Stále s velkým zájmem sleduji rubriku Proměny bytu a nakonec jsem se rozhodla poprosit Vás také o pomoc. Jednu rekonstrukci svého třípokojového panelového bytu jsem už před dvanácti lety, spolu s malými dětmi, absolvovala. Méně zdí, více místa – právě tento požadavek, spolu s přáním větší koupelny byl základem rekonstrukce v nízké zástavbě panelových domů na okraji Prahy. Tehdejší rekonstrukce měla splnit dva hlavní cíle – otevřít prostor kuchyně a jídelního koutu, aby spolu s obývacím pokojem tvořily jeden celek. Druhým úkolem byl požadavek nové, prostornější koupelny.

Důležitým úkolem pro realizační firmu bylo také začlenění pracovního koutu s počítačem a šicím strojem, který často používám, do obytného prostoru. Pracovní kout byl umístěn kvůli dostatku světla v blízkosti okna, nebylo možné vybudovat předělovou stěnu, ani posuvné dveře. Jako nejvhodnější řešení se ukázaly vertikální žaluzie, kterými je možno tento prostor v případě potřeby uzavřít. Žaluzie jinak zůstávají složeny u stěny a jejich přítomnost naznačuje pouze stropní úzká oblouková kolejnice.

Rekonstrukce přinesla více místa i do kuchyně. Jedinou změnou zde je zazdění průchozích dveří z předsíně a vybourání vestavěné potravinové skříně, což umožnilo lepší využití prostoru. Délka nové linky zůstala téměř stejná, skříňky však byly navrženy až ke stropu, čímž přibylo úložného prostoru. Kromě vyzdění nové koupelny a WC byly navrženy i stavební úpravy, které mírně změnily umístění WC. Změny byly možné díky poměrně velké, čtvercové předsíni. Nová koupelna nyní zabírá celý prostor původního jádra včetně WC, které je nyní umístěno v sousedství koupelny, v místech původních průchozích dveří do kuchyně.

V bytě jsem bydlela spolu se svou dcerou Violou a synem Michalem. Oba měli samostatné pokoje. Já jsem využívala především obývací pokoj, kde jsem spala na rozkládací pohovce. Dcera se vdala a odstěhovala se s manželem do nového bytu, syn zřejmě také brzy vyletí z hnízda. Proto jsem se rozhodla byt znovu rekonstruovat a využívám možnosti, kterou nabízí Vaše redakce. Ráda bych získala alespoň dvě varianty, jak byt po odchodu dětí zmodernizovat tak, aby se měly kam vracet. Plánky původního stavu a nového stavu po první rekonstrukci přikládám.

Zásluhou poměrně velké, téměř čtvercové předsíně zde i po rekonstrukci zůstal dostatečný komunikační prostor. Změny byly provedeny v obvyklém pravoúhlém řešení – druhou možností by mohlo být využití zešikmených stěn, které by prostor koupelny, WC i předsíně ještě účelně využily.

Obývací pokoji je nyní spojen s jídelním koutem a kuchyní, čímž získal požadovaný prostor. Nově byl dozděn předělový pult, zakončený zhruba v místech původních průchozích dveří sloupem. Pult ze strany kuchyně současně slouží jako pracovní plocha se zvýšenou zadní hranou, bránící přímému pohledu z obývacího pokoje.

U stěny se vstupními dveřmi, sousedící s předsíní, byly postaveny dvě příčky. Jedna ze strany obývacího pokoje vymezila prostor pro vestavěnou skříň, ze strany kuchyně je za ní postavena lednice a úložný regálový prostor. Tak byt získal poměrně objemný další úložný prostor, který ale z pohledu užívání interiéru není vnímán nijak rušivě. V telefonickém rozhovoru jsme si s paní Veronikou ujasnily, jak by měla další rekonstrukce vypadat. A proto jsem připravila dvě možné varianty.

První verze tmavá

V první verzi jsem volila celkově tmavší řešení interiérů pro navození luxusního dojmu a elegance. Jinak jsem řešila vybavení obývacího prostoru s kuchyňským koutem. V jednom z pokojů je ložnice majitelky bytu a ve druhém pracovna pro PC a pro šití, s tím, že v pokoji je rozkládací pohovka pro spaní hostů.

Působí vzdušně

Obývací prostor s kuchyní jsem navrhla tak, aby tam bylo co nejméně nábytku. Kuchyně je dost velká a uprostřed místnosti je varný ostrůvek, který je oddělen nízkou zídkou od ostatního prostoru. Nad zídkou je ještě sklo, které prodlužuje celkovou výšku dělící zídky, a jak se domnívám, působí vzdušně.

Červené doplňky

V prostoru jsou použity základní barvy – dekor podlahy, dveří a nábytku je makasar, ten je doplněn pouze o bílou a smetanovou, kontrast tvoří použité materiály jako sklo a kov a v tomto případě červené plastové židle a jiné červené doplňky. Celkově jsem se snažila zachovat interiér stylovější, ale ne moc moderní.

Dva pracovní stoly

Pracovna a pokoj pro hosty – kromě dalšího úložného prostoru jsem zde umístila rozkládací pohovku pro hosty a dva pracovní stoly – jak psací stůl s PC, tak i pracovní stůl pro šití.

Televize na stěně

Ložnice – počítala jsem s dvoulůžkovou postelí a šatními skříněmi, do prostoru se vešly i stolky a malé skříňky. Navrhla jsem i televizi na stěnu.

Barevný kontrast

Koupelna a wc – jsou oddělené. Navrhla jsem bílou dlažbu a obklad tak, aby kontrastovaly s tmavým nábytkem. V koupelně je kromě vany a umyvadla se skříňkou pračka a dostatek úložného prostoru.

Druhá verze světlá

Ve druhé verzi jsem se snažila změnit půdorys, ale moc možností nebylo. Dva pokoje zůstaly přibližně stejné, rozhodně jiná je koupelna s wc a tím pádem předsíň. Obývací pokoj také zůstal stejně velký, pouze došlo k posunutí dveří.

Posunutý vstup z předsíně

Obývací prostor s kuchyní má posunutý vstup z předsíně, kde jsem zrušila komoru a navrhla dvoukřídlé prosklené dveře. Rozmístění nábytku je přibližně stejné jako v první verzi, jiné je především barevné řešení.

Interiér je celkově světlejší, kde základ tvoří dubový dekor na podlaze, dveřích i nábytku. Kuchyňská linka s jídelním koutem jsou více otevřené prostoru a propojené s obývacím prostorem. V nábytkové stěně jsem navrhla i malý pracovní koutek pro PC či jako psací stůl.

V druhém pokoji televize

Ložnice – umístila jsem ji do menšího pokoje, kam se ale už nevešly šatní skříně. Ty jsou v druhém pokoji, který má rovněž sloužit jako pokoj pro hosty s rozkládací pohovkou a pracovním stolem. V tomto pokoji je i druhá televize.

Více místa

Předsíň – v tomto návrhu vyšlo více místa pro úložný prostor v předsíni, kde je nejen šatní skříň, ale i botník se sedátkem a další botník naproti. Více místa bylo získáno především zrušením komory.

Dekorativní barevná mozaika

Koupelna je propojená s toaletou, ale wc je vlastně oddělené. Zůstal prostor i pro pračku, skříňky a kromě vany se mi do prostoru podařilo umístit i sprchový kout. V koupelně jsem použila šedé obklady a dlažbu s dekorativní barevnou mozaikou, v šedém tónu. Nábytek je v dekoru dřeva.

Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS