Hlavní obsah

Vyrobte si proutěný košíček na kořenky

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Často máme doma hezké kořenky, pouze chybí umístění pro ně, třeba košíček, do něhož bychom je mohli vložit a pohodlně je přenášet.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Pěkný košíček na kořenky si můžete vyrobit i sami.

Článek

Hezký nízký košíček z pedikového proutí si můžeme vyrobit sami.

1. Pro rovné oválné dno připravíme šest namočených proutků 120 cm dlouhých pro jedno středové dlouhé žebro. Od jeho prostředku začneme klást krátká žebra dlouhá 100 cm, pro něž potřebujeme pět čtveřic proutků. Dlouhé žebro vprostřed zakolíčkujeme a odsud střídavě nad a pod ním položíme tři příčná krátká žebra (každé žebro bude ze čtyř proutků).
2. Pod středová žebra zasuneme konec dlouhého proutku a začneme kříž střídavě nad a pod příčnými žebry oplétat. Jakmile se dostaneme ke středu, kolíček sundáme a vpravo přidáme zbývající dvě krátká žebra (tj. 2x4 proutky), která také připevníme ke kříži opletkem. Takto ovineme asi čtyři řady.
3. Pak podvlékneme spodem dvě ramena, čímž dosáhneme vystřídání výpletu. Upleteme zase čtyři řady, přičemž pokračujeme stejným způsobem. Nakonec začneme rozevírat vazbu tak, že krajní krátká žebra a středové dlouhé žebro rozdělíme do dvojic a opleteme je. Ostatní žebra ponecháme po čtyřech.
4. Pokračujeme opletkem dvěma pruty bez prohazování. Tato vazba vyžaduje sudý počet žeber. K prvnímu oplétacímu prutu zasuneme druhý prut a každým prutem pleteme zvlášť dokola, dokud nedopleteme k druhému prutu. Pak zase oplétáme stejně i druhým prutem.
5. Tento postup střídavého proplétání opakujeme, dokud nedosáhneme žádané šířky výpletu. V našem případě jde o asi osm řad. K žebrům rozděleným do dvojic přidáme z každé strany po jednom proutku. Přidávaný prut zastřihneme do špičky, abychom jej mohli snáze zasunout do dýnka.
6. Při nastavování prutu ve výpletu nebo zakončování zasuneme přidávaný či ukončující proutek vždy do rubu. Prut se přitom opírá o nejbližší žebro, takže výplet dobře drží. Po skončení práce všechny volně trčící konce nakonec začistíme zastřižením.
7. Výplet ukončíme zavírkou taženou nad jedno, pod jedno, nad jedno a ještě pod jedno sousední žebro: vezmeme libovolné žebro (čtyři pruty) a položíme je před sousední žebro atd. Tento postup opakujeme se všemi žebry ve směru hodinových ručiček.
8. Poslední tři žebra vpleteme do již upletených řad. Nejvíce musíme proplétat poslední žebro, proto je vhodné ohnout první dvě žebra do většího oblouku.
9. Po spletení všech žeber oblouky utáhneme a srovnáme tvar zavírky. Koš obrátíme dnem vzhůru a vypracujeme spodní zavírku. Konce žeber protažené dospodu táhneme za jedno žebro, před jedno a dovnitř, kde pruty zastřihneme. Poslední dvě žebra propleteme do upletených řad.
10. Ouška stočíme ze tří proutků, dvou kratších a jednoho dlouhého. Konce provlékneme zavírkou, zachytíme za žebro, utáhneme do smyčky a koncem nejdelšího smyčku směrem od shora dolů obtočíme. Obtáčející prut utěsníme protažením do výpletu.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám