Hlavní obsah

Vlněnou šálu si lze snadno ušít na stroji

Právo, Sylva Šporková

Ne, opravdu čtete dobře, nespletli jsme se. I ten, kdo princip pletení nikdy nepochopil a jehlicemi by si nejspíš vypíchl oko, může mít vlastnoručně vyrobenou vlněnou šálu. Místo pletení totiž na její výrobu použije šicí stroj.

Foto: Jiří Antal, Právo

Vyrobit si vlněnou šálu je možné i bez pletacích jehlic.

Článek

Taková lehounká šála se sice nehodí do dvacetistupňových mrazů ani na lyžování, ale udělá parádu a zahřeje, když začátkem jara zafouká studený větřík. Technika, kterou ji vyrobíme, se nazývá Crazy Wool (bláznivá vlna) a dají se jí dělat nejen šály, ale i svetříky či pulovery.

Pracovní postup
1. Na šálu potřebujeme minimálně tři druhy barevně sladěné vlny - vybíráme vlnu silnější, s různými uzlíky nebo třásněmi. Spotřeba ale není velká - z každého klubíčka odmotáme jen několik metrů. Dále potřebujeme vodou rozpustný vlizelín (je k dostání ve větších galanteriích či v prodejnách specializovaných na patchwork), šicí stroj, nůžky, nitě a dočasné lepidlo na látku, které nám práci usnadní.
2. Z vlizelínu nastříháme dva pruhy široké cca 20 cm a v takové délce, jak dlouhou chceme mít šálu. Jeden pruh lehce postříkáme lepidlem ve spreji.
3. Odmotáme si cca 1,5 m vlny a začneme ji pokládat na vlizelín v různých smyčkách. Střídáme všechny druhy vlny a smyčky přitiskneme dobře na lepidlem postříkaný povrch.
4. S pokládáním vlny přes sebe pokračujeme tak dlouho, až vznikne hustý, různobarevný povrch, ve kterém nejsou žádné velké mezery.
5. Pak postříkáme lepidlem i druhý pruh vlizelínu a přiložíme ho na poskládanou vlnu. Vznikne jakýsi „sendvič“, který vložíme do šicího stroje a začneme prošívat ve volných obloucích.
6. Celá šála musí být opravdu hustě prošitá, na prošívání přitom volíme ten největší základní steh, který na stroji máme.
7. Když je šála pevně prošitá, vložíme ji do vlažné vody a promneme. Vlizelín se začne pomalu rozpouštět. Šálu pak důkladně vymácháme - zbytky rozpuštěného vlizelínu by na vlně jinak ztvrdly a šála by škrábala.
8. Šálu usušíme, ostříháme případné cancourky vlny, které z ní tu a tam někde visí, a je hotovo.

Fotografie: Jiří Antal, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Květinové závěsné koše lze zhotovit i doma

Závěsné koše jsou rok od roku populárnější. Na rozdíl od klasických závěsných nádob s věncovým efektem osázení působí plnějším, pěkně kulovitým dojmem, protože...

Výběr článků

Načítám