKEA. Vtipné je použití pět metrů dlouhých závěsů, které lze volně posunovat po ocelovém lanku pomocí řetízku. Závěsy tak dodávají příjemný stín. Na terase se usídlilo šest masivních glazovaných květináčů osazených tújemi a převislým břečťanem.

“Nyní se půjdeme podívat do horního patra,” poznamenává náš průvodce. Po schodech stoupáme do horního patra mezonetu. Schody jsou osvětleny obří stojanovou lampou-lampionem z obchodního domu IKEA, nad podestou visí originální olej na plátně.

“Obývací pokoj je situován do ulice, jeho dlouhá dispozice byla zútulněna pomocí dvou volně stojících policových dílů, tmavě rudá kožená sedací souprava barevně ladí, alespoň podle mého názoru, s masivním lustrem a těžkými závěsy. Černé čelní plochy nábytku, který byl pořízen v obchodním domě KIKA, pak s křeslem Louis Ghost Chair, stoličkou Attila od Philippe Starcka a objemným květináčem Serralunga," poznamenává Filip Šorm.

Při cestě do ložnice, situované do zahrady, nahlédneme do hlavní koupelny, která byla zvětšena posunutím stěny na úkor vybouraných vestavěných skříní, proto mohla být v koupelně osazena také vířivá vana. Výrazného optického zvětšení prostoru bylo dosaženo pomocí velkoplošných zrcadel. Ložnice je provedena v kontrastní kombinaci jasně červené a bílé, šatní skříň a postel s textilním čelem byla zakoupena v obchodním domě KIKA, použité závěsy, záclony, povlečení a koberečky zase v obchodním domě IKEA.

Atypický panelový dům

Nejenom byt doznal změn, nový kabát dostal i dům v pražské Jeremenkově ulici, kde najdeme i popisovaný vzorový byt. A Filip Šorm k tomu zasvěceně poznamenává: “Poměrně mohutně působící hmotu domu jsme se nejprve snažili opticky odlehčit pomocí nového barevného nátěru fasády, po zralé úvaze, počítačových simulacích celého objektu a provedených velkoplošných vzorcích na fasádě jsme vybrali kombinaci tlumené oranžové s šedou, původní rušivou ostře žlutou, ve které byly provedeny válcové laminátové kryty na ventilačky a dále pak vchodové dveře do objektu, jsme nahradili kladívkovou šedou.

Velkou změnou k lepšímu byla rekonstrukce společných prostor domu, zejména pak vestibulu, kde jsme použili dva pásy čtyři metry vysokých zrcadel k optickému zvětšení prostoru, nová skleněná dekorativní osvětlovací tělesa s motivy listu, květiny v proutěných koších, koš na nevyžádané reklamní materiály, nové poštovní schránky s jednotnými popisky jmen nájemníků, včetně zapuštění rohože čisticí zóny...”

Naše návštěva se chýlí ke konci, znovu nám před očima defilují výrazné prvky překvapivé proměny a stále více si uvědomujeme, že v nás sílí přesvědčení, které by se dalo pregnantně vyjádřit větou: Tady bychom chtěli bydlet.

Jan Chára, časopis PANEL PLUS