Hlavní obsah

Jak udržet pořádek v garáži po celý rok

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Garáž je primárně vyhrazené místo pro auto, ale potřebujeme do ní uložit a uskladnit ještě spoustu dalších věcí. Jízdní kola, lyže, kutilské a zahradnické nářadí, sekačku na trávu. Kam s tím vším? Jednoduše na stěny, případně pod strop. Zavěšené předměty nepřekáží při výstupu z auta a zaručí celoroční pořádek v garáži.

Článek

Mít vlastní garáž je velký bonus. Nemusíme neustále hledat místo k zaparkování, v zimě jsme ušetřeni rozmrazování okének a škrabání sněhu. Při plánování rodinného domu se často diskutuje, jak velkou garáž vlastně potřebujeme.

Někdo volí stání pro jedno auto s tím, že druhé je pod přístřeškem. Je to řešení, které je příjemnější vzhledem k finančním výdajům (plocha za metr čtvereční v garáži se totiž počítá stejně, jako by šlo o obývací užitnou plochu), ale v reálném provozu pak mnozí litují toho, že šetřili na nesprávném místě. Garáž totiž není místo, kde stojí jen vozidlo. A proto doporučujeme ji trochu naddimenzovat. Pak pohodlně uskladníme sportovní potřeby (kola, lyže, kolečkové brusle), žebříky, sekačky na trávu, sněhovou frézu, kutilské nářadí, topivo do krbu, autopříslušenství, autokosmetiku atd.

Je dobré počítat s tím, že věcí v rodině spíše přibývá. S věkem dětí roste do délky i objemu jejich sportovní vybavení, a tak se místo skládací koloběžky dočkáme jednou třeba i požadavku na motorku.

Vrata výklopná, sekční, klasicky křídlová nebo rolovací?

Výklopná vrata mají často starší rodinné objekty. Pákový systém s pružinami, případně protiváhou, umožňuje zdvižení celých vrat najednou pod překlad vjezdu garáže. Výhodou je jejich spolehlivost a minimální údržba. Nevýhodou jsou větší nároky na prostor a nevzhlednost mechanismu otevírání. Mnohem vyšší uživatelský komfort nabízí dálkové ovládání a automatický pohon.

Velkou oblibu mají sekční garážová vrata složená z několika pásů. Zhruba půl metru široké pásy se při otevírání vrat automaticky zasouvají pod strop garáže. Sekční vrata se dají použít i pro širší, až sedmimetrové vjezdy, což výrazně usnadní parkování. Systém ale zabere poměrně velký prostor u stropu garáže (myslíme předem na volbu vyšší garáže).

Výrazně užší horizontální pásy mají vrata rolovací. Při otevírání se lamely navinou na buben, který bývá nejčastěji umístěn za horním překladem. Systém je prakticky totožný s venkovními okenními roletami. Použitím rolovacích vrat získáme prostor pod stropem pro zavěšení různých předmětů, třeba auto boxů nebo sady pneumatik.

S klasickými křídlovými vraty nemusíme řešit interiér garáže, ale naopak přemýšlet nad venkovním prostorem. V místě, kde se vrata otevírají, musí být rovná plocha nebo spád směrem od vrat. I zde lze použít automatický systém otevírání. Jeho montáž není nijak složitá a dá se pořídit do 10 000 Kč.

Uklizeno díky závěsnému systému

Základem pro udržení přehledu a pořádku v garáži jsou závěsné policové systémy (na výběr jsou celé řady dřevěných i kovových regálů se třemi až pěti policemi nad sebou). Maximální nosnost police kovového bezšroubového regálu bývá až 400 kg, a tak je lze využít pro uskladnění různého nářadí a těžkých materiál.

Pro lehčí předměty (ovoce, zeleninu, autokosmetiku, drobné sportovní náčiní) plně postačí dřevěné policové systémy, které unesou sice méně, ale jsou za nižší cenu. Aby se nářadí a jiné „hračky“ pro muže nepomíchaly a byly rychle k nalezení, je šikovné je uložit do plastových boxů (mohou být různě barevné).

Správný kutil má v garáži i místo na pracovní stůl, který slouží jak pro práci samotnou, tak i k uskladnění drobného nářadí. Může si pořídit i dílenský vozík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám