Hlavní obsah

Překvapte svou milou polovičku Valentýnkou, květinou z lásky

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co nevidět tu bude den svatého Valentýna, kdy se obdarovávají ti, co se mají rádi. Hodně rádi. Ti, co se milují. Napříč kontinenty i staletími nutno podotknout, že ti milující si dávají dárečky běžně i jindy, ne jen v tento den. Jak to asi vypadá, když úkol vetknout naši něhu do květů dostane zkušený florista (rozuměj: květinoznalec a opravdový květinový kouzelník)? Nechte se inspirovat a zvláště v den svatého Valentýna (14. února) se nedejte zahanbit!

Článek

K naší vazbě jsme přistoupili se záměrem vytvořit celek s co největší jednoduchostí a zároveň efektem: výraz červené barvy je vždy apelem na city, vášeň, všechno to nerozumné, co s námi tak krásně cloumá, takže červená barva je jasnou dominantou našeho floristického tvoření.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zelený základ celé kulovité vazby tvoří dvě rostliny - kapradina rumora, velmi vděčná i pro pěstování jako pokojovka, a phytosporum - oblíbená doprovodná rostlina květinových vazeb současnosti.

Použité květiny ve vazbě: ve vazbě vidíte uplatněné gerbery, alstromérie, červenavé plody třezalky (Hypericum) a minirůžičky, které jsou pro valentýnský čas typické. K tomu doprovodně přibyl ještě jeden květ tmavorudé růže Red Naomi a jeden květ červeno-fialovo-růžové růže Purple Power.

Cena naší valentýnské květinové vazby se pohybuje kolem 350 Kč.

Doplňky k vazbě: Modelovací drátky, dále tzv. skeletové listy, obarvená sisalová vlákna.

Rady & tipy

Dejte přednost přirozené kráse, nekombinujte příliš! Při nákupu růží se snažte rozpoznat, jakého druhu daná růže je, výrazný rozdíl je totiž mezi tím, jak vysoké či nízké poupě růže má: právě druh poupěte a tvar prozradí stupeň nakvetlosti a stáří květiny. Růže s tzv. nízkým poupětem budí dojem plného zralého květu, i když teprve začala nakvétat.

Když přinesete řezanou květinu domů, vždy, než ji dáte do vázy, ji seřízněte ostrým nožem, co nejvíce šikmo, aby se obnovila řezná plocha a rostlina mohla lépe nasávat vodu. Stříháním nůžkami květině zničíte jemné pletivo ve stoncích.

Ve chvíli, kdy dáváte kytici do vázy s vodou, všimněte si, kam až stoupá voda na stoncích - přesně v tomto bodu nesmí být žádný zbytečný lístek z květin - pod vodou musejí být jen očištěné stonky rostlin! (Voda se bude rychleji kazit a květy budou rychle vadnout.)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Květinám ve váze měníme vodu denně, do vody přidáváme různé přípravky na podporu trvanlivosti. Do vázy lze ponořit acylpirin. Ten částečně zamezí zahnívání vody. Kytici nenechte přeplácat různými doplňky! Větší efekt udělá kytice jednodruhová, vkusně doplněná, než přehlídka toho, co bylo kmání.

Vyrobeno ve spolupráci s firmou Floraservis.cz, floristka: Jarmila Pejpalová, členka SFK ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám