Hlavní obsah

Jak ohlídat kvalitu pitné i užitkové vody v domácnosti

Právo, Sylva Svobodová

Voda a její kvalita má velký vliv nejen na naše zdraví, ale i životnost spotřebičů, které s ní přijdou v domácnosti do kontaktu. Vysoká tvrdost vody, mnoho chlóru, mechanické nečistoty a rez jsou nejčastější problémy, které v běžném provozu objevíme.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tvrdá a středně tvrdá voda zanáší minerálními látkami nejen vodovodní potrubí, ale i spotřebiče. Vodní kámen se často usazuje v pračce a může ji až vyřadit z provozu. Řešením je pračkový filtr, který se dodává se závity a napojuje na kohout.

Článek

Většina lidí má doma tvrdou a středně tvrdou vodu, měkká převažuje v jižních Čechách a Krušných horách. Tvrdost hlavně užitkové vody je problém, protože minerální látky se usazují a snižují účinnost zařízení. Ohrožují hlavně topná tělesa vodních spotřebičů, zanášejí vodovodní potrubí, až ho nakonec vyřadí z provozu.

Jestliže máme podezření na vysokou tvrdost vody, nechme si ji přesně změřit v laboratoři. Ve vodě samozřejmě minerály potřebujeme (nebudeme se jich zbavovat), ale chybou je, když se usazují. Řešením problému jsou např. elektromagnety.

Minerální látky díky magnetu vytvoří krystalky, které se pak odchycují v mechanickém filtru s vložkou.

Další možností je dávkování pomocí křemičitanofosforečnanů, které „obalí“ minerály a zabrání jejich srůstání. Chránit můžeme jeden spotřebič, nebo rovnou celý byt, dům (změkčovače pro jednotlivé spotřebiče jsou menší a levnější).

Změkčovač před bojler stojí cca 1090 Kč, magnetický závitový změkčovač na jeden spotřebič nás přijde zhruba na 780 Kč.

Praktický je pračkový filtr, který se dodává se závity a napojuje na pračkový kohout. Snížíme tvrdost vody, ale i spotřebu pracího prášku, cena jednoho filtru je 329 Kč.

V nabídce firem najdeme i kompaktní změkčovač, který odstraňuje vodní kámen a snižuje tvrdost vody. Jde o elektronické zařízení, plně automatické. Umožňuje individuální nastavení podle hodnoty tvrdosti vody u nás doma. Cena podle typu je od 13 971 Kč.

Příliš chlóru vadí tělu

Chlorování, tedy nutná dezinfekce vody, ničí nebezpečné bakterie, ale příliš chlorovaná voda nám nechutná a někdy může i zapáchat. Přitom cca 86 % domácností v ČR má chlorovanou vodu.

Pitnou chlorovanou vodu nám proto vylepší třeba filtr pod dřez, který odstraní chlór, mechanické nečistoty, rez i zápach. Filtr se napojuje přímo na vodovodní řad. Výměna filtrační vložky nevyžaduje nářadí, výměnu provádíme jednou za půl roku. Balení obsahují dvě standardní spojky, kterými filtr snadno připojíme na vodovodní řad. Cena filtru pod dřez se podle typu provedení pohybuje od 1700 Kč.

Dobrým tipem je i filtr vody, který se montuje přímo na kuchyňskou vodovodní baterii a má možnost přepínání (z filtrované vody na nefiltrovanou). Jeho vzhled nijak nesnižuje design baterie a patří mezi levnější varianty, jak zkvalitnit pitnou vodu.

Sodovku můžeme připravit i doma
Kuchyňská baterie Home Line v sobě kombinuje běžnou baterii se zařízením na přípravu osvěžující sodovky nebo filtrované chlazené či nechlazené vody. Stačí zmáčknout dotykové tlačítko na baterii a rozhodnout se pro filtrovanou vodu či sodovku (není problém si regulovat i velikost bublinek). Veškeré zařízení je schované v lince, vidět je jen baterie.Jak funguje? Voda z vodovodu prochází filtrem, kde je zbavena mechanických a chemických nečistot. Odtud ji řídicí jednotka posílá do směšovacího a chladicího zařízení, zde je čistá a přefiltrovaná voda obohacena oCO2 a nachlazena na požadovanou teplotu. Pak jde přímo do sodovkového výstupu baterie. Na kuchyňské lince lze tak stáčet z jednoho vývodu obyčejnou vodu vhodnou na mytí nádobí a z druhého chlazenou filtrovanou vodu nebo čerstvě vyrobenou sodovku. Cena systému s baterií se pohybuje od 18 000 Kč podle typu baterie a příslušenství.

Počítejte s námi: jestliže dáváte stále přednost vodě balené před kohoutkovou, protože má mnoho chlóru a „nevoní“, zkuste to s tímto filtrem. Podle statistiky za balenou vodu zaplatíme cca 15 000 Kč za rok. Náklady na filtr jsou daleko příznivější: 990 Kč stojí filtr, 2 filtry, které měníme po půl roce, nás vyjdou na 450 Kč, vodné stočné na 120 Kč. Celkové náklady se přibližují částce 1600 Kč. Když si k tomu uvědomíme komfort proti tahání se s balíky PET lahví, není co řešit.

Filtr na odstranění chlóru se vyplatí i v koupelně, kde se montuje mezi baterii a sprchovou hadici. Podle lékařů chlór, který se dostává do těla pokožkou, škodí víc než samotná konzumace. Chlór také vysušuje pokožku, dráždí ji, může vyvolat kožní onemocnění. Sprchové filtry proto doporučujeme lidem s lupenkou a kožními atopickými ekzémy. Filtry fungují pro teplou i studenou vodu, cena 750 Kč.

Kampaň za vodu z kohoutku www.zvodovodu.cz

Voda, která teče z kohoutku, je mnohem zdravější a kvalitnější než ta balená v PET lahvích. Na rozdíl od balené se dělají přísné kontroly její nezávadnosti a má i další velké plus – je levná. Balená voda špatně skladovaná je přímo zdraví škodlivá a ruku na srdce: kolik obchodníků ji má v obchodě na chladném místě, kam nesvítí slunce? O její cestě k zákazníkovi ani nemluvě.

Mnozí si stále myslí, že balená voda je chutnější než z kohoutku, ale nedávná kampaň nás přesvědčila o jiném. Lidé měli možnost formou Vodních barů srovnat „naslepo“ tři vzorky vody (z vodovodu, balenou pitnou a balenou pramenitou) a posléze odhadnout, který vzorek byl který typ vody. Správně přiřadil vzorek jen každý pátý a tři čtvrtiny lidí daly vodě z vodovodu lepší nebo stejnou známku jako vodě balené. 40 % lidí si myslelo, že vzorek, který jim chutnal nejméně, byla voda z kohoutku, ale šlo o balenou. Voda z kohoutku by měla být samozřejmostí i v restauracích a stáčet se na požádání zdarma.

Připraveno ve spolupráci s firmou Waterfilter, www.waterfilter.cz 

Reklama

Související témata:

Související články

Domácí čistírna odpadních vod se vyplatí

Ne každý rodinný domek, chatu či chalupu je možné napojit na kanalizaci. Co v takovém případě s odpadní vodou? Ideálním řešením je domácí čistírna odpadních...

Jak si postavit studnu s kvalitní vodou

Voda z veřejného vodovodu je stále dražší a její cena poroste i nadále. Proto mnoho lidí uvažuje o vybudování studny. Jenže voda není naším majetkem, takže jen...

Výběr článků

Načítám