Místností bylo v novém panelovém bytě dost, ale na vkus čerstvých majitelů byly jejich rozměry poněkud kamrlíkovité. Toužili po příjemném otevřeném prostoru, ve kterém se dá scházet, komunikovat, sedět s přáteli, prostě příjemně žít.

Doplnit ho měly místnosti soukromé a vhodně zvolené úložné prostory. Štěstí manželům přálo v tom, že získali byt na správné straně chodby – za výtahovou šachtou. Mohli tedy požádat o stavební povolení, část veřejné chodby přehradit novými příčkami a zvětšit tak obytný prostor o slušně prostornou předsíň.

Bourání a stavění

Přesunutí předsíně do původně veřejné chodby umožnilo vtáhnout do hry o nový prostor předsíň stávající. Po získání stavebního povolení došlo nejprve na bourání příček. Do jednoho prostoru se spojila původní vstupní chodba a kuchyně, a když zmizely i příčky mezi obývákem, kuchyní a jedním pokojem, získala nově pojatá obytná plocha kýženou velkorysost a otevřenost.

Nová příčka naopak vyrostla v koupelně, vzniklo tak samostatné WC. Do uzavřené koupelny zvolili manželé jinou, rohovou vanu, vedle které se pohodlně vešlo umyvadlo, a dost. Žádné místo pro obligátní pračku. Ta nakonec našla útočiště v komoře.

Do hlavního obytného prostoru, což je bývalý obývák, spojený s probouraným pokojem, se položila nová plovoucí podlaha. Na rozšířený obývák navazuje otevřená kuchyně s jídelním koutem, i chodba, z níž se vchází do všech dalších místností, sociálního zařízení a komory, a vychází do přistavěné předsíně. Tento komunikační prostor s kuchyní svazuje i jednotná světlá dlažba.

Kuchyně dostala nové vybavení, sestavu z obchodního domu Ikea. Proč vyhrála právě modrá barva?

„Líbila se nám nejvíc, a byla zajímavá i cenově,“ říká majitelka. Při řešení prostoru se musela paní Věra vypořádat se sloupem, který nebylo možné vybourat, protože jím vede dnes už nefunkční větrací šachta. Zvládla ho výborně. Z chodby je sloup dostavěný tak, že zakrývá zadní část chladničky, která stojí čelem do kuchyně. Jinak posloužil i jako vhodný panel pro výtvarné dílo, a zajímavě místnost rozčlenil.

Řešení i pro psa

V panelovém bytě není nikdy místa nazbyt, proto je žádoucí využít každou skulinu. „Jelikož máme psa, který rád kouká z okna,“ vykládá Věra, „udělali jsme mu větší parapet s úložným prostorem, který se na obě strany zužuje. Aska tak bez problémů vidí, co se venku děje, a jelikož bydlíme v prvním patře, má i kontakt s lidmi. Když v létě leží na otevřeném okně a sleduje „ulici“, lidé si s ní povídají.“

Je zjevné, že pes – osmiletá slečna - je plnoprávným členem lidské smečky, se kterým se vždy počítá. Pod psí pozorovatelnou vznikl navíc pěkný úložný prostor. Další zajímavé úložiště je na WC, skříňka zakrývá otvor do stoupačky, a když se někdo potřebuje dostat k vodoměru a plynoměru, jednoduše skříňku otevře na pantech i se zadní částí skříňky.

Hlavní úložné prostory pomohla řešit přistavená předsíň. V pravé části je vestavěná skříň s posuvnými dveřmi z matného skla, vešla se i vestavěná skříň se šoupačkami, kterým se říká harmonika.

Na levé straně je šatna také se šoupačkami, na jedné části dveří je velké zrcadlo, které opticky prohlubuje prostor. A pak je tu ještě komora, která v sobě ukrývá fotokomoru, sprchový kout, již zmíněnou pračku a ještě vybyl úložný prostor pro vysavač, koště a podobné důležité věci pro chod domácnosti.

V celém bytě dominuje světlé dřevo. „Máme světlého psa,“ usmívá se Věra, „hlavně si ale myslím, že byt je pak světlejší a také údržba je jednodušší.“

Zaujalo nás
Skříňka na WC. Majitelka se nespokojila s plechovým krytem na zakrytí otvoru do stoupačky, vymyslela tedy cca 8 cm širokou skříňku, která je zastrčena do otvoru ve stoupačce, má posouvací skleněná matová dvířka, pojme čisticí prostředky na WC apod., a když se otevře v pantu, uvolní se prostor stoupačky a přístup k vodoměru a plynoměru.
Úložný prostor pod okny, který vznikl kvůli milovanému psovi. Nahoře ve stejné úrovni s oknem je rozšířený parapet, který se zužuje po stranách, na něm má fena Aska ležení a vyhlídku. Vzniklý prostor pod ležením je uzavřen posuvnými dvířky a zakrývá zároveň i topení.
Dostavění sloupu, kterým vede větrací šachta. Z nouze, neboť sloup stál v prostoru a nešel vybourat, vznikla přednost. Sloup posloužil jako opěrný bod pro chladničku i jako zajímavý členící prvek prostoru.

Kompletní přestavba trvala asi čtyři měsíce a náklady i s vybavením kuchyně, snížením stropu a zabudováním světel do podhledu se přiblížily částce 400 tisíc korun. Bydlení se tak o něco prodražilo, ale o hodně zkvalitnilo.

„Určitě,“ souhlasí paní Věra, „úpravy splnily všechno, co jsme od nich očekávali, byt je prostornější, mnohem světlejší a líp funguje.“ Shrnuto do jedné věty, tento panelákový byt má všechny předpoklady, aby se v něm pohodlně a dobře žilo. Lidem i psům.

Vladimíra Storchová, časopis PANEL PLUS