Hlavní obsah

Vyrobte si jednoduchý obal na květináč

Právo, Miroslava Kubišová

Potřebujete zabalit květináč jako dárek a máte po ruce jen čtvrtku papíru? Ukážeme vám, jak obléknout květináč do nového, slušivého a třeba i barevného obalu. Zkuste to s námi!

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Článek
Obal na květináč
1. Změříme výšku květináče a ustřihneme jeden dlouhý nebo (podle potřebného objemu) až dva pruhy papíru z tvrdé čtvrtky. Z pruhů naskládáme harmoniku.
2. Podél horního a dolního okraje propíchneme silnou jehlou dírky. Naskládaný vějíř propichujeme postupně vždy jen po několika skladech.
3. Perforovanými sklady protáhneme lýko nebo barevný provázek a papír na koncích slepíme proužkem oboustranně lepicí pásky. Obal navlékneme na květináč a lýkem jej podle potřeby utáhneme.
4. V další variantě papírovou harmoniku ozdobíme ohrnutým lemem. Nejdřív pruh papíru podélně přeložíme do šířky lemu, potom jej naskládáme do harmoniky. Nakonec manžetu povytáhneme a prsty na ní postupně vytváříme jednotlivé mezisklady.
5. U horního okraje tak vznikne do vějířku rozevřený ozdobný lem. Pro tento způsob skládání se hodí spíš tenký a pevný papír. V horním i dolním okraji nakonec papír snadno procvakneme kancelářskou děrovačkou.
6. Většími otvory lze protáhnout i úzkou stužku, kterou obal stáhneme podle objemu květináče. Konce obalu k sobě přilepíme, stužku zavážeme na mašličku a dárkový obal je hotový.
7. Barevně kombinovaný obal vytvoříme ze dvou papírů. Odměříme papír podle výšky květináče a přidáme šířku lemu. Ustřihneme ještě druhý papír doplňující barvy, který může být užší. Papíry položíme na sebe a zároveň je ohneme do jedné manžety.
8. Oba složené papíry naskládáme do harmoniky, jejíž spodní okraj propíchneme jehlou a protáhneme lýkem. Okraje k sobě slepíme a obal zavážeme na květináč. Celý obal ještě ovážeme ozdobným svazkem lýka.
Zastřižením okrajů naskládané čtvrtky do špiček vytvoříme hezkou zahrádkovou dekoraci.
FOTA: Miroslava Kubišová, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám