Hlavní obsah

Rekonstrukce panelového bytu chytře vyřešila úložné prostory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více lidí se na nás obrací s žádostmi, abychom jim poradili při jejich úvahách o rekonstrukci bytu, další lidé oslovují bytové architekty, prostě všichni chtějí vynaložené finanční prostředky využít co nejefektivněji, aby jejich nově upravený byt byl nejen zajímavý, ale také účelně zařízený. Aby pokud možno po všech stránkách vyhovoval jejich přáním a potřebám.

Článek

Proto jsme zřídili tuto stálou rubriku nazvanou Proměny bytu, kde publikujeme návrhy a možná řešení z dílny interiérové návrhářky Kateřiny Mlejnkové, která odpovídá na požadavky a přání čtenářů. Tentokrát přišel na řadu Karel.

Napsal nám Karel
Dobrý den, rád bych se s Vámi poradil o rekonstrukcí třípokojového bytu v panelovém domě. Byt bych chtěl kompletně zrekonstruovat. Po dokončení rekonstrukce budou v bytě bydlet dvě osoby. V koupelně není nutná vana, stačil by jenom sprchový kout, ale podmínkou je vhodné umístění pračky. Pokud se týká WC, preferoval bych samostatnou místnost.Kuchyň bych si přál rozhodně větší, případně vhodně skloubit s jídelním koutem nebo jídelnou. Vzhledem k tomu, že pracuji doma, požaduji při navrhování nové dispozice bytu také samostatnou místnost, která bude zařízena jako pracovna. Mým přáním je mít hodně úložných prostor, což by mohly vyřešit vestavěné skříně. Věřím, že můj požadavek se dostane do “Vašeho pořadníku” a jeho zpracování a publikování v časopise PANEL PLUS pomůže i dalším čtenářům při jejich rozhodování o rekonstrukci jejich obydlí. Srdečně zdraví Karel

Při navrhování nové dispozice se nabízelo několik klasických řešení takového prostoru, ale volila jsem tentokrát raději něco výraznějšího. Dispozice se více otevřela a tak vznikl velký komunikační prostor, který slouží zároveň jako kuchyň, jídelna, obývák a úložné prostory.

Jasné představy

Byt budou obývat dvě osoby - starší pár, který měl jasné představy. Rozhodně chtěl vyřešit úložné prostory, kterých není nikdy dost, dále pak požadavek na pracovnu pro pána domu. Co se týče koupelny a WC, čtenář požadoval jejich oddělení a v koupelně netrval na vaně.

Nová dispozice, kterou jsem navrhla, vychází z daného umístění koupelny a WC, které zůstaly na totožném místě, koupelna se zvětšila na úkor původní chodby do kuchyně.

Našlo se místo i pro pracovnu

V prostoru původní kuchyně vznikl malý pokoj, ze kterého jsem udělala pracovnu. V předsíni jsem navrhla podél stěny vestavěné skříně pro obuv či kabáty, vedle je pak věšák se zrcadlem. Vestavěné skříně pak pokračují podél této stěny do otevřeného prostoru. Tyto skříně jsem navrhla hlavně z toho důvodu, že ložnice je minimalistická a kromě postele se do ní vešly jen komody.

V prostoru dominuje kuchyňská linka

V otevřeném velkém prostoru dominuje kuchyňská linka, která sestává ze dvou protilehlých linek. U stěny je dřez s myčkou a na okrajích vysoké skříně s vestavnou chladničkou a troubami. Na ostrůvku je pak jen varná deska.

Naproti lince je velký jídelní stůl a pro oživení jsem navrhla vždy do páru jiný typ židle. To kontrastuje s čistou linií kuchyně, která je navržena decentně v bílém lakovaném provedení. Ve výklenku je pak umístěna rohová pohovka a TV. Výklenek umožňuje částečné oddělení od ostatního prostoru.

V celém bytě jsem navrhla světlou podlahovou krytinu a skleněné posuvné dveře. Stěny nejsou bílé, ale jemně tónované do béžového odstínu. To kontrastuje s převažující bílou barvou na nábytku. Do koupelny a na WC jsem navrhla obklady ve větším formátu (44x44 cm), které jsou v teplém béžovém odstínu s jemnými proužky. Použila jsem vanu asymetrického tvaru se skleněnou zástěnou, která slouží pro sprchování.

Dostatek úložných prostor

Zajímavá jsou rovněž umyvadla, která nejsou podobně jako vana tvarově symetrická. V koupelně jsem navrhla výklenek pro umístění pračky a skříněk - druhý výklenek je pak na WC, a to z důvodu lepšího umístění umyvadla.

Snažila jsem se, aby prostor byl vzdušný s minimem nábytku, ale dostatkem úložných prostor. Rovněž také, aby nebylo hned zřejmé, že se jedná o panelákový byt.

Požadavky čtenáře

  • kompletní rekonstrukce bytu
  • dvě osoby
  • koupelna - není nutná vana, postačil by i sprchový kout, určitě umístit pračku, WC raději samostatně
  • kuchyň - větší než stávající
  • v bytě čtenář požaduje pracovnu
  • úložné prostory (šatstvo atd.)

Použité materiály

Koupelna: obklady Museum, Keramika Soukup (rozměr dlaždic 44x44 cm), cena 1918 Kč/m2

Sanita - Vitra, Espace - najdete na stránkách firmy SIKO

Nábytek: zakázková výroba

Pohovka: Utah, RESA

Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Byt 4+1 ožil novým designem a vzory bambusu

Rozhodli jste se, že konečně nastal čas na změnu vašeho původního, zastaralého a nepraktického bydlení? Řešení je mnoho, ale v každém případě vás čeká více či...

Výběr článků

Načítám