Hlavní obsah

Vyrobte si polštářky podle ročního období

Právo, Miroslava Kubišová

Polštářky jako obrázky, které lze obměňovat podle ročního období, barevnosti, nálady, v souladu s ostatními doplňky, ušijeme celkem snadno. Základ tvoří potah polštáře s kapnou rámující obraz, což je tematická malba či stencil zhotovený textilními barvami na látce.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Polštář s květinovým motivem si můžeme vyrobit sami.

Článek

Textil s malbou pak připneme do tohoto rámečku spínátky nebo suchým zipem, aby jej bylo možno vyjímat a vyměňovat.

Postup
1. Obrázky na polštářcích můžeme střídat podle témat, (třeba květinového) nebo podle ročního období - na jaře namalujeme velikonočního beránka, v létě koupací kruh, na podzim barevné listí a v zimě sněhovou vločku.
2. Vrchní díl tvoří kapsa s různými průstřihy jako rámeček k obrázku v kontrastní barvě. Tvar průstřihu může být čtvercový, obdélníkový, kruhový, trojúhelníkový, lichoběžníkový nebo ve tvaru srdce, oválu apod.
3. Podle zvoleného návrhu vypracujeme střih. Zadní díl je ze dvou částí na zapínání či s dostatečným překrytím, do něhož polštářek pouze zasuneme. Přední díl pak tvoří kapna jako rámeček, kterou ještě celou podložíme látkou, na niž budeme připínat obrázek.
4. Namalujeme si na papír obrázek, v našem případě to je květ lilie. Obrázek po obrysu vystřihneme a vytvoříme jednoduchou šablonu. Máli šablona více částí, prořezáváme ji tak, aby jednotlivé díly byly spojeny můstky.
5. Šablonu umístíme na látku a případně ji u okrajů přilepíme několika kousky krycí pásky. Na misku kápneme textilní barvu, namočíme do ní kulatý tupovací štětec a několikrát jím otočíme, aby se barva nasákla. Přebytek barvy vytřeme na odstřižku a lehkým poťukáváním přes okraje šablony nanášíme barvu.
6. Po odstranění šablony uvidíme lehce nastíněné okraje květu. Kulatým tupovacím štětcem ještě doplníme barvu v místech, kde potřebujeme, a tenkým štětcem domalujeme pestíky a bliznu květu. Štětec namáčíme spíš méně, abychom nedělali kaňky.
7. Po zaschnutí barvy na textil zafixujeme zažehlením z rubové strany po dobu několika minut. Malbu můžeme také zakrýt pečicím papírem a zažehlovat ji z lícové strany. Zafixované barvy můžeme prát v teplotě do 40 °C ručně.
8. Stejným způsobem lze malovat i na barevnou látku. Sytě zbarvený textil však pod malbou vybělíme. Na látku položíme šablonu a přestříkáme ji Savem Perex. Savo necháme působit a sledujeme jeho účinek.
9. Jsme-li s výsledkem spokojeni, odstraníme zbytek sava přepráním látky. Nyní vybělená plocha vyplňuje obrys i celou plochu květu, na niž budeme malovat. Barvu můžeme opět nanášet jemným tupováním, tzv. stencilem, a malovat textilními barvami stejně jako u kroku 6.
10. Přední díl podložíme látkou a podle střihu zakreslíme tvar prostřižení kapny. Obrys výstřihu nastehujeme, prošijeme na stroji a vnitřek vystřihneme. Růžky nastřihneme až ke stehům. Přední díl obrátíme do líce a okraj zažehlíme. Vnitřní okraje zadních dílů založíme, zapošijeme a složíme je podle střihu na sebe.
11. K podložení celého předního dílu přišijeme připínáčky nebo suchý zip a obrázek připneme. Podložení přišpendlíme k rubu kapny a na ně lícem na líc položíme zadní díl. V okrajích vše nastehujeme a přišijeme. Povlak nakonec obrátíme do líce.

Fotografie: Miroslava Kubišová, Právo

Rady & tipy

  • Savo Perex na bělení prádla koupíme v drogerii.
  • Pro stříkání použijeme prázdnou starou lahvičku s mechanickým rozprašovačem.
  • Barvy na textil jsou ve výtvarných a hobby potřebách cca za 60 až 120 Kč.

Reklama

Související články

Jak si vyrobit originální malovanou vázu

Často drobné detaily dodají ten pravý šmrnc našemu bydlení. Ukážeme vám, jak si můžete snadno vytvořit z obyčejné skleněné vázy originální kousek díky...

Výběr článků

Načítám