Hlavní obsah

Rekonstrukce naplnila touhu majitelů po prostoru a čistých liniích

Přinášíme další pokračování našeho dlouhodobého seriálu Proměny bytu. Tentokrát splníme přání naší mladé čtenářce Lucii, která si s partnerem pořídila relativně prostorný byt, který je v původním stavu ze sedmdesátých let minulého století, ale v rekonstruovaném panelovém domě.

Článek

Jedná se o relativně velký prostorný byt 3+1 (cca 87 m2). Čtenářka chce poradit se zařízením celého bytu včetně stavebních úprav, které budou začínat především vybouráním stávajícího koupelnového jádra.

Dopis čtenářky
Dobrý den, paní Mlejnková, chtěla bych poděkovat za velice přínosné články o bydlení, které píšete pro časopis PANEL PLUS a jeho portál www.panelplus.cz. Jsou vždy perfektní. Obdivuji čistý, moderní styl Vaší práce. Obracím se na Vás s prosbou o radu. Zakoupili jsme s přítelem byt 3+1 87m2 v panelovém domě. Dům je revitalizován, ale byt je v původním stavu ze sedmdesátých let.Veškeré finance jsme vynaložili na získání hypotéky a nyní nám zůstává 150 000 Kč ze stavebního spoření na úpravu bytu. Prioritou je pro nás rekonstrukce jádra a příprava rozvodů pro kuchyň. Ostatní snad časem také renovujeme, aby bydlení odpovídalo modernímu designu.Proto jsem se chtěla zeptat, zda byste nebyla ochotna pomoci mi s vizualizací bytu. Pokud ano, pokračujte ve čtení dále, pokud ne, děkuji za vyslechnutí a nebudu Vás zdržovat. Určitou představu mám, ale potřebovala bych konzultaci odborníka, je to mé první bydlení. Jsem velkým obdivovatelem moderního designu a ráda bych měla i svůj domov takový.Aby celý byt byl komplexní a stylově propojený. A tady právě narážím na problém, když můžeme v první etapě rekonstruovat jen koupelnu a WC, nemohu se rozhodnout, v jakém stylu by měla být, když nevím, jak jednou budou vypadat ostatní místnosti. V příloze posílám scan z projektu, kde je půdorys bytu (je to z projektu pro revitalizaci, ale rozměry pokojů lze zhruba odhadnout). Celkově bych mohla říct, že bych si přála byt co nejsvětlejší a nejvzdušnější. Do dneška jsem bydlela v garsonce, zastavěná věcmi, proto asi toužím po prostoru a čistých liniích.Ložnice: líbí se mi orientální styl (například pro ložnici) - obývací pokoj 16,9 m2, s postelí, kde by hlava a jedna část byly kryté stěnou (mám tak pocit bezpečí), plus co největší vestavěná skříň na oblečení.Pokoj: pokoj označený jako jídelna, zde bude později dětský pokoj (prozatím se vůbec nemusí řešit).Obývák: obývací pokoj 23,4 m2. Měla by zde být knihovna, sedací souprava, nástěnná TV u okna, blízko kuchyně, pak jídelní stůl, v dalším rohu u oken relaxační koutek na čtení.Kuchyně: kuchyně ve tvaru nedokončeného písmene U (dveře lodžie), se spotřebiči - lednice, pračka, myčka, dřez, plynový sporák a horkovzdušná trouba. Líbí se mi vínová kuchyně Faktum z Ikea, ale nebráním se jiným možnostem.Koupelna: Zařízení - umyvadlo, vana, velký sprchový zděný kout 1x1m. Vymysleli jsme hranaté linie, vana Ravak. WC oddělené, závěsné-Geberit. Obklady mne zaujaly pouze jedny - malé tmavě růžové, v kombinaci s grafitovou a bílou, ale nevím jak je nakombinovat.Další otázka, v jakém designu pak bude chodba, dveře? Ráda bych znala Váš názor na prostorové uspořádání i styl, o kterém mám představu. A klidně i Vaši představu, která bude zcela odlišná. Jak jsem již zmínila, je to mé první bydlení a nemám žádné zkušenosti.Velice Vám děkuji za jakoukoliv odpověď. S pozdravem Lucie S.

Čtenářka měla zcela zásadní požadavky na nové řešení koupelny, kde si sama rozvrhla rozmístění jednotlivých částí vybavení. WC zůstalo samostatné. V koupelně kromě vany nechybí sprchový kout a umyvadlo se skříňkou. Pračka je umístěna v kuchyňské lince.

Kombinace bílé a tmavohnědé

Čtenářce se hodně líbí tmavě růžový odstín, který by ráda použila do koupelny na obklady a kombinovala jej s bílým obkladem. Není ovšem stoprocentně rozhodnutá, tato barva by se jí líbila použít i jinde v celém interiéru. Snažila jsem se čtenářce maximálně vyhovět, ale v koupelně jsem tuto barvu na obklady nepoužila zcela záměrně. S ohledem na malý prostor a velmi výraznou barvu, která se může po čase okoukat, jsem volila raději decentnější dekor mozaiky – kombinaci bílé a tmavě hnědé barvy.

Tmavě růžovou barvu jsem použila jako dekoraci, kterou lze kdykoliv změnit. Výrazný je i dekor dřeva zebrano, který jsem volila jak na podlahovou krytinu, tak i na interiérové dveře. Zároveň se promítá i do nábytku. Jde o dekor, který navozuje luxusnější dojem z celého prostoru a zároveň přináší do prostoru i trochu exotiky, kterou si čtenářka přála. Díky těmto výrazným dekorům už nebylo třeba volit barevné stěny a jiné dekorace a zároveň dále byt zbytečně zdobit.

Úklidová komora a šatna

Stavební úpravy jsem kromě koupelny a WC volila ještě na dvou místech. Co se týče komory, navrhla jsem vybourání stávající stěny a jednoduché vytvoření chodby do L.

Vzhledem k úzkému prostoru komory jsem jí rozdělila na dvě místnosti, které jsou obě přístupné z chodby. V jedné místnosti je úklidová komora a ve druhé šatna. Další stavební úprava byla v prostoru kuchyně a obývacího prostoru, kde došlo k bourání a vytvoření velkého společenského prostoru s kuchyňským koutem, jídelním stolem a relaxačním koutem s TV. Balkon je zachován a tvoří střed tohoto prostoru.

Využití požadované barevnosti v kuchyni

Kuchyňská linka je velká a prostorná. Kromě standardního kuchyňského vybavení je zde umístěna i pračka, která je vestavěna pod pracovní deskou ve skříňce. Také jsem do vzniklých výklenků navrhla vysoké skříně se skleněnými dvířky, které mohou sloužit jako prostor pro uložení zásob a potravin.

Podle přání čtenářky ohledně barevnosti jsem použila sytě tmavě růžovou právě na kuchyňskou linku. S ohledem na ostatní decentnější a tlumené barevné řešení zde tato barva velmi vyniká. Rozhodně preferuji volit v takovém případě lakovaná dvířka s vysokým leskem tak, aby byl účinek barvy opravdu dokonalý. V kombinaci s materiály jako je skleněný obklad linky a černý kámen na pracovní desce, dokresluje barevné řešení linky ještě použití nerezu.

Obložení z dekorativního kamene

Do užšího středového prostoru místnosti jsem umístila jídelní stůl s příborníkem pro šest osob a výhledem na balkon. V relaxační části místnosti jsem navrhla malé sádrokartonové příčky, které jsou obložené dekorativním kamenem a vyplněny nábytkem. Je zde jen nejnutnější vybavení, jako TV komoda a knihovna, kterou si čtenářka přála. U knihovny jsem umístila otočné křeslo tak, aby vznikl čtenářský koutek. Naproti TV je v prostoru umístěna rohová sedací souprava.

Dojem útulnosti při spaní

Co se týče nábytkového vybavení ložnice, čtenářka si přála umístit dvoulůžkovou postel tak, aby byl jeden bok u zdi s ohledem na to, že je tak čtenářka zvyklá. Já jsem volila umístit ložnici do menšího pokoje, s ohledem na to, aby v budoucnu mohl větší pokoj sloužit alespoň dvěma dětem s dostatkem úložného prostoru.

Postel jsem neumístila do rohu pokoje, což nešlo, ale pro vytvoření pocitu toho, že je jedna strana u stěny, jsem umístila středně vysoké skříňky k boku postele. Kvůli tomu už nezbylo mnoho prostoru pro klasické vysoké šatní skříně a tak byla vytvořena v bytě i šatna. Postel navíc svojí konstrukcí umožňuje používat zastiňující prvky, což opět vytvoří dojem útulnosti při spaní.

Nástin dětského pokoje

Vybavení dětského pokoje jsem navrhla pouze ilustrativně tak, aby bylo vidět, kolik by vzniklo úložného prostoru a místa pro jednotlivé děti. V předsíni s ohledem na množství dveří jsem navrhla věšákovou sestavu hned za dveře a do zbylého prostoru jsem umístila dvě komody a zrcadlo.

Čtenářce bych doporučila zvážit počáteční investici do stavebních úprav a základního nutného vybavení (koupelna a WC), a pak bych postupně řešila, s ohledem na finance, vybavení kuchyně a dalšího dozařizování.

Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Byt 4+1 ožil novým designem a vzory bambusu

Rozhodli jste se, že konečně nastal čas na změnu vašeho původního, zastaralého a nepraktického bydlení? Řešení je mnoho, ale v každém případě vás čeká více či...

Výběr článků

Načítám